Calmare Moped Union

www.kalmarmopedunion.se

 

Klubbmöten 2019      Mötesvärdar


Januari                             

Februari              Styrelsen

Mars                    Peter Åke Lars Carl-Axel                

April                    Sven Börje Magnus

Maj                      Hazze Jörgen och Jörgen

Juni Rallyt           Varenda kotte i hela klubben

Juli inget möte

Augusti               Hasse Erland IngGun

September          Kjell Stefan Thomas

Oktober               Gert Benke Ann-Britt

November           Örjan och Hillman och Berit

December           Styrelsen

Tisdag den 3 december

Hola Amigos ciclomotor!

Måste träna lite utrikiska inför nästa veckas ljusterapi i Las Palmas.

Jag är dock tillbaka till klubbens kulinariska höjdpunkt som även i år blir förlagd till källarlokalen på Sjöbrings väg. Hasse och IngGunn ordnar på sedvanligt manér de viktigaste ingredienserna till ett hederligt svenskt julbord, med hjälp av övriga styrelsen. För att underlätta beräkningen av inköpen, och för att bli insläppt, så är det anmälan till Berit som gäller, senast på helgen före den 3 december.


Klubbens medlemmar hälsas välkomna kl 18.00 den 3 december.


Nos vemos!

Mycket god ... uppslutning på det tradionella decembermötet!

Och givetvis även mycket god mat, som vanligt. Det kan finnas en korrelation där.

Mätta och nöjda satt vi kvar och summerade det gångna året. Inget tyder på att klubben skulle tyna bort. De flesta betalade glatt den nya årsavgiften på 50 kr. Stefan satt och myste.

Måndag den 11 november


...Vänta nu ! Alltså inte tisdag utan MÅNDAG den 11/11


Av olika skäl, som endast min blygsamhet förhindrar mig att förtälja,

så är veckodagen för novembermötet ändrad. Icke desto mindre kommer vi att hålla en liten sammankomst i stans norra delar. Närmare bestämt på Engelska vägen 6. De säljer inte engelska bilar men däremot japanska. Kanske möts vi i dörren av "Konitua", levererat på bredaste Kaalmadialekt av Henric Ipsen. Ni har säkert hört radioreklamen.

Vem vet, någon kanske slår till och köper en bil. Eller kanske de köper in min gamla Skoda Fabia:)


Vi samlas alltså kl 18.00 utanför JL Bilar.


Örjan och Hillman och Berit hälsar alla medlemmar välkomna!

Ett dussin mopedister kom in i stugvärmen från kylan. Vår nye medlem åkte ståndsmässigt, alltså per moped. Henric hälsade oss välkomna men jag hörde aldrig Konitua.

Uppställning! Nu vet vi allt om hur bra deras bilar är.

Nu hade jag ju redan sålt min bil men jag tyckte ändå att vissa bilar var dyra...

Henric berättade om företagets historia delvis utifrån fotografier men även genom några anekdoter och personliga utvik. Hur man kan sälja bilar utan att egentligen var särskilt intresserad av bilar?Har man fått talets gåva så går det väl det mesta att sälja. (red anm)

Lördag den 9 november

Upp i ottan för nu ska vi åka på höstutflykt!

Samling på parkeringen utanför NORDEN i god tid före avfärden

kl 06.45 (brrr)

Nu ska det bli av att besöka tillverkningen av Pilen velocipeder i Gamleby. Det besöket avlägger vi dock på eftermiddagen. Först sätter vi kurs mot Vimmerby och deras "MX World collection" som visar ca 350  crosscyklar på ett flashigt sätt. Kolla in hemsidan! Tips; översätt den till svenska först. Kl 09.00 står deras frukostbuffé uppdukad för oss. När vi har ätit och sett oss mätta på alla crossar styr vi kosan mot Gamleby. När vi är färdiga med det besöket Pilar vi vidare mot Tindered för att sätta i oss en rejäl lunch. Därefter bär det av söderut och hemåt igen. Klubben lägger en rejäl grundplåt för utflyktens kostnader. Din insats blir 150kr plus att du får betala lunchen själv.

Vi kommer att åka i en minibuss och ev även med en limousine.


Obligatorisk anmälan sker till Berit senast måndag den 4 november!


Hjärtligt välkomna till höstens stora begivenhet!


En riktigt ruggig, dimmig höstmorgon drog vi till Wimmeböy. Som tur var såg vi varken älgar, vildsvin eller hjortar längs vägen.

Efter en välsmakande frukostbuffé gav vi oss ut på en odyssé runt de två våningarna. Museet är bara 5 år gammalt och av modernt snitt. Imponerande hur man har lyckats klämma in 350 hojar på den lilla ytan.

Mitt hjärta slog några extra slag när jag fick syn på denna maskin, nästan på pricken likadan som min tredje MC som jag köpte av "Halmstad Gustav" 1975. Min hette Enduro 360 Eight speed och hade en sådan växellåda som beskrivs nedan. Spaken för att skifta mellan hög och låg sitter ovanpå styret.

Jag vill betona att fotografierna är tagna på Motocrossmuséet i Vimmerby och hoppas att de har överseende med att jag återger såna här detaljer. Jag kunde bara inte motstå det.

En gammal (!) crossåkare som har sprättat mycket grus ute i Läckeby för många år sedan. Det stod något om en Lars på skylten.

Och nu över till nåt helt annat... nåja utan motor i alla fall...

Hur svensk slutprodukten än är, så består den av delar tillverkade i en mängd olika länder fick vi veta ägaren och tillverkaren Martin Avander.

På klingande Stockholmsdialekt förevisade Martin först hur man på modernt manér ekrar en fälg. Även om maskinen gör mycket jobb så ska man även veta hur man laddar den. Det finns en rad andra intressanta maskiner men de gör sig inte att visa på bild utan en lång förklaring. Du skulle helt enkelt ha varit med där!

Vid det relativt korta löpande bandet sätter man ihop slutprodukten i en mängd olika varianter av ett fåtal grundmodeller.

Efter en låång dag med många synintryck och upplevelser och efter en god middag på Tindered så styrde vi kosan söderut.

Vi vill tacka Personalen på Crossmuséet i Vimmerby för god mat och ett intressant museum! Vi vill även tacka Martin för den generösa rundvisningen av fabriken som tillverkar Pilen cyklar. Guidningen var så detaljerad att nästan vem som helst av oss skulle kunna tillverka en bra cykel nu. Eller vad tror skolläraren Hasse?

Tack även till nämnde cykelmekarlärare och tillika Pilen representant som möjliggjorde besöket i Gamleby!

Tisdag den 1 oktober

Det lackar mot Hjul. Vad som händer på oktobermötet står fortfarande bara skrivet i stjärnorna. Men den som lever får se. Kanske det blir en utflykt till Oktoberfest i Munchen?


Nä, tyvärr har vi inte ekonomi för en Tysklandsresa, trots ökande deltagarantal vid vårt rally. Nu har vi ju dessutom sänkt medlemsavgiften efter många år av nötande. Vi får helt enkelt samla oss till en trevlig sammankomst på vårt fikahak på CityGross istället.

Kl 18.00 bänkar vi oss för sedvanligt munhugg och kanske lite spånande om kommande aktiviteter.


Gert Benke och Ann-Britt hälsar alla medlemmar välkomna!


Några tjuvstartade inför kanelbullens dag som egentligen inföll påföljande fredag. Andra smaskade i sig baquetter, modell större. Under tiden pratade vi om ditten och datten. Det ser ut som att vi kommer att göra en utflykt till en cykeltillverkare lite norrut och kanske även besöka ett mopedmuseum i samma veva om logistiken är oss nådig. Återkommer med inf om den aktiviteten.


Vi tackar Gert och Ann-Britt som var mötesarrangörer!

Tisdag den 3 september

Härliga tider! Fortfarande sommarvarmt. Vi tar en mopedrunda och avslutar med fika på något trevligt ställe. Har du något bra förslag på var så hör av dig till någon i möteskommitten.


Samling utanför Strömbergs/Larssons Motor kl 18.00


Välkomna!


En blek höstsol lyste över nästan halva klubben när de var ute på äventyr. Ett försök till att få en bra bild med slottet i fonden gick väl sådär. Vi får nog samlas en annan gång, kanske till våren och göra ett nytt försök. Meningen är att vi ska göra något att kunna ge till våra sponsorer och till företagen som vi hälsar på.


Tack till mötesarrangörerna!

Tisdag den 6 augusti

Här kommer inbjudan till klubbens nästa aktivitet:


Semestrar ta slut och livet återgår till det vardagliga. Så även Calmare Mopedunion med augusti månadsmöte. Om vädret tillåter blir det planerad mopedrunda med målet en viss sommarstuga på Drag för mysig grillkväll. De flesta vet nog vilken sommarstuga annars hör av er till Hans Axelsson eller Ing-Gun Axelsson. Vid ruskväder får de som vill närvara ordna resa själva. Till exempel samåkning med bil. Alla tar med sig vad de vill äta och grilla. Klubben bjuder på dricka och kaffe samt tillbehör som ketchup och senap. Sådant som blev över från Unionsrallyt.


För mopedrundan gäller samling vid Biltemas parkering klockan 17.50 för avresa 18.00. Vi bör vara vid Drag i god tid före klockan 19. Kan vara bra och veta för dem som väljer att ta sig till Drag på annat sätt. Datumet är tisdagen 6 augusti och vi hoppas på lite gött sommarväder.

Varmt välkomna!Vad tror du hände seen? ..som Tove Jansson hördes läsa ur Muminböckerna.

Jo det kom en hyfsad skara mopedmedlemmar i varierande fordon. Allt från skogsjeepar till 125-or från 1980-talet och även en och annan moped. Grillade gjorde vi och pratade gjorde vi tills himlen öppnade sig och vi fick ställa oss som packade sillar i den lilla, lilla sommarstugan som verkligen är urtypen för en svensk sommarstuga. Inga oproportionerliga utbyggnationer eller onödig lyx utan en riktig sommarstuga helt enkelt! Man kan lätt föreställa sig hur paret åker ut där och kan koppla av "på riktigt". Det spånades om kommande aktiviteter, mer eller mindre realistiska. Hur det känns att trä på sig en hjälm som hängt upp och ner under en regnskur kan väl bara den som upplevt det uttala sig om. Han höll god min i alla fall:)


Stort tack till Hasse och Ing-Gunn som fick städa upp efter oss som kom och våldgästade!

Lördag den 1 juni - nu är det nära!!!

Samling i god tid innan gästerna kommer.

Vi har mycket att förbereda inför årets största händelse:


UNIONSRALLYT !!!

Torsdag den 30 maj

På självaste Kristi himmelfärds dag/Kristi Flygare ordnar våra kollegor i Tramp Kickers årets Hansarally. Googla namnet för att få detaljer.

Och givetvis åk dit och delta!

Lördag den 18 maj

I ett sms skriver vår ordförande:

På lördag den 18/5 kl 10.00 vid Sandra samlas vi som kan och vill för en liten mopedrunda (vid bra väder). Färden avslutas hos Stig Nilssons cykelaffär som då har 70-årsjubileum.

Väl mött / Berit

Lördag den 11 maj

En liten skara från vår klubb begav sig norrut för att delta i Ruda bygdegårds första försök att ordna ett mopedrally. Två tappra körde moped hela vägen medan undertecknad p g a tidsbrist fuskade och tog moppen på släp. Efter att vi alla kommit hem och sugit lite på karamellen kan vi konstatera att "nybörjarna" i Ruda träffade väldigt nära epicentrum. Vi tyckte att det var ett mycket välordnat och trevligt arrangemang. Ett 60-tal andra deltagare tror jag instämmer. Om man dessutom som vi, tycker det är roligt att köra på grusvägar, så fick man sitt lystmäte. Vågar inte skriva mer än så om det just nu.

Tisdag den 7 maj

Samling lite tidigare än vanligt och lite längre ut från staun än vi brukar.

Kl 17.45 utanför Biltema. Därifrån kommer vi att vägledas en liten bit för att komma till ett företag som visar upp sin verksamhet. Det blir fika i vanlig ordning. Plus ifall du kan ta din moped men det går även att hänga på med bil eller annat fordon, väghyvel eller trädgårdstraktor.


Hazze och Jörgnarna hälsar alla välkomna!

Söndag den 14 april kl 13.00


Vår Ordförande har sms-at följande:


Hej alla, nu är det dags för en mopedrunda igen. Vi åker från Strömbergs 13.00 på söndag den 14 april. Vi kollar lite ändrad sträckning för den tilltänkta rallyrundan. Vi ses på söndag!

Brrr... Trots uppmuntrande tummar upp från medtrafikanter och trots att alla moppar brummade fint hela vägen runt så går det inte att komma ifrån att det var kalllt! Mellan 4 - 6 grader plus och ganska blåsigt emellanåt. Men i medvinden kom t o m Berits pärla upp i skapligt varv. Samma med min för övrigt.

Sex tappra mopedister, sex grader varmt (som mest) och nästan sex mil runda. Det här kan bli en av de trevligaste sträckningarna vi har haft känns det som. När vi nu tar ut svängen lite längre så öppnar sig flera alternativa vägar som vi aldrig förut kört på.

I krig, kärlek och mopedåkning om våren är alla medel tillåtna. Klä dig i kamelhårskallingar, dubbla mysbyxor, MC-utrustning, Jaktkläder eller varför inte astronautdräkt? Huvudsaken är att du håller dig varm.

Back to base camp. Vi parkerade upp på läsidan av Strömbergs efter åkturen för att summera intrycken. Nästan halva klubben har varit involverad och kört de olika förslagen på runda och vi är ganska säkra på att den kommer att fungera. Med kaffestation ute i spenaten och allt. Nu är det "bara" resten av arbetet kvar med att arrangera rallyt.

April april...

Vad månde du ha i ditt sköte?

Plan A har kraschat. Plan B är tämligen osäker. Tur att vi är några envisa jäklar. (Fanns t o m en plan C men nu är vi i hamn!)

Tisdag den 2 april

Så har det landat in till slut. Nä. vi ska varken till hamnen eller flyget.

I stället samlas vi på Larmtorget vid utescenen en stund före kl 18.00. Jörgen Astner, som är Teaterintendent, står färdig att släppa in oss i värmen för att visa runt oss på Kalmar teater. Det är ingen föreställning den kvällen och därför är inte heller teatercafét öppet.

När vi är färdiga på teatern åker vi därför vidare till Citygross och mumsar på en semla e d. Du/ni som kommer per moped borde väl kunna parkera vid utescenen.


Välkomna!

Jodå, först kom en entusiast och sen en till. Mange fick se sin gamla pärla i renoverat skick. Sist jag såg den var när vi två körde Öland runt en sommarhelg på 90-talet. De va tider de!

Inne i teaterns foajé hälsades vi välkomna av Teaterintendenten Jörgen Astner. Om du aldrig har stått på en scen så blir du troligen lite tagen av känslan. Dels det mäktiga intrycket av alla publikplatser och utöver det att hela scengolvet lutar ganska kraftigt ner mot salongen. Det är verkligen en imponerande teater som Kalmar har!

Återkommer med mer material lite senare.

Söndag den 24 mars kl 09.00

Vid denna okristliga tid på en ledig dag manar vår outtröttlige ordförande ut oss för att köra moped!

Tanken är att vi ska börja testa sträckor som kan tänkas ingå i årets rallyrunda.


Samling utanför Citroen. Glöm inte långkallingarna!

Tisdag den 5 mars

Åter till ordningen! Första tisdagen i månaden kl 18.00.

Platsen är däremot ny. Ståthållaregatan 60 A, inte långt från källarlokalen där vi brukar hålla till ibland. Peter, Lars, Åke och Carl-Axel hälsar oss välkomna till en miljö där tågen för ovanlighetens skull avgår och ankommer precis i tid. Och dessutom på den tid som man själv bestämmer. Nu har ni nog räknat ut att tågen inte är särskilt stora eftersom de körs inomhus. Kalmar modelljärnvägsklubb kommer att visa oss sin hobbylokal och verksamhet.

Efter visningen förflyttar vi oss till ett annat ställe för att få lite fika i oss och passa på att spruta idéer inför årets upplaga av Unionsrallyt.


Välkomna!


Det finns olika sorters entusiaster. Vi är väl en sort som vägrar ta oss ur ungdomen genom att samla på gamla mopeder. Andra vägrar att ta sig ur barndomen genom att hålla på med modelljärnvägar. Jag måste säga att jag blev mäkta imponerad av Kalmar modelljärnvägsklubbs enorma anläggning i källarlokalen!

Klubbens ordförande pekar ut över Kvarnholmens stad. En fiktiv stad med miljöer från Kalmartrakten.


Det finns en mängd bilder och mycket mer att skriva när tiden tillåter...


...men när väl tiden infann sig ville inte redigeringssidan fungera som den förväntas. Mycket svära, mycket tid åt helvete, är det nån som vill ta över mitt updrag??? Ska vi byta sida tilll något modernare?

I februari däremot

...så samlas vi för att avhålla årsmöte.

För 2019 är datumet den 5 februari kl 18.00 på Norden.

 

"Vi träffas på Nordens parkering vid bron över järnvägen. Ni som vill och kan - kom 17.00 så hinner vi se världens snabbaste tubfyllningsmaskin provköras. Den fyller 1000 tuber i minuten! Meddela mig gärna vilken tid du kommer så att vi kan möta dig på parkeringen. Välkommen!"

 

Så skriver vår ordförande Berit Hubinette i ett sms idag den 23 januari.

Jag tänker i alla fall hänga på låset och titta på rekordmaskinen!

 

Om du går in på hemsidan för Norden Machinery så kan du se några av tubfyllningsmaskinerna. En bild visar vår tilltänkta årsmöteslokal högt upp i det blå... eller snarare tegelgula.

 

Man kan bara tänka sig vilka strategiska beslut som tagits i denna fantastiska lokal en god bit ovanför Kalmars mark. Företaget NORDEN som har sina rötter i tändsticksfabriken spelar en betydande roll på världsmarknaden när det gäller tubfyllningsmaskiner.


Tyvärr är det strikt förbjudet att fotografera inne i produktionslokalerna. Ändå kan man nog konstatera att bilder eller ens filmer av det vi fick se aldrig skulle kunna ge rättvisa åt upplevelsen. Först körde man maskinen på 25 %. Därefter på halvfart. Redan då hade ögat svårt att hinna med att registrera vad som hände. I fullfartsläget står man bara och gapar. Att det fungerar över huvud taget!!! En maskin som kostar i storleksklassen 40 miljoner betalar sig på ca ett år. Och då pratar vi världsdelar där folk inte har samma löner som vi priviligierade väststatsmänniskor.


Årsmötet förlöpte väl ungefär som det brukar med ett stort undantag. För första gången i historien fick Stefan igenom sitt förslag om sänkt medlemsavgift. Från och med 2020 kostar det endast 50 kr att bli medlem i Calmare Mopedunion. Man måste trots allt beundra Stefan för att med en dåres envishet ha kämpat för denna fråga i alla år. Vad ska vi nu träta om vid årsmötena? Nåja, det finns nog andra spörsmål att bryta viljor kring - ähum.

Samma (gamla) styrelse valdes om och rösträknarna behövde, som tur var, inte visa upp sina mattekunskaper. Mange påstod visserligen att han kan räkna till fyra men jag undrar det jag. Idéer på verksamhet under året togs fram. Förslag om att besöka Pataholms hembygdsförening igen. Vi besökte väl dem för sådär tjugo år sedan. Den 15 juni Spelar Möre Rockers på Dalskärs camping. Ska det äntligen bli av att åka moppe dit ner? Gert ska vara där i alla fall. Att vi bestämmer en av sommarens tisdagar då vi gör gemensam entré i Kalmar folkets park "mä flagga å allt" å de då va. Sen föreslogs även en överraskning som vi av förklarliga skäl inte kan gå ut med offentligt.

Årets rally blir det 25 i ordningen. Det ska vi fira! Inget sagt om hur - men väl att vi ska det! Rent praktiskt kommer vi att finnas kvar på den gamla vanliga platsen vid Södra vägen.


Höll på att glömma att vi har fått en ny medlem som desutom arbetar på NORDEN. Längst ner i hörnet på bilden ovan sitter "Hillman" som egentligen Anders Samuelsson, fast det är det nästan ingen som vet.


Tack Örjan och Hillman och framförallt vår ordförande Berit för ett mycket lyckat årsmöte!


I januari månad

...så brukar vi bara smälta julmaten och fnissa åt dårarna som avlagt nyårslöften om att gå på gym resten av liv... året. Det vet vi ju hur det blir med.

Visste ni förresten var Jultomten tog vägen? Jag såg han bortåt Kavelbrosågen förra veckan.