Calmare Moped Union

www.kalmarmopedunion.se

Klubbmöten 2016 Mötesvärdar

 

2 Mars Örjan, Johnny och Sven

5 April Stefan, Hazze och Bengt

3 Maj Ingemar, Hasse och Ing-Gun

4 Juni Rallyt

Juli inget möte

2 Augusti Åke, Lasse och Börje

6 September Thomas, Kjell och Erland

4 Oktober Magnus, Gert och Berit

1 November Peter, Carl-Axel och Benke

6 december

Tisdag den 6 december

Tro det eller ej - det blir julmat i källarn på Ståthållaregatan 52 även i år:)

Hasse och Ing-Gun har gått med kockhatten på i en vecka nu. För oss andra är det bara att knyta servetten hårt under hakan och öppna käf.. munnen.

Tiden är naturligtvis 18.00.

Lika varmt välkomna som skinkspadet!

Årets decembermöte inleddes med en tyst minut för Johnny Eskilsson som hastigt gick bort för mindre än en månad sedan.

Hur omtyckt och saknad Johnny var/är märktes inte minst vid hans begravning. Mer än hälften av klubbens medlemmar hade tagit ledigt för att närvara. Även andra klubbar som Johnny var medlem i var representerade. Hans sista vecka i livet var han med på både vårt novembermöte och Radioamatörklubbens möte på Öland. Ett minnesbord hade iordningställts med foton från det senaste året. Han lämnar ett ljust minne efter sig.

Han var en speciell person!

Julmaten var mycket välsmakande och gick åt i rykande fart. Både Axelssons och Bergmans hade gjort Janssons. (frestelse alltså.) Det tuggades friskt, både mat och prat. Ett ganska skönt avbrott för många som dras med i julstressen kanske.

 

Ha en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Tisdag den 1 november

För er som missade Ralf Edströms föredrag i Kalmarsalen den 24 oktober, och för er/oss som inte är så intresserade av fotboll, kommer ett nytt tillfälle att få lite kunskap om problem med prostata. Denna gång i det lite mindre formatet. En del av oss har ju passerat bäst före dat.. jag menar sextioårs gränsen. De flesta av er andra närmar er med stormsteg, vare sig ni vill, erkänner eller förstår det.

Hoppas att ni godtar lite galghumor. I de här frågeställningarna är det nog inte helt fel att ta till den, för att det inte ska bli för mörkt och hemskt.

Hursomhelst så är alla medlemmar och även presumtivt blivande dito, välkomna till Stig Nilssons den 1 november för att lyssna till några personer med sakkunskap i frågan.

Givetvis blir det en fikastund åxå.

Tiden är kl 18.00

 

 

 

 

Släng dig i väggen Ralf Edström! Jag vet inte hur många som kom till Kalmarsalen men jag slår vad om att det inte var lika gemytligt som vår lilla kvällsföreläsning, i en oljedoftande cykelverkstad! En manlig "syrra" och en Urolog från Länssjukhuset hade vi lockat dit med hjälp av några av klubbens medlemmar, som arbetar och har arbetat där. Vi fick veta en hel del om problematiken runt besvär och sjukdomar i prostatan. Många ställde frågor och våra föreläsare svarade kunnigt och ibland även underhållande.

Bland svetsar, verktygstavlor och bänkslipar hade en cykel/mopedlyft klätts med torkpapper för att inte kakorna skulle bli för oljiga. Några stolar hade klämts in mellan halvfärdiga reparationsobjekt. Stämningen i lokalen är helt outstanding och atmosfären går nästan att ta på. Kalmarborna ska vara stolta över att det finns en så kompromisslös verksamhet där man vägrar att slänga ut den gamla trotjänande inredningen!

Torra siffror och ibland ganska deprimerande fakta presenterades på ett mycket trevligt och intressant sätt. Även positiva saker som att man har lyckats få ordning på väntetider och diagnostisering på senare tid. Vetenskapen har inte lyckats komma på varför vi har betydligt större andel prostatacancer i västvärlden än i Asien. Ett spår är att kosten kan ha stor inverkan. Ät "processade" tomater! Inte bara vanliga råa utan ketchup, passerade, eller på annat sätt behandlade. Grönsaker och fisk lär åxå vara bra.

Tisdag den 4 oktober

Vi hoppas att vädrets makter står oss bi och räknar med att göra ännu en höstutflykt på två hjul. Samling på Stig Nilssons bakgård kl 18.00. När vi snurrat färdigt landar vi på något av stadens kvällsöppna fik. Mest troligt är väl att det blir City Gross.

 

 

 

Enligt vanligtvis välunderättade källor blev även oktobermötet välbesökt och ett flertal mopeder blårökbeláde (nytt ord?) delar av kalmars omgivningar, på sin färd mot fiket i norr. Eftersom webbis lyste med sin frånvaro finns inget officiellt skvaller från mötet. Kanske det var honom de skvallrade om!?

Skvaller

Apropå skvaller: Det ska inom kort komma en andra Tesla till Kalmar. Även den kommer att ingå i Delbilspoolen. Efter sju sorger och åtta bedrövelser så har webbis äntligen fått tillfälle att köra Teslan. I dag, den 24/10, körde jag framochtillbaka till Sjöbo i skåne. En resa på ca 60 mil som klarades med en snabbladdning i vardera riktningen på Teslas Supercharger i Kristianstad.

Den nya Teslan är förresten en S90D som ska leverera 800 HK! Smålänningen i mig har vaknat igen. Vi får se till våren om vi kan ordna en visning till slut.

Tisdag den 6 september

Handen på hjärtat - när tog du ut pärlan på en åktur senast?

Nu har du chansen att köra en sväng i trevligt sällskap. Nästa gång vi träffas blir det ett åkmöte. Samling på Stig Nilssons kl 18.00. När vi kört oss hungriga tar vi sikte på Skälby i Kalmar. Grillplats, grillkol och grillbränsle är ordnat, liksom senap och ketchup. Du får själv ta med dig det du vill lägga på grillen och vad du vill dricka. Den som vill kan ansluta direkt ute vid Skälby.

 

Hjärtinnerligen välkommen!

WOW !

Vilken kväll !!!

Ett riktigt kanonväder lockade rekordmånga medlemmar att ta ut mopederna på en kvällsrunda i centrala Kalmar. Även några personer som ännu inte tagit steget in i vår klubbgemenskap. Vi har ju länge haft den kulturen att man kan hänga med på ett antal träffar, för att känna sig för, innan man bestämmer sig för ifall man vill bli medlem. Medlemsavgiften är ju närmast symbolisk,

(tycker de flesta:)

Mycket snack utanför en liten verkstad. Det var nästan synd att bryta upp från den solvarma bakgården. Efter att ha lockat med att grillarna började bli varma så fick vi till slut upp medlemmarna i sadeln.

Glo här!

Så heter det ju i ÖK hallens reklam. Tittar man närmare så är faktiskt hälften av personerna från Öland, plus en sommarölänning. Det de glor på är den stolta ägarens nyligen förvärvade tonårsmoped, som varit borta från husse i... ja, många år kan vi säga. Det är inte alla som har sån tur - grattis Åke!

Efter en maklig rundtur genom ett lite sömnigt sensommar-Kalmar kom hela gänget fram till den tända grillen på Skälby.

Trängseln var stor runt den lilla grillen men till slut hade alla fått var sin kååv eller två.

Maka på er lite, sa Ing-Gun, jaa ska åxå ha en kååv!

Tisdag den 2 augusti

Då tar vi nya tag och ger oss på nya aktiviteter. Den vanliga samlingstiden; 18.00. Ny plats. Vi ska förära Kalmar Motor AB ett besök.

Alltså samlas vi på Franska vägen 18b.

Ta en titt på deras hemsida; www.kalmarmotor.com

 

Välkomna!

 

Man upphör inte att förvånas över vilka fantastiska företag vi har i Kalmar! Efter varje studiebesök vi har gjort har i varje fall jag tänkt att nu har vi sett det bästa Kalmar kan visa upp inom verkstadsindustri. Lika roligt är det att nästa gång bli överbevisad om att det finns fler!

 

Så vad är det då "Doldisen" Kalmar Motor skapar? Ja inte är de någon serviceverkstad till något halvkänt bilmärke - även om de ibland får såna påringningar och förfrågningar. Nej de tillverkar betydligt häftigare maskiner. Den största drar ledigt med sig en AIR BUS över plattan.

Towbarless Tractors kallas de på utrikiska. Den här bjässen heter TBL 190 och drar riktigt stora flygplan. Hytten, som tillverkas i Åseda, är standardiserad och sitter på alla storlekar av fordonen. De gula klaffarna som skymtar bakom reservhjulet är lite av hemligheten med Kalmar Motor AB koncept. En sinnrik anordning gör att man kan köra fram mot flygplanets noshjul och snabbt föra runt den bakre delen som lyfter upp hjulet genom att klämma det mot den främre delen. På t ex Frankfurts flygplats har man 45 sekunder på sig att docka planet. Om man misslyckas med att få med sig planet så får man åka därifrån och kanske måste vänta två timmar innan man får en ny chans. Undras vad det skulle kosta?

Cockpit i maskinen må inte vara så omfattande men den där lilla skärmen medger stora möjligheter till att agera. En maskin i ett land på andra sidan jorden är utrustad med GSM vilket gör det möjligt att programmera om den och uppgradera med mera, från en dator hemma i Kalmar.

Alla lyssnade uppmärksamt när Bosse berättade om alla ovanliga och fantastiska lösningar och företagets utveckling sedan det såldes ifrån Kalmar Verkstad KVAB 1969. De skulle inte längre bygga truckar och annat skräp som inte gick på räls. Vem gick det bäst för?

This is a "pallbock" !!!

...för att travestera Mick Dundees uttryck från Crocodile Dundee.

Jag lovar, skorna bredvid är inte storlek 36 eller ens i närheten av det.

Den senaste skapelsen profilerar sig som miljövänlig. Den drivs av en elmotor med rejäl batterikapacitet. Eftersom den hanterar enorma tyngder så kan den ta tillvara krafterna som uppstår när ekipaget retarderar. Därmed så räcker batterierna mycket länge. TBL 180 Electric.

Den lilla elmotorn (cylindern i mitten) ser ganska anspråkslös ut men med hjälp av de kraftiga batterierna levererar den motsvarande flera hundra hästkrafter.

Nä Kjelle, jag tror inte att du får ner en Perkins diesel på 250 HK i din gamla Cittra. Inte ens med skohorn.

Ute på lagret hittade vi Börjes firmabil. Men var höll Börje själv hus??

Det står en etta och en fyra på u-nycklen. Du får själv gissa i vilken ordning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag har fler bilder och fler storys kvar att berätta från vårt besök på Kalmar Motor AB men det får bli en annan gång.

 

 

Vi riktar ett stort tack till ägarna och till Bosse som på ett mycket trevligt och intressant sätt visade oss runt!

Lördag den 4 juni

Årets höjdpunkt - Mopedrallyt!

Klubbmedlemmarna samlas ca halv åtta - åtta på morgonen vid Larssons Motor. Deltagarna är välkomna från kl 09.00. Kortegen rullar igång kl 10.45.

 

 

 

 

Ja, då var ännu ett Unionsrally avverkat och kan läggas till handlingarna.

Ömsom sol och ömsom vatten fick vi vara med om. Första halvan av rallyt, ut till Ölvingstorp, sken solen som aldrig förr. Resten av rundan blev en blöt historia för en del av mopedisterna. Årets bärgningar kan väl räknas till två- och en halv. En deltagare var i närheten av hemmet när han beslöt sig för att bryta. Förutom lite oklara instruktioner om vart man skulle köra efter fika stoppet så har det varit huvudsakligen positiva kommentarer till årets runda, som till stor del gick på lite mindre vägar. Som tur var hann alla köra grusvägen innan regnet kom:)

Kluriga frågor i vanlig ordning.

Slänga en halvpumpad innerslang några meter? Hah - a piece of cake!

Jo jo, men att få den på pinndj... var dock inte lika lätt!

Det var inte många som lyckades med konststycket att ringa in pinnen men Gerra och Mange fick mycket motion i alla fall.

Ett sällan skådat väderfenomen visade sig plötsligt. En kallfront som fick alla att hoppa upp på sina järnponnys och sätta högsta fart vidare på rallyslingan.

Nä, den har inte ramlat. Ägaren har bara gjort en lite kreativ parkering. Jag brukade själv göra så med min gamla Monark Scooter en gång i tiden.

Det ska böjas i tid det som krokigt ska bli. En av de yngsta rallydeltagarna har gått i depå för att få sig lite mat och dricka. Alla andra lät sig också väl smaka.

Hmm!

Säga vad man vill om vädret - mopedister biter det inte på i alla fall !!!

Det kom 98 deltagare till årets rally och jag såg ingen som var sur för att det regnade på oss!

Årets prisutdelning genomfördes inomhus.

Efter den hälsades alla varmt välkomna till nästa års rally.

Tisdag den 3 maj

Majmötet bjuder på en utmaning till en mopedutflykt. Vi är nämligen hembjudna till Hasse och Ing-Guns sommarstuga. Ni som inte har varit där förut kan ringa till Hasse eller Ing-Gun för att få en vägbeskrivning. Om vädret står oss bi så blir det korvgrillning. Om vädrets makter är ogina så blir det korvgrillning ändån, kanske under paraply, vad vet jag. Men har Hasse sagt att vi ska grilla korv så ska vi grilla korv, grilla korv!

Alltså är samtliga medlemmar välkomna till stugan!

 

Tisdag den 17 maj är det inte bara Norges nationaldag. Det är även dagen då vi gör ett nytt försök att få se El-bilen Tesla modell S. Det är knappt jag vågar skriva det men jag har i alla fall bokat bilen den syttende maj på eftermiddagen och kvällen. Återkommer om plats, tiden blir 18.00.

Hjälp mig att hålla tummarna för att den inte får punktering en gång till!

 

 

SUCK !

Hur stor är sannolikheten att man två bokningar i rad drabbas av en händelse som gör bilen oanvändbar? Teslan har krockat med ett rådjur och står i Göteborg för reparation.

Här går gränsen för min småländska envishet! (tror jag) Om vi gör ett nytt försök så kommer det information om det här på hemsidan.

 

Tisdag den 5 april

 

Det har blivit dags för ännu en favorit i repris. De barn som föddes sist vi var där fyller 16 i år. Vi åker en bit ut i västerled och kliver in i en gemytlig liten verkstad där det luktar skarpt. Längst in sitter det en mycket duktig hantverkare som har en svada som få kan matcha. Nu borde alla som har varit hos Läder Bernt veta vart vi ska.

Vi träffas utanför Trekanten hos Bernt kl 18.00. Du kör in i Trekanten och svänger mot Kristvallabrunn. Ca 500 m efter vägskälet mot Förlösa ser du en träskylt på vänster sida som det står "Sadelmakeri" på. Sväng in där och kör in på bakgården.

För den hungrige kommer det att vankas varm korv framåt kvällen.

 

Tips - hemsidan: smedjevikssadelmakeri.com eller googla läder bernt

 

Väl mött!

 

Vi lyckades pricka in vårens första riktigt varma dag och kväll! Luften vibrerade av våryra tvåhjulingar. På den trevliga bakgården hos LäderBernt samlades fler och fler medlemmar och vi började med att testa vår nya korvkokare. Att döma av tystnaden och det dova mumsandet så utföll testet till belåtenhet. Synd bara att donatorn inte var med. Kanske det var dags för ett nytt tandläkarbesök?

Flera klubbmedlemmar kom åkandes på tvåhjulingar. Dock bara två per moped.

Thomas hade med sig en sadel som de flesta skulle betrakta som ett fullständigt vrak. Inga problem sa Bernt, det fixar vi till. Sen böljade samtalet fram och tillbaka med utblickar både mot öst och väst. Ena stunden handlade det om jutesäckar och virkesleveranser från Ryssland som paketerades med tonvis med järntråd. I nästa stund fick vi veta att Bernt är med på ett hörn när glaskonstnären Vallien ska ha en utställning i Amerikat, nån gång framåt hösten. Den planerade jättelika glasbåten ska tydligen ha någon form av läder med på installationen.

Bernt förevisade en läderbit som var uppemot 7 - 8 mm tjock men ändå "av prima kvalitet" mjuk och formbar som en...

Det skulle ta en halv bok att återge det som sades på bara några timmar i Bernts verkstad. Om du har någon sak av läder som skulle behöva lagas eller om du vill hitta/köpa någon pryl av äkta hantverk så åk till Läder Bernt! Om inte annat för att få se en riktigt genuin läderverkstad och få prata med en äkta lädergubbe:)

Även om man fyller den lilla, lilla verkstan till bristningsgränsen med folk så vilar det ändå en fridfull stämning över platsen. Man kan tänka sig att Bernt då och då lägger ner sitt arbete och bara tittar ut på boskapen som går alldeles utanför fönstret. Det doftar livskvalité. (och kanske lite koskit)

Onsdag den 2 mars

 

Det rör sig på mötesfronten. Vi flyttar fram marsmötet en dag till onsdag den 2 mars. Det är dock ingenting emot hur mötets huvudperson kan flytta på sig.

Vi samlas på vanlig tid kl 18.00 men på annan plats, nämligen Kalmar kommuns verkstad på Franska vägen 6. Vi har lyckats få dem att öppna upp dörrrarna igen efter vanlig stängningstid för att visa oss lokalerna. Men inte nog med det - vi kommer att få se de elbilar som rullar i bilpoolen som kommunen är med i. De små vita Nissan Leaf med en lackad sladd på dörrsidorna har ni kanske sett på Kalmars gator. De är skitroliga att köra kan jag intyga eftersom jag är med i delbilspoolen som anställd i Kalmar kommun.

Men nu till det roligaste. I bilpoolen finns nämligen en Tesla Model S70D. Det är instegsmodellen och inte deras värsting men det formligen kryllar av hightech i den och även om inte motorn är den vassaste Tesla har i programmet så erbjuder den ett antal hundra hästkrafter att förflytta sig med. Jag har inte kört den - än.

Om du vill läsa om Tesla så bara Googla. Det finns många länkar. Om du vill se lite roliga filmer så sök Tesla på YouTube. min favorit är den elaka systern. En medelålders svensk kvinna plockar upp sin syster och kör några kvarter tills de kommer till utkanten av stan. Där stannar hon och säger till sin syster. Jag tänkte att du ska få känna hur det känns när jag kör iväg med bilen. Se den!

 

First trip in Tesla S P85D (In Swedish - English subtitles)

snigel snigel

för 6 månader sedan125 146 visningar

Taking my sister for a trip in my new Tesla. She has no idea... If you are an impatient person: the real action starts at 2.45.

 

 

Nå - nu blev det lite av ett antiklimax eftersom jag fick besked samma dag om att det hade blivit punktering på Teslan. Det är tydligen inte bara att slänga dit ett nytt däck, så vi fick aldrig se den. Jag fick heller inte ha den till Växjö dagen efter, som planerat. Men, som jag sa så är jag Smålänning och ger mig inte så lätt. Jag kommer att jobba på att hitta en annan lösning så att vi kan få se Teslan på nära håll en annan gång. Nog om det.

 

Vi fick i stället hålla till godo med den lilla Nissan Leaf.

En titt under huven visar mest lite reläer och "annat krafs" som Carl-Axel brukar säga. Det högst ordinära bilbatteriet är till för de vanliga strömförbrukarna i bilen. Det stora batteriet är placerat under bilen.

Många flockades runt den XC90 som Niklas hade tagit med. Han fick den i december och den sägs ha precis allt "Lull-lull" som går att få och med den största dieseln Volvo har för personbilsbruk. Jojo, även en chef inom kommunen kan, om man prioriterar. Vad han sen har i sitt skafferi och kylskåp förtäljer inte historien.

Peter Carlsson, som basar för kommunverkstaden, visade oss runt och berättade om verksamheten. Vi tackar särskilt för att han ställde upp för oss på kvällstid. Du är särskilt välkommen på vårt mopedrally i juni Peter!

Tisdag den 2 Februari

 

Då är det dax för sedvanliga årsmötet kl 18.00 på Sjöbrings väg.

 

Styrelse, revisorer och valberedning har varit igång ett tag inför årets demokratiska insats. Nu är det upp till er medlemmar att komma och diskutera 2016 års verksamhet. Vad ska vi hitta på för sk.. några roliga aktiviteter detta året? Och Stefan - hur blir det med medlemsavgiften i år?

 

Varmt välkomna!

 

Nå, vad hände då på årsmötet. "Sittande" var väl det ord som hördes flest gånger under kvällen. Ordförande gjorde ett tappert försök att slingra sig undan sitt uppdrag men församlingen var helt enig om att det var det dummaste han sagt på hela året. Alla andra blev åxå omvalda. Vi slog även nytt rekord i närvarande; 19 st utav 25 medlemmar. Kunde ha varit 20 st om inte någons mamma nödvändigtvis skulle till tandläkaren just vid den tiden.

 

De församlade åto och drucko (alkoholfritt) och diskuterade i flera timmar innan vi packade ihop och gick hem.

 

 

Från protokoll och redovisningar kan nämnas att kassan ökat under det senaste året. Inte så mycket i pengar räknat men väl i procent:)

Till inventarierna räknar vi nu även en veteranmoped, nämligen Örnen. Till denna "tingest" återkommer vi längre fram på året. Verksamhetsberättelsen skäms inte för sig ifall man betänker att vi är en ganska liten klubb med ett gäng som har hållt ihop i ganska många år. Vi har lyckats genomföra såväl bussutflykter, som en rad studiebesök samt varit ute och förlustat oss och även samlats kring en bit (jul) mat. Givetvis ser vi fram emot att ordna ännu ett Unionsrally den första lördagen i juni!

Slutligen så kan det hampa sig så att några från klubben gör en utflykt i österled någon gång under året. Och då menar vi inte Long Island utan storasyster utanför.

 

P.S.

Stefan led även i år ett bittert nederlag - medlemsavgiften förblir oförändrad. Som mötets rösträknare kan jag intyga röstsifforna 18 -1.

D.S

(Bak)om kulisserna finns det alltid flinka figurer. Med tanke på var de här två herrarna brukar vara med sina fingrar kan man ju bli lite betänksam. Men jag blev lugn när Ing-Gun försäkrade mig att hon hade försett båda två med en flaska sprit (handsprit).

Med en bestämd hand fördelades arbets-uppgifterna ifrån köket. Nåde den som passerade köksdörren utan att ta med sig något in till mötesrummet!

Den här graffitin fick jag se. Är det någon som kan gissa var?

Äsch, lite långsökt att andra Kalmarbor skulle promenera genom samhället i Järna. Skulle vara kul att veta varför den kallas så "Moppekurvan". Har vi måhända någon "Moppekurva" i närheten av Kalmar?

Copyright © All Rights Reserved