Tisdag den   11 december

 


OBS! För tredje månaden i rad flyttar vi mötet till andra tisdagen i månaden. Förhoppningsvis har alla medlemmar nåtts av Berits SMS som skickades  den 30 november. Hon skrev:


Hej alla CMUare. Då både jag och Hasse har förhinder den 4:e december flyttar vi decembermötet till den 11 december 18.00. Vi träffas i "Hasses" källarlokal och äter julmat. Meddela Hasse att du kommer så maten räcker till alla.

Välkommen cykel gran


(jag hittar inga emojs i det här programmet)

Tisdag den   13 november

 

OBS! att det blir den andra tisdagen i  november detta mötet åxå !!!

Nu ska vi åka utsocknes en bit. Samling på Rastas parkering nära ingången runt halv sex. (ja - på eftermiddagen f-stås!)

Avfärd kl 17.40

Vi bör hinna upp till Södra Bäckebo till 18.00 då Alvar Petersson har lovat att ha kaffepannan puttrande. Däremot är lokalerna inte uppvärmda så tag på er grova kängor och lite lagom varma kläder så det inte blir nåt gnäll om att det är kallt.

Alvar har en rejäl samling motorfordon av blandad kompott. Ni minns väl honom från vårt senaste rally där han körde med sin ungdomsmoped. Den har han haft kvar ända sen  han köpte den på femtiotalet (om jag nu räknar rätt)


Välkomna till ännu ett fantast     iskt möte med Calmare Moped Union!

  En tapper skara mötte upp utanför Rasta och snart ringlade en karavan av bilar norrut mot Södra Bäckebo och Alvar Peterssons domäner. Efter lite irrande i den enorma byn såg vi ljuset. Det var klubbens enda mopedåkande medlem, den kvällen, som lyste vägen sista biten fram till gården. Tack för det Lasse!


Alvar, hustrun Bodil och en trevlig hund mötte upp oss på gårdsplan. Vi fick en grundlig information om vindkraftverket som har snurrat i stort sett hundraprocentigt  ända sedan början av 1980-talet. Det gamla vindkraftverket sattes igång 1974 och var då, enligt Alvar, Sveriges första riktiga vindkraftverk. Nota bene! Alvar byggde det första själv! Det nuvarande är ett danskbygge. Ca 50 m högt. 

Vid sidan av den gamla trotjänaren som Alvar körde mopedrallyt med i somras, stod en äkta "Rödmyra". Vi fick lära oss att det som många slarvigt kallar för Husqvarna Rödmyra i själva verket ska  kallas för "Rödkvarna".

En äkta Rödmyra är en NV från 1949. Åke berättade historien om en kvinna vid namn Astrid Bergman som körde en NV 1949   från Sverige genom  Europa på en reportageresa. Hon kallade den för Rödmyra för att den var ettrig och dessutom röd.

Vad Alvars hjärta klappar varmast för gick ändå inte att ta miste på. En fantastisk samling traktorer! Alla går att köra med förkunnade han med visst stolthet. Han har varit med och tävlat  om SM i plöjning många gånger. Sa han inte att han hade vunnit en klass någon gång?  Pratade även lite spefullt om de moderna traktorerna där man styr allt med knappar och joysticks från en hytt med AC.

Riktiga  "Plöjboys"  vrider kroppen i en onaturlig ställning och ställer in plogen  för hand under körning.


Besöket avslutades med en värmande kopp kaffe. Det hördes inget gnäll om att det var kallt även om jag ska erkänna att jag själv glömde bort mig och gick runt i tunna lågskor. Kanske därför jag fortfarande hostar illa.


Vi tackar Alvar och Bodil för en minnesvärd afton i Södra Bäckebo!

Välkommen att köra 2019 års Unionsrally !!

Extra material från Sven och Magnus resa till Cuba

 

Som  skrivits tidigare så hade ju Magnus och undertecknad förhinder att ha vårt möte den första tisdagen i november. Då befann vi oss i Havanna och åkte  gamla amerikanare så det stod härliga till.

Pontus och amrikanerna släng er i väggen! Här har ni Magnus och amerikanarna!

Mina reskamrater.

Det starkaste Anton drack på hela resan var RedBull. Många tvåhjulingar körde omkring utan regskylt.

Vi såg inte många polisbilar. Däremot såg vi  kvinnliga MC-poliser och  den här polis-mopeden.

Om bilarna på Cuba är risiga, se bakgrunden, så finns det däremot en hel del fräscha och nya tvåhjuliga elfordon.

Det här kan väl vara en lämplig glidning till besöket hos Hannu Ylipekkala.

Vi har ju även varit på en utflykt till  MZ ans förlovade plats i djupa Småland. Hos Hannu Ylipekkala. En jätterolig sådan som följdes av ett minst lika haktappande besök på Rydaholms bil och leksaksmuseum . Massor med bilder och text kommer när jag får en chans att knappa in det. Just nu hägrar bara Manges och min semestertripp tripp till Cuba

Tisdag den   9 oktober

 

OBS! att det blir den andra tisdagen i oktober den här gången OBS!


Vi   ska ut å åka moped igen :):):)


Samling kl 18.00 på Stig Nilssons

Den här gången blir det kanske inte så långt men förhoppningsvis fantastiskt!

Vart vi ska är fortfarande höljt i dunkel för oss som inte är med och arrangerar men vi får lita på dem. De har i alla fall lovat att bjuda på fika.

Om du kommer med annat fordon än moped så får du instruktioner på plats på Stig Nilssons bakgård.


Välkomna !


Det första som mötte oss på Forsbergs Fritidscenter var en dörrmatta som talar för sig själv. Ja alltså den pratar ju inte direkt men den talar om att du har kommit till ett ställe där man säljer husbilar.

För att ta det hela från början så körde vi en liten runda på staun och tittade bl a på det nya parkeringshuset vid Friskis och svettis. Därefter bar det iväg ut till Försäljningslokalerna på Fölehagsvägen. De har husbilar som kostar från

ca 600 000 och uppåt. Efter en stunds information bjöd företaget på kaffe och bullar. Det tackar vi särskilt för !! Mötesansvariga  ordnade en frågestund där man bl a ställde frågan vad namnet Bacho står för. Den annars så stillsamme och försagde  f d ordföranden Hasse  gav blixtsnabbt rätt svar. Nämligen  BA Hjort & Co

fotnot: Johan Petter Johansson som uppfann skiftnyckeln på sent artonhundratal, sålde sitt företag till Berndt August Hjort, som sedermera bildade AB BA  Hjort & Co. Ryktet säger att det ska vara en förfader till CA Hjort men vi har inte kunnat få den uppgiften bekräftad:)

För sina goda kunskaper och snabbhet belönades Hasse med en trådcykel som tillverkats av Hazze.


Tisdag den   4 september

 


DET BLEV ÄNDRADE PLANER !!!


Vi hoppas att alla medlemmar fick ett sms som lyder:


Hej alla glada mopedister!

Mötet på tisdag är ändrat! Vi samlas hemma hos Stefan, Gamla vägen 38 i Trekanten 18.00 på tisdag 4 september för att köra till Överstatorp för att titta på Björn Kindbergs samlingar. Tyvärr tar han 40 spänn i inträde för varje gubbe.

Kjell och Stefan fixar fika.

Väl mött!


(gamla texten som alltså inte gäller längre)

 Grillningsförbudet är upphävt! Äntligen kan man släppa fram grottmänniskan inom sig och frossa i grillade läckerheter; Denniskorv, Lithells lågkalorislang och vegetariska biffar m m.

Septembergänget har tänkt att vi ska släppas loss ute på Värsnäs den här gången. Samling  kl 18.00 vid Strömbergs Bil. Var och en tar med sig sin egen Dennis eller annat. Grillar, kol, senap och ketchup är ordnat.


Välkommen på ännu en mopedrunda ut i spenaten!


(kan man grilla spenat mån tro?)Lagom till septembermötet har vi nåtts av en tråkig nyhet. Inte mindre är 13 gamla fina mopeder har blivit stulna i Kalmar den gångna helgen. Det här meddelandet har vi fått:

"

13 st mopeder stals natten den 1/9 Bla 5 st Alabama,

2 st Björn Borgare, 1 st Topper, 1 st Honda MT50 mfl

alla i toppskick. Se upp om ni blir erbjudna, Vi garantera en

större belöning om någon har tips. Vi garantera anonymitet.

Ring gärna Kjell nr 073-0824900

eller polis eller skriv epost. moped@trampkicker.se

Längs en krokig liten landsväg som passar bra för mopedfart ligger ett fantastiskt ställe.  I Överstatorp, strax utanför Nybro, har Björn Kindberg skapat sig ett eget litet paradis skulle man nästan kunna säga. Från huset en bit upp i kullen ser man ner till sjön, som han själv har grävt och satt upp belysning runt.


Ja nu har han ju inte precis grävt för hand. Björn har helt andra resurser. Innan vi kom fram till hans mopedsamling trängde vi oss mellan ett oräkneligt antal stora leksaker för män.

Björn är en duktig berättare och eftersom han har levt ett långt och händelsefullt liv så har han hur många historier som helst att leverera. Många av dem avslutas med en knorr så att smilbanden får sin gymnastik.

Som så många andra samlare har Björn lite annat gammalt, smått å gott. Bl a ett  antal glaspjäser från Kalmar glasbruk som bara fanns under en kort tid. Jag hittade även några Davy Crocket tidningar. Jag har inte sett såna sen jag var liten.

Här kan man få en uppfattning om hur enorm lokalen är. I en del av den står säkert tio st Caterpillar. En av dem är importerad begagnad från  det stora landet i väster. Den har en ring på en pinne på motorhuven. Mange knäckte frågan om vad den är till för - helt enkelt ett riktmedel för att föraren ska kunna köra rakt över ett gigantiskt fält.

Till sist måste det ju skrivas något om mopedsamlingen. Det är inte den största vi har sett men Björn är konsekvent med att bara ha en moped av varje modell. Om han råkar få en dublett vid någon affär så blir den ena av dem till salu.  Alla mopeder ska vara kördugliga innan de får ta plats uppe på loftet. Björn ska kunna köra den upp dit. Det är ett krav. Blöjpilen hade vissa problem att orka upp.


Vi tackar mötesarrangörerna för ett intressant besök och vi tackar givetvis även Björn  Kindberg för en underhållande guidning runt hans fantastiska samlingar!

EXTRA EXTRA read all about it!

 

Det har kommit in flera förslag på extra aktiviteter i september och oktober  månad.


Många klubbmedlemmar brukar åka till veteranmarknaden i Tingsryd.  Den går av stapeln lördag den  15 september. Ett förslag är att de som är intresserade åker dit redan på fredagskvällen och tar med vårt militärtält. Det innebär flera fördelar. Du kan börja fynda redan på kvällen och du kan hänga på låset kl 07.00 på lördagen utan att behöva ge dig iväg hemifrån mitt i natten. Några har pratat om att köra moped dit. Drygt 10 mil från Kalmar. Någon som inte är lika tok.. hängiven, lassar in tältet i sin bil. Samordnare för den här preliminära aktiviteten är Thomas Eriksson. HÖR AV DIG till honom omgående!


Nästa evenemang handlar om en roadtrip  till Bredaryd. Återigen en favorit i repris. Enligt mitt förmenande en av de mest lyckade och roliga utflykter vi har företagit oss genom åren. Nu kan vi givetvis inte lova att det blir lika bra den här gången men det är sevärda prylar och intressanta människor vi får träffa. Se  reportaget från november 2011. Samordnare för en ev utflykt i oktober är Lars Gustavsson. Vi kommer att hyra en eller två VW-bussar för transporten och klubben sponsrar delar av kostnaderna. (Gäller även Tingsryd).


Datum är inte klart ännu men det blir en lördag eller söndag i september, efter den 15/9.


NU ÄR DATUMET KLART !!!

Utflykten till Bredaryd kommer att bli av den  13 oktober. Första busslasten är i princip fullbokad men vi hoppas att kunna fylla en buss till!

Hör av dig till Lars om du är intresserad.


Glöm inte att tiden går jätttteforrt! Ring nu vetja!

Tisdag den   7 augusti

 

Mopedutflykt (eller ta dig fram hur du vill)

Vi ska på guidad visning till Kläckeberga gamla fattighus. Ett litet

rött trähus snett mitt emot Kläckeberga kyrka. Visningen börjar klockan

19.00. Men en timme före klockan 18 träffas vi i IKEA:s bistro för

budgetfika kaffe, korv, glass. Allt för fem kronor styck. Vi sitter där

i ungefär trekvart och fikar sen drar vi i samlad trupp cirka kvart i

sju till Kläckeberga. Väl mött!

On the road again...med sikte på fattigstugan i Kläckeberga.

En fantastisk sommarkväll när temperaturen sjunkit till en uthärdlig och rent av njutbar nivå! Vad passar väl bättre då än att äntra järnponnyn och lägga några småländska småvägsmil bakom sig? Vi förflyttade oss dessutom bakåt i tiden då det inte ens fanns några mopeder. Ett av fattighjonen tog sin käpp och en tygväska och gick omkring och sålde småprylar för några futtiga ören. På en utställningsskylt med bild kan man läsa följande beskrivning av en av dem som bott där:

"Tossingen" Gottfrid Lindqvist 56 år. Klen i huvudet, lite stollig men synsk.

Kan ibland bli vildsint.

När  Lars Gustavsson som berättade  och visade oss runt hade gått hem, tog vår egen Lars Gustavsson till orda och föreslog en utflykt till Hannu Ylipekkala i Bredaryd. Thomas Eriksson föreslog att vi tar med militärtältet till  veteranmarknaden i Tingsryd. Läs mer om det ovan!


Tisdag den  19 juni

 

Pilarna  som visade våra deltagare vägen på rallyt plockades hem på ett förtjänstfullt sätt av  Erland. Inte ett öga var torrt när han seglade in på Rydbergs Motor med mopeden överfull av pilar. Vad som däremot sitter kvar längs rundan är ca 1,2 km snitslar. Därför ska vi ha en moped-aktivitet där vi plockar bort dem den 19 juni. Vi samlas på Stig Nilssons bakgård kl 18.00.  Halva gänget åker framåt och halva gänget åker bakåt (hur nu det ska gå till). Vi möts på mitten och sen åker vi till närmaste grillplats. Det finns t ex en vid motionsspåret utanför Lindsdal mot Förlösa.  Klubben ordnar med grillkol, senap och ketchup. Du tar själv med dig det du vill grilla.

Välkommen till ännu en utflykt på två hjul!

Snitslarna togs ner i ett huj. Sen tog vi ett moget beslut om att inte tända några grillar i torkan och blåsten. Vi ville ju inte bli anklagade för att ha bränt ner en så gammal fin kyrka som  den i Förlösa. I stället förflyttade vi oss till Rasta där sedvanligt tugg av fika och tugg med varandra avslutade kvällen.

Söndag den  13 maj

 

Alla  medlemmar som är sugna på att köra mer moped tillsammans är välkomna  för att provköra rallyrundan och finslipa detaljerna.

KL 16.00 samlas vi  utanför Larssons   Bil AB och Strömbergs Bil.

Full tank och gott humör medtages!

Välkomna!

Tisdag den  8 maj

 

Våren och sommaren närmar sig med stormsteg. Vi har ju fått en försmak av sommartemperaturer  som fick gashanden att klia värre än alla allergier. Nu är det hög tid att vi ger oss ut på en gemensam vårrunda per moped.

Eftersom första tisdagen i maj råkar vara självaste första maj så flyttar vi fram träffen en vecka. Vi samlas på en välkänd bakgård i Kalmars södra stadsdel - Jaa! rätt gissat; Stig Nilssons! Och tiden? Jaa -  rätt igen! kl 18.00.  Våra ciceroner blir Åke och Lasse. Efter en trevlig  runda styr vi kosan mot  en annan bakgård. Vi har varit där och grillat förut. Berit fick nitlotten att köra igång grillarna och förbereda fika uppe i lägenheten på Bremerlyckan. Var och en får ta med sig det man vill lägga på grillen och egen dricka. Fikat står mötesarrangörerna för.

Hoppas att vi blir ett stort och glatt gäng som vanligt!


Välkomna önskar mötesarrangörerna!

Tisdag den  3 april

 

Nu smäller det igen!

Vi skall besöka Jägarförbundets regionkontor på Fölehagsvägen 8 bredvid  Bränsle-huset som håller på att rivas. Se hemsidan: jagareforbundet.se/syd/kalmar-lan

Det blir information om Jägarförbundet, dess historia och verksamhet i dag. Jaktvårdskonsulent Fredrik Zethraeus  står för pratet. När han tröttnat på oss drar vi till City Gross och fikar och har lite planeringsprat inför Unionsrallyt den 3 juni. Vi ses. Peter, Tomas o Carl-Axel


Den gemensamma nämnaren i vår klubb är givetvis mopeder som alla vurmar för.

Sen finns det minst två tydliga intresseområden som de flesta sätter högt på agendan. Många äger eller har ägt och kört motorcykel. Många är jägare eller har hållit på med skytte.  Det kan ha ett litet samband med de senaste aktiviteterna.


Vi träffas strax före kl 18.00 vid Fölehagsvägen 8

/Välkomna!

Tisdag den  6 mars

 

Ölänningarna drar i oss och vill  att vi besöker  en begivenhet i Tävelsrum utanför Torslunda.  Vi ska till Anette Riphedens Läder. De har stora kontaktytor mot friluftsliv och jakt. Därför   har de anläggning med simulatorskjutning.


Vi träffas där kl 19.00. Det  tar väl ca en halvtimma att köra från Kalmar och dit (med bil). Efter bron söder ut. Vid Torslunda kyrka vänster och sen efter ett par km  är det väl skyltat får man förmoda. Kolla gärna in hemsidan "Ribes".

Mötesarrangörerna ordnar med fikabröd. Det lär finnas en kaffeautomat som  det kan behövas lite växelpengar till. Ta gärna med det för säkerhets skull.


Väl mött!

Med lite hjälp av Berit ska  jag försöka återge lite av vad som hände på "träffen" ute på de Öländska alvaret vid Tävelsrum.

Anette "Ripan" Ripheden och Anders tog väl hand om våra medlemmar. Man ställer upp två och två och skjuter med lasergevär mot en filmduk som bjuder på överraskningar i form av vildsvin som springer kors och tvärs eller änder som flyger upp från buskagen. Tydligen fanns det även en västernstad , full av skurkar som skulle skjutas. Jag blir faktiskt lite ledsen att jag inte kunde klona mig och varit med även där. Det låter himla kul!


Man fick även prova på pistolskytte med varierande framgång. Lite otippat var det en icke-jägare som var mest framgångsrik, nämligen Åke.


Butiken, som skjutandet ägde rum i, lär rymma mängder med skinn, läder, skor, stövlar, ryggsäckar samt även fiskeredskap och vapen.


Tisdag den  6 februari

 


Årsmötesdags


Samling i kvarterslokalen på Sjöbrings väg  kl 18.00


Ännu ett spännande mopedår ligger framför oss!

Ännu ett rafflande årsmöte!

Ännu en gång ska revisorerna ikläda sig sitt viktiga ämbete!

Undrar just vad vi ska mötas av denna gång? Javisst ja - får ju inte glömma kvittot från mopedrallyt som Ing-Gunn skrev i handflatan! Du har väl inte tvättat dig sedan dess !!!

Jadå - det var god uppslutning vid årsmötet - som vanligt! Och diskussionslusten var det inte heller något fel på. Eftersom möbleringen gör att vi sitter långt ifrån varandra och det inte förekommer några tunga föremål på borden, så kom alla undan utan personskador. I Stefans frånvaro trodde vi länge att vi skulle kunna undvika den sedvanliga voteringen om årsavgiften, men det kom på skam. Flera olika förslag framfördes, allt ifrån slopandet av avgift till höjning av densamma. Slutligen enades vi om fortsatt årsavgift på 100 riksdaler. När vi kom till punkten val av ordförande så var det som att tiden stannade upp en stund...


När klubban föll så hade vi valt en ny ordförande i Calmare MopedUnion!


Hasse har ju försökt slippa undan i många år utan framgång. Nu framförde han emellertid så tungt  vägande skäl att vi föll till föga för  "Hans" argument. Berit är nu vald till vår ordförande och vi känner oss mycket trygga med det valet! En av hennes viktigaste arbetsuppgifter i år, tillsammans med styrelsen och rallykommittén, blir att undersöka möjligheterna att förlägga start och målgång för Unionsrallyt till en ny plats. Vi återkommer givetvis med inf om det senare.


Eftersom klubben i grund och botten har kommit till för att vi ska ha roligt tillsammans så är ju inte pengar det centrala för oss. Unionsrallyt har under en rad av år lockat runt hundra deltagare vilket gör att kassan växer stadigt. Därför hade vi en lång diskussion om hur vi bäst skapar aktiviteter som kommer alla medlemmar till del. Vissa kommer på allt som ordnas medan andra är mer kräsna. Alla har ju inte heller tid att vara med varje gång det ordnas något. Ett antal förslag på utflykter till olika evenemang kom fram men inget har beslutats ännu. Däremot var vi överens om att det räcker med en mindre ekonomisk buffert för att klara av rallyt. Resten av pengarna ska rulla!  Avgiften till rallyt kommer för övrigt att sänkas till 100kr igen.


Så fortsätter vi vårt gilla trampande i Oxveckornas tid med enstaka ljuspunkter som Semlans dag den 13 februari och det enfaldiga nöjet med att skotta snö m m. Tids nog ska det väl ändå bli väder och temperatur för att kunna ta ut våra klenoder för en njutbar åktur i vårsolens glans!

Ryggtavlan på vår ordförande. Symboliskt eftersom Hasse lämnar en post han har haft i många år. Längst bort till höger skymtar efterträdaren Berit.

Hittade inga bra färska bilder på den avgående och tillträdande ordföranden.

Så här såg de ut 2014 och 2015.

Torsdag den  4 januari

 


Vad har du för dig den 4 januari?

Om du har vägarna bortåt norska gränsen vid Svinesund så passa på att åka upp två mil  i Norge till  Sarpsborg, Borgenhaugen och titta på Jultomtarna som kör moped runt ett "Juletre"!

Fler stolleprov och en massa kommande aktiviteter kan du hitta på den norska  hemsidan "Team Alfredsson".