Calmare Moped Union

www.kalmarmopedunion.se

 

Klubbmöten 2022      Mötesvärdar 
Januari               Inget möte               

Februari             OBS ! Årsmötet inställt! OBS! Styrelsen

Mars                   Anders "Hillman" Samuelsson, Börje Älvhall

                           Magnus Minnert, Sven Carlsson 

April                   Årsmöte Berit Hubinette, Erland Eriksson

                           Gert Bergman, Jörgen Viktorsson

Maj                     Christoffer Weihs, Jörgen Pihl

                           Peter Andersson, Örjan Nilsson

Juni Rallyt          Rallyt - ALLA

Juli                     Ing-Gunn Axelsson, Stefan Svensson, Åke Eriksson

Augusti              I demokratisk ordning bestämmer de som kommer till

                           mötet vilken runda vi ska köra. Ta med idéer!

September         Styrelsen

Oktober             Styrelsen

November         Styrelsen Kontaktperson Mats Hobring

December          Styrelsen

Så var det dags att rekapitulera 2022

Mitt starkaste minne av årsmötet som vi hade på NORDEN är nog när vi satt och begrundade att valberedningen inte hade lyckats hitta och övertala någon att ta över sekreterarposten. När Mats försynt räckte upp handen och erbjöd sig och fick en spontan applåd. Det är väl föreningsliv när det är som bäst!


Resten av året rann iväg i rask takt. Vi besökte Mopedens dag i Åby. Vi vägde hela klubben på NORDENS våg. Vi slog nytt deltagarrekord vid rallyt. Vi deltog i Kalmar on Wheels på travet och på veteranutställningen vid Svenssons Motor i Läckeby. Vi hade flera möten i Makerspaces lokaler. Vi gjorde en bussutflykt till Mopeddelar.se i Linneryd. Vi startade en grupp för rymdinformation på WhatsApp. Och så var vi ju ute och körde moped föståss. Jag har säkert missat flera aktiviteter.

Mitt starkaste ljudminne under året, som jag även har förevigat med hjälp av telefonen är när Chicko provkörde sin trumpetmoped på innergården vid Stig Nilssons. Obetalbart!


Till sist önskas alla tvåtaktsälskare en riktigt GOD JUL & GOTT NYTT ÅR

Kanske vi kan matcha Kungsbackas mopedisters upptåg nästa år i december.

Det finns ju även obegränsat med mopedmaterial att beskåda på nätet.

Det senaste klippet jag såg var "Fizzy Boys documentary". Ett härligt gäng nördar i Storbritannien som i sin ungdom hade ägt Yamaha FS1E (Fizzy)

De verkar ha minst lika roligt som vi.

"49 cc, clouds of blue smoke, over 50 mph on a long downhill with a following wind (if you haven't had too many chips the night before)."

Tisdag den 6 december

En liten blänkare om mötet i december. Ryktet säger att Lasse redan har börjat rulla köttbullar och att Ing-Gunn har virkat ett nytt förkläde. Vidare ryktas om att det återigen kommer att förläggas till källaren på Sjöbrings väg den 6 december.

Huruvida tomten kommer på besök har vi inte fått någon information om.


Så har det blivit bekräftat. Alla klubbmedlemmar hälsas varmt välkomna till årets sista möte! Kl 18.00 ska de sista köttbullarna vara stekta. En liten korrigering bara. Eftersom årets julklapp är något hemstickat så förväntar vi oss att Ing-Gunn bär ett stickat förkläde, och kanske även något annat att skyla sig med.


Vi var flera som lyckades dra på oss förkylningar och t o m covid så uppslutningen på årets sista möte blev inte riktigt vad den brukar. Men de som var där hade enligt uppgift minst lika trevligt som förr om åren. Eftersom mitt lättkittlade och snabbtryckta fotograferingsfinger inte var på plats så har vi tyvärr inga bildbevis.

Tisdag den 8 november

Av olika anledningar som vi återkommer till så flyttas novembermötet en vecka framåt mot den sedvanliga första tisdagen i månaden. I skrivande stund så är  möteslokalen Makersspace och tiden OBS! 18.30 OBS! Vi får snällt vänta tills de små Legobyggarna är färdiga med sin aktivitet. 

Vi får inte ta in och parkera mopeder i lokalen fler gånger. Det lade sig tydligen en skarp tvåtaktslukt som var svår att få bort, sist vi var där. Om du vill köra moped och behöver en säkrare parkering så hör av dig till Mats. Han bor bara ett kvarter därifrån.

Ni som har lagt upp WhatsApp i mobilen har säkert lagt märke till den nya funktionen. Med det vill jag bara ha sagt:

Trevlig helg - köp och sälj!

Så samlades vi i Makerspace lokal och plockade undan de legobitar som hade hittat sina egna vägar. Mats visade ett utkast till stadgar för klubben och efter lite olika synpunkter så var vi väl ganska nöjda med utformningen.

Som det har resonerats lite om tidigare så beslöt vi att tillsätta en rallykommitté som ska avlasta styrelsen. Givetvis kommer det att vara ett intimt samarbete och informationsutbyte dem emellan.

I kommittén ingår Mikael Karlsson, Ing-Gunn Axelsson, Hillman även kallad Anders Samuelsson, undertecknad (Sven Carlsson), Tobbe även kallad Torbjörn Dahlquist, Vicke även kallad Jörgen Viktorsson ska tillfrågas.

Mikael är sammankallande, Ing-Gunn ansvarar för rallyts ekonomi, inköp och försäljning.

Kommittén kommer vid behov att adjungera andra medlemmar till möte(n) och givetvis vara mycket frikostiga med att dela ut arbetsuppgifter. Mötet resonerade lite om hur tidigare rallyn har fungerat och mottagits av deltagarna samt vad som är viktiga inslag och framförallt hur vi kan utveckla det. Någon form av marknad skulle kunna få ta större plats t ex.

Styrelsen informerade om att vår tradition med julmat vid mötet i december kommer att rulla på. Det blir troligen den gamla vanliga lokalen på Sjöbrings väg.

Efter lite kaffe och bulle avslutades mötet.


Väl mött för att bli redigt mätt den 6 december!

Lördag den 5 november

ÄNTLIGEN! Priset för en av de längsta långbänkarna i klubbens historia tilldelas...

Årets bussutflykt har det pratats om länge. Men nu är vi på G! Vi ska besöka Mopeddelar.se i Linneryd. Det står lite inf under oktobermötet men jag har förstått att allt inte är helt korrekt. Alla som har anmält sig till resan, vilket är nästan hela klubben, kommer att få inf om detaljerna via WhatsApp. 

Det var en gråmulen, regntung och trist typisk novembermorgon när vi äntrade bussen utanför Rasta. Men stämningen var som bortblåst efter en stunds munhuggande och informationsutbyte. Den steg ytterligare när vi en bit bortom Nybro fick håll på Börje som hade kaffethermosarna i sin bil.

Väl framme i Linneryd hittade vi den gamla ICA-butiken som numera tjänar som lagerbyggnad, och kontor åt Mopeddelar.se Vi blev mottagna av ägarna Nikolai och Marcel. Firman heter formellt Pata Mopeddelar AB.

I hjärtat av hela verksamheten berättade Nikolai lite om historien och om hur man arbetar. Här tas beställningar emot och prylarna paketeras. Målsättningen är att beställningar som kommit in före kl 12.00 ska skickas samma dag. Man kan läsa mer på hemsidan.

I den gamla ICA-butiken har man byggt upp ett myller av lagerhyllor fulla med mopeddelar. Det vattnades i många munnar och en del blev nästan tårögda och började fundera på hur mycket banksaldot tillät.

Som att komma tillbaka till gamla tiders järnaffärer där de äldsta gubbarna kunde artikelnumret på varenda liten skruv.

Vare det tum eller mm gänga. 

Inga pinup-bilder men väl en vacker flicka vid en gammal moppe. Kortet har text på Holländska vilket förklaras av att Marcel kommer därifrån. Även adressen  är holländsk: www.vehikel.com 

Kortet sitter på väggen mellan Hillman och Hazze på bilden längre upp.

Efter rundvandring i affären och diverse handel och vandel plockades grillen fram och vi mumsade på hamburgare i den bleka novembersolen som lämpligt visade sig en liten stund. Styrelsen drog sig lite åt sidan och konfererade med ägarna om ev flera samarbeten i framtiden.

Har man ett hus på landet så hör det ofta till en rejäl tomt och ett antal ekonomibyggnader som lämpar sig väl att förvara saker i, som kan vara bra att ha. Nikolai har inte bara ett hus på landet, han har en f d ICA-butik!

Nu ska vi inte avslöja vad som fanns i alla gömmor och på vindar men han antydde något om att kanske beställa en container och göra vissa rensningar. Var det någon som kände igen sig i det behovet?

Bussen ser inte så stor ut men rymmer faktiskt 16 personer plus chaufför. Dock är det en fördel om man kan varva de mer välvuxna passagerarna med oss lite klenare byggda, för att höja komforten. Alla verkade vara nöjda med transporten, att döma av flera positiva kommentarer på WhatsApp. Inte minst om vår charmige förare Tobbe. Fast vi fick ju inte sjunga något för Hillman, inte jag i alla fall:(

Hur som helst så vände den tråkiga november-inledningen av dagen till en riktigt trevlig tillställning på det hela!


Stort tack till Nikolai och Marcel!

Tisdag den 4 oktober

Vi ska träffas vid Stig Nilssons kl 17.30 som tidigare beslutats och informerats om.

MEN !!! vi ska inte köra någon runda och hålla mötet i Makerspace lokaler. 

Istället ska vi få en visning av Stig Nilssons lokaler och mötet kommer även att hållas där. Vi kommer att diskutera och grovplanera 2023 års mopedrally i Kalmar.

Välkomna!

Svårt att hitta en bättre miljö för ett möte med mopedister än en verkstad där man mekar med mopeder!

Femton medlemmar anammade inbjudan till mötet. Ett ex av våra nya ryggsäckar med reflextyg visades upp. De ska lämnas in för att få vårt klubbtryck på innan hugade köpare kan slå till. Klubben kommer att subventionera priset.

Även frågan om att köpa in kepsar med klubbtryck var uppe. En beställning kommer att göras lite senare.

Att öppna bankkonto i en förening är ingen quick fix. Bankerna vill  helst ha en koppling till en privatperson. En lösning är dock på gång.


Bussutflykten till Linneryd har äntligen tagit form och så sent som under mötet föll de sista bitarna på plats. Hasse ringde upp "Mopeddelar.se" och Tobbe fick klart med en mindre buss som tar 16 passagerare. Minst en personbil kommer att köra och det finns möjlighet att använda två STÖRRE personbilar till. Alla medlemmar som vill följa med är garanterade plats. Om det finns någon respektive som är intresserad så  kan det även gå att lösa i mån av plats. Dagen är bestämd till lördag den 5 nov.

Vi träffas utanför entrén till Rasta. Bilar kan parkeras gratis på IKEA´s parkering. Rasta tar ut en P-avgift på sin parkering. Avfärd från Rasta kl 07.30. Även den här aktiviteten kommer att subventioneras av klubben men en avgift kommer att tas ut på ca 150 kr. Samordnare av utflykten är Mats Hobring. Du ska alltså anmäla ditt intresse till honom.


Vill passa på att uppmana dem som ännu inte har laddat ner WhatsApp i sin telefon att göra det omgående! Utöver hemsidan så kommer mycket av informationen inom klubben att gå ut via appen.

Slutligen så har det beslutats att bilda en "Rallygrupp" inför 2023.

Pop up bordet för att meka med cyklar eller mopeder på kan med fördel även användas som smörgåsbord. Zebbe var mycket nyfiken på det som fanns precis i käfthöjd.

Mätta och nöjda samt förväntansfulla inför allt som planerats under kvällen.

Ett tack till Hasse och Zebbe som var kvällens värdar!

Tisdag den 6 september

Hej va de går! Nu siktar vi redan på september. Av olika anledningar så behöver vi styra upp verksamheten i klubben lite och därför kommer septembermötet att ägnas åt att diskutera olika frågor. Vi behöver utvärdera årets rally och vår medverkan på Kalmar on Wheels. Eftersom folk i allt mindre utsträckning använder sig av kontanter behöver vi fundera på hur vi löser sådana frågor. Vi har pratat om att göra en bussutflykt i höst. Vi måste betämma vilka som ansvarar för kommande månadsmöten m m, m m.

Vi samlas redan kl 17.30 vid Stig Nilssons. Vi har avsatt en timma för lite mopedåkning som ska ta oss till Funkaboskolan. De som inte kan ta mopeden kör upp och parkerar sin bil bakanför skolan. Som ni förmodligen har räknat ut vid det här laget ska vi vara i Makerspace lokaler i källaren. Samma ställe som vi var i november 2021. Välkommen dit kl 18.30!

                                                                      Kom och gör din röst hörd!


Minns i november den ljuuuva september! Om man går tillbaka några år och läser reportagen från septemberträffarna så har jag många gånger skrivit om att just vädret har varit härligt. Så även den 6 september 2022!

När vi landade in på Stig Nilssons bakgård så stod det redan en gammal moped där. En odefinierat brandgul skapelse där det står NV på bakskärmen men Crecent på tanken. Motorn startas som en motorsåg eller gräsklippare och det är en automat. När jag kom såg jag först bara en stor megafon bakifrån. När jag parkerat och gick runt skapelsen såg jag att det var en hel Trumpet som byggts dit som avgasrör och ljuddämpare. Ljudet är helt magnifikt och det hörs tydligt att det kommer från en trumpet!

Ägaren påstår att han döptes till Leif Olsson men ingen kallar sme´n på Skälby för något annat än Chicko.


Klockan blev 17.30 och Hillman drog iväg som en raket genom stan. I Bergavik kom vi ikapp honom och lyckades få till ett stopp med Ölandsbron i fonden.

Efter den fina utflykten drog vi oss inåt Funkabo och Makerspace lokaler i källaren under Funkaboskolan. Med tanke på det som har hänt i området och vilka grupperingar som rör sig där kvällstid så var vi tacksamma för att kunna köra in våra klenoder i lokalerna under tiden vi hade mötet.

Adam, en av initiativtagarna till Makerspace, hälsade oss välkomna! Han berättade kort om föreningens framgångsrika första tre år. Han sa även att han ser positivt på att samarbeta med vår klubb.          (Adam syns bakom Carl-Axel nedan)

Skämt och allvar blandades och en lång rad av frågor avhandlades. Till att börja med tittade vi på filmen som togs vid årets rally. Ingen hade något emot att den läggs upp på vår hemsida. En länk till den finns på "Unionsrallyt 2022" ovanför klubbmöten. Om man går in på YouTube och skriver in Kalmar Mopedunion i deras sökfält så kommer det upp flera filmer från våra rallyn plus en massa andra mopedfilmer.

I oktober träffas vi åter i dessa lokaler för att diskutera nästa års rally. Troligen utses en rallykommitté.

Det finns förslag om att utöka styrelsen till 7 ledamöter. Beslut tas på årsmötet.

Hasse ska kontakta "Mopeddelar.se" i Linneryd och höra ifall de kan ta emot oss en helg i november.

För att få ordning på betalningarna vid aktiviteter och rallyt ska vi skaffa ett bankkonto. Det blir väl lättare nu när vi inte längre heter Mopedofilerna - kantänkas.


Berit påminde om, och poängterade att vi ska ha våra klubbkläder på oss när vi träffas.  Lasse ska undersöka ifall vi kan köpa in kepsar med klubbtryck på och även ifall vi kan få till ett reflextryck att ha på ryggsäckar.


Vi i klubben och många med oss har synpunkter på Kalmar on Wheels. Det har inte hörts något om hur evenemanget utföll ekonomiskt och ifall det kan tänkas återkomma nästa år. Och i så fall hur det ska läggas upp för att få dit fler besökare.


Kommunikation är ett komplicerat ämne! Man kan ringa, man kan SMSa, man kan mejla och man kan använda Whats up. Klubben ska göra ett försök med att kommunicera genom Whats up. Alla ska ladda ner appen i sin telefon och Mats har redan skapar en grupp för enbart klubbmedlemmar.

Hör av er till Mats när ni har laddat ner appen!


Ett förslag lades fram om att inrätta ett salutorg för mopeddelar på vår hemsida. Inga detaljer bestämdes men medlemmar ska kunna lägga upp prylar till försäljning och även kunna kontaktas av utomstående genom tel eller mail. Förslagsvis är maxtiden 30 dagar eller när varan är såld. Vi återkommer i frågan.


Hasse erbjöd sig att riva upp sitt klickgolv så att vi kan ersätta de gamla rally-pilarna med det som material. Det framgick inte ifall Ing-Gunn går med på att ha ett stampat jordgolv i lägenheten.

Tisdag den 2 augusti

Hösten är här Arbetet kallar Det blir mörkare Myggorna är större!

Det är helt enkelt dags att göra något roligt!

Och det är vi bra på i Calmare Mopedunion! Trevligare kamratgäng får man leta efter!


Augustis aktivitet blir helt enkelt att vi kör en runda med mopederna. Samling vid Larssons Bil i god tid före 18.00. De som kommer dit får komma överens om hur rundan ska läggas upp men vi ger oss av kl 18.00 och landar ute vid travet.

Det är inte bara amerikanska dollargrin som lockas till fordonsträffarna vid Kalmar travet. Jag har ett lite speciellt förhållande till Vauxhall av 1962 års modell. Det var nämligen min första bil. Inte den här ovan dock. Min gamla Victor Super gick till bilarnas sälla jaktmarker redan på 70-talet. De allra flesta blev ståendes och rostade snabbt bort. Ägaren till denna herrgårdsvagn (tog tyvärr inte namnet) trodde att det bara finns 6 Vauxhall i det svenska bilregistret nuförtiden - med andra ord en raritet!

EXTRA EXTRA Bråttom nu!

... eller egentligen på söndag den 31 juli


Svenssons Motor i Läckeby har sin årliga veteranutställning och det öppnar en möjlighet att både få köra moped och titta på en massa andra trevliga veteranfordon.

Samling vid Larssons motor kl 10.00. Hillman har rekat en trevlig runda på småvägar som tar oss upp till Läckeby. På utställningen går det att köpa fika och skölja ner resdammet med.

Välkomna!

Tisdagar sommaren 2022

De traditionella fordonsträffarna som anordnades i Kalmar Folkets park på tisdagskvällar har tyvärr gått i graven! Många härliga minnen får vi leva på.

Ett mer perfekt ställe att träffas på finns inte!

MEN!

Nu har det öppnats ett nytt fönster för samma målgrupp! 

Kalmar Fordonsveteraner kallar sig en arrangörsgrupp. De kommer att ordna motsvarande Fordonsträffar vid Kalmartravet varje tisdag fr o m 5 juli kl 17.30 - 20.30 Vi hoppas att det kan bli en god ersättare för de tidigare träffarna! Våra klubbmedlemmar  kommer förhoppningsvis att åka dit och då är det ju trevligt ifall vi använder våra klubbkläder!

Välkomna!

Tisdag den 5 juli

...kommer vi att ordna ett åkmöte för att ta ner alla snitslar på rallyrundan. Samling vid Larssons motor. Återkommer med tid för samling.  Vi stannar till i Ölvingstorp och får oss en slurk kaffe innan vi fortsätter rundan

En härlig sommarkväll blev det. Som gjord för en runda med moped. Många nappade på inbjudan och nu är förhoppningsvis de allra flesta snitslarna nertagna. Ute i Ölvningstorp bjöds på fika och flera frågor som rör klubben dryftades. Bl a är det inte bestämt vilka som ansvarar för höstens olika möten vilket orsakade lite irritation.

Motorfestival på Kalmartravet

Lördagen den 18 juni 2022 anordnas Kalmar On Wheels för första gången.

Det kommer att bli en dag fylld med fordon av olika slag, allt från veteranbilar och motorcyklar till sportbilar och traktorer. Och givetvis även mopeder!

Det kommer dessutom att bli olika aktiviteter och spektakulära uppträdanden för hela familjen. Vi i CMU kommer att vara med som partners och bland annat ställa ut en del av våra mopeder. Det här får du bara inte missa!

Gå in på hemsidan www.on-wheels.se eller Facebook Kalmar on wheels så kan du läsa mer om evenemanget

Återkommer med fler bilder och text

Lördag den 4 juni

Som alla andra aktiviteter som inte har gått att genomföra under pandemin så var förväntningarna högt ställda inför klubbens högtidsstund. Jag hävdade tidigt att om det blir fint väder så kommer vi att slå deltagarrekord. Inte omöjligt att vi blir 150 st. Nu fick jag inte helt rätt - det kom "bara" 144 deltagare.

Ett formligt kosläpp fast med mopedister. Som tur var erbjöd sig grannen att vi fick parkera på hans gräsmatta.

Allt ifrån Nylackat och putsat till väldigt mycket bruksskick. Muck hittade sin favoritcontainer.

Ännu en maskin i toppskick - men vänta hallå! Det är något som inte stämmer! Två rykrör och två cylindrar!!! Tro det eller ej men den är skickligt byggd och går som en raket. Ola Elgesson från Oskarshamn har tillverkat den.

Lördag den 14 maj

Mopedrally i Ruda. Kolla in Ruda Bygdegårds hemsida! Vid årsmötet framkom att flera medlemmar planerar att köra rallyt. Om man tar sig dit per moped hela vägen eller lastar moppen på en kärra är valfritt.

Tisdag den 3 maj

Vid årsmötet pratade vi om att vi ska använda majmötet till att provköra 2022 års rallyrunda. Sagt och gjort! Fast inte gjort i skrivande stund förstås.

Kl 16.30 samlas vi vid Larssons Bil. Ryktet säger att turen går i söderled och ligger runt 4 - 5 mil. Mer ska vi väl inte avslöja om sträckningen ännu. Men för den blåfrusne rally-utprovaren kan ändå utlovas lite kaffe och något att tugga på.

Väl mött!


Reportage från maj månads möte med provkörning av rallyrundan presenteras efter själva rallyt för att inte avslöja den stora hemligheten om var det går.

Årsmöte den 5 april

Tisdag den 5 april kl 18.00 träffas vi på NORDEN. Vi börjar med en rundvandring i lokalerna och sen håller vi årsmötet för 2022. Klubben bjuder på fika.

Alla medlemmar hälsas hjärtligt välkomna!

/Styrelsen och mötesarrangörerna


P.S. Glöm inte att ta med cash till medlemsavgiften så vi får den detaljen ur världen!


Calmare Moped Union har genomfört ännu ett välbesökt årsmöte!

Före själva mötet fick vi, som utlovat, möjlighet att gå runt i de enorma lokalerna som NORDEN disponerar. Vi som var med vid besöket i november 2020 minns hur vi kände oss som små myror i de då helt tomma salarna. Idag är verksamheten i full gång och det känns som en mer normal industrifastighet - fast stor!

I den centrala delen på andra våningen har man kontorslokaler.

Ljusa och luftiga lokaler. Gott om plats. Rent och fint!

Så här stor är den säger Gerra. Fast Tobbe ser ändå ganska tveksam ut.

Hur mycket väger en veteranmopedklubb?

Vi ställde oss på vågen och fick svaret - bredvid nödutgångsskylten. Fast några var lite blyga och ställde inte upp, så det blev bara 1760 kg.

Efter rundvandringen och en fikastund vidtog årsmötesförhandlingarna. Det var väl Ingen större dramatik förutom att valberedningen inte hade lyckats få fram någon kandidat till sekreterarposten. Efter en stund erbjöd sig vår nygamla medlem Mats Hobring att efterträda Carl-Axel Hjort. Han fick en varm applåd! Berit omvaldes på ordförandeposten liksom de flesta andra förtroendevalda. Styrelsen ska se över mötesansvariga för resten av året så att nya och gamla medlemmar blandas upp lite. Alla verkar vara sugna på nya verksamheter och det blir troligen så. Lite utflykter till andra klubbars rallyn och kanske rentav en bussresa framåt hösten. Givetvis ordnar vi vårt eget rally första helgen i juni - Äntligen!!! som di säjer i finare kretsar. Två nya medlemmar hälsades välkomna till klubben; Magnus Lindesson och Nisse som påstod att ändå ingen vet vem man menar ifall man säger hans fullständiga namn - Nils-Göran Johansson.

Till sist en liten bildgåta. Tror du att det föreställer en uridom, en blodgivarpåse för blodgrupp 0 eller en tandkrämstub som någon trampat på?

Söndag den 27 mars

Som vi har informerat om tidigare så ställdes vårt planerade årsmöte in i februari.

Nu har ju svenska styret öppnat för ett folkligt kosläpp så möjligheten finns väl att kunna genomföra årsmötet så småningom. Fast det lutar åt att vi tar det framåt april så att vi kan vara utomhus. Det var faktiskt ganska mysigt att ha mopederna inom räckhåll i somras. Vi kunde ju nästan både känna lukten av dem och t o m känna på dem, om man hade långa armar.


Nu har dimmorna skingrats och detaljerna fallit på plats rörande mars månads aktivitet. Vi ska delta i Åby Hembygdsförenings


Mopedens dag


På Hembygdsföreningens hemsida finns mer uppgifter om programmet men sammanfattningsvis så är det vi och Tramp Kickers som är attraktionen. Lasse ställer ut sin fina mopedsamling. Fika finns att köpa för 30 kronor och en grill kommer att tändas så att man kan grilla sin medhavda korv. Om vädret är tjänligt så tänker vi oss att de som så vill, samlas med mopeder vid Rasta kl 10.00. En tänkbar runda vore väl Elverslösavägen, Kläckebergavägen till Lindsdal, över Förlösa och vidare upp till Läckeby. Hembygdsgården ligger i nära anslutning till Kyrkan. Mopedens dag öppnar officiellt kl 11.00 och håller på till 14.00


Marsmänniskorna hälsar alla klubbmedlemmar välkomna!

Mopedens dag i Åby kan kort och gott sammanfattas i ett ord; SUCCÉ !!!

Tramp Kickers kom med ett stort antal mopeder och större delen av CMU´s medlemmar var på plats, med eller utan moped. Mycket att titta på, Kåv mä bröö och hembakt fika. Vad mer kan man begära? Ordförande Åke Rudolfsson gick runt och myste. Han hintade om att det mycket väl kan bli en tradition. Vi var många som hummade instämmande. Den som lever får se.

Solen sken över Åby hembygdsförenings lokaler som är sprängfyllda med gamla (!) jordbruksmaskiner. Den sken även på utställare och besökare. Om man stod mot en södervägg så var det ganska skönt, annars blåste det småspik.

Försök förklara för dagens unga motorentusiaster som dånar omkring i trettiobegränsade, föräldrasponsrade BMW, Merca, Jaguar och andra lyxbilar, att det här! Det är en riktig EPA-traktor. Underbart misständande och fylld av decibel!

Musik för ett motoröra!

Två mycket välbevarade svenska mopeder. Monarpeden i ett härligt orört men ändå mycket fint skick! 

Tyvärr blev det inte så mycket fotograferande från min sida. Om någon har bilder så hör gärna av er så fyller jag på med fler efter hand.

Tisdag den 1 februari

Hade vi planerat att ha vårt årsmöte.

På grund av den galopperande smittspridningen av Covid så har vi beslutat att skjuta fram mötet på obestämd framtid. Förhoppningsvis blir förutsättningarna bättre framåt vårkanten. Vi återkommer med besked om när vi kan genomföra ett smitt-säkert årsmöte. Under tiden får ni tvåtakta på!


Lite ljus i mörkret kan man få om man besöker hemsidan "Motornörd".

Nyligen publicerades ett avsnitt med vår pratglada gamla motivlackerare från Nybro Molle. I ett annat avsnitt intervjuas en riktig norrlänning om moped-dragracing. Riktigt galet! Man får bl a höra en av hans mopeder varva över 16 000 rpm.

Mopedutbildning

För den som har ett brinnande intresse för att lära sig mer om motorrenovering, eller ljudbyggarkonsten när det gäller tvåtaktare, finns det nu möjlighet att förkovra sig.  Hasse Axelsson drar igång sådana kurser i sin lokal på Ståthållaregatan i Kalmar. Kontakta honom på tel 070-2218088.