Calmare Moped Union

   www.kalmarmopedunion.se

 

   Klubbmöten 2014


  Mötesvärdar för klubbmöten 2014


    Datumen är satta efter första tisdagen men kan komma att ändras.

    Rallydagen den 7 juni är dock spikad!


    4 mars          Peter, Hasse och Ing-Gun

    6 april           Erland, Thomas och Gunilla

    6 maj            Åkmöte

    7 juni            UNIONSRALLYT !

                         I juli gör vi ett semesteruppehåll

    5 augusti       Åke, Lars och Hazze

    2 september  Berit, Inge och Carl-Axel

    7 oktober      Kjell, Benke och Sven

    4 november   Ingemar, Magnus och Jörgen

    2 december    Stefan, Börje och (tomten?)


Tisdag den 2 december

Ho ho hoo!

Dags för den traditionella julsmörgåsen. Vi samlas som vanligt (i december) i källarlokalen på Sjöbrings väg. Klockslaget är 18.00. Kom i tid annars äter dina klubbkamrater upp all skinka och dricker ur julmusten för dig:)

Men det gör väl ingenting, huvudsaken är att vi träffas och har det trevligt! Carl-Axel har i vanlig ordning med sig en kanon så att vi kan titta på bilder. Har även du några bilder så ta med ett USB minne med dem på! Har du några gamla pappersbilder eller dia så ta med dem åxå. Jag ska försöka komma ihåg projektor och filmduk.


Välkommen!

Stämningen var god, liksom förtäringen - har jag hört:) Men nu till något helt annat. Vi har ju haft en cliff-hanger från augustimötet - det på Violas porslin i Alsterbro. En del har säkert hört talas om projektet men här på hemsidan har det varit heltyst. Klubben har nämligen begåvats med en moped! Var det någon som blev förvånad!? Mopeden är död! i teknisk bemärkelse, eftersom kolven sitter fast i toppläge. Tanken är att alla intresserade klubbmedlemmar, med gemensamma krafter ska gjuta liv i motorn samt renovera övrigt på mopeden under våren 2015. Samlingspunkten för renoveringen kommer att vara Stig Nilssons cykelaffär i Kalmar. Varje tisdag försöker vi komma lite närmare målet att få en fungerande, rullande moped.

Med gemensamma krafter och en värmepistol försöker herrarna Lars G och Hans A att få loss kolvhelv...t. Fast Hasse, med all respekt för ditt tekniska kunnande, ficklampan värmer nog inte så värst mycket. (fniss)

Efter uppvärmningen vidtog lite mer fysiska aktiviteter. Ömsom mot vevaxelpartiet och ömsom mot kolvtoppen. Jag känner både Hasse och Lasse som förhållandevis idoga och målmedvetna personer men den här kolven har bestämt sig för att inte ge sig utan strid. Den lär i skrivande stund befinna sig i ett lösande bad och under press av flera tvingar. Vi får väl se när det går för dem.Tisdag den 4 november

I brist på inspiration och kommunikation har vi hamnat i ett läge där vi kommer att glädja CityGross med vår närvaro.

Med andra ord så samlas vi som vanligt på Stig Nilssons bakgård kl 18.00, dock utan att kunna komma in och värma oss, eftersom Hasse är deporterad till Canada i två veckor. Två minuter över sex beger vi oss mot caféet på CityGross. Antingen per moped alas "Tuffingarna" eller per fyrhjulingar alas "Mesarna". Hur som helst så träffas vi på fiket och löser livets gåtor och världsläget.

Hemska välkomna ska alla medlemmar vara! Skulle någon utomjording råka läsa det här meddelandet så tveka inte att "joina in"! Vi behöver verkligen bli fler! Och vi är ett verkligt trevligt gäng - jag lovar!

Looking forward to seeing You all!


Webbis


Jodå - Tuffingarnas tid är inte förbi. Några stycken kom per tvåhjuling trots att det var svinkallt. Fast ett ekipage var ovanligt stort, säkert fem ggr mopedstorlek. Åsså stod det MZ på det - fast förmodligen lika kallt att köra med:) Hur kallt Hasse hade det i Canada visste vi inte då. Vi kanske får rapport om  det vid decembermötet. Inne på CityGross mumsades det och ljögs ungefär som vanligt. Med oss var, dagen till ära, en person som kan bli aktuell som medlem framöver.

Tisdag den 7 oktober

I augusti åkte vi i västerled.  I oktober åker vi i österled. Närmare bestämt över Ölandsbron och vidare till Benkes place. Det blir en (mycket !) gammal favorit i repris. Jag minns inte riktigt när men att vi var där. Undrar om jag inte precis hade köpt  "den vite opeln" då. Måste vara minst tolv år sedan.


Den stora gårdsplanen var väl inte precis tom den gången. Jag lovar att den inte är mindre välfylld nu. Det finns alltid något underligt projekt,  med bristfälligt "rykrör" som Benke brukar säga, som med lite  starthjälp brummar igång och kan demonstreras. Det ryktas om att han har fått tag i en kopia av en sån bil som man körde på månen med:)


Ett par stora projekt har sett dagens ljus sedan sist. En förnämlig lackverkstad och en gigantisk verkstadslokal. Gissa om Benke var sur när jag hann före honom med att inviga lokalen med billyft i vintras, då jag satte på dragkrok och bytte framhjulslager på Mazdan. Med viss hjälp av lokalägaren är väl bäst att tillägga. Så slipper han säga det.


Att åka moped över bron har vi provat förut. Det gör inte jag om i alla fall.

Vi föreslår samling på Stig Nilssons kl 18.00 för samåkning.

Vi bjuder på fika.

Välkomna!

Om det var den utlovade fikan som gjorde det eller ett genuint inresse för vad som fanns på Benkes bakgård ska vi låta vara osagt. Det kom väldigt mycke folk i alla fall!

Om det fanns mycket att se överlåter jag till deltagarna att avgöra men det tog lång tid innan alla hade samlats för fika i garaget.

Skinande blankt, nymålat, nystädat och nybakat. Alla lät sig väl smaka och gemytet visste inga gränser.Nå, hur var det nu med den där månbilen. Den var misstänkt lik en gammal åkgräsklippare. Men den har stått placerad på ett tak som reklam i många år, så lite närmare månen har den ändå varit.


En tvåhjuling och en ...ja, 0-hjuling kanske?

Lackverkstaden i bakgrunden till vänster i alla fall.
Förr var det mest  Alfor som befolkade planen. Nu är det mest gamla Oplar. Men var kommer PVn ifrån? Den är en udda fågel på Benkes gård.
Vi tackar mötesfixarna och Benkes morsa som hade gjort mumsiga bakverk!

Tisdag den 2 september

Samling kl 18.00 på Stig Nilssons bakgård. Sedan förflyttning till dagens mötesplats.

Gärna så snabbt som möjligt, vi är beroende av hyfsat ljus.

Det  kommer att finnas tak över huvudena delvis i alla fall.

Även fika kommer att finnas.

Välkomna !!!!!
Hade tyvärr inte möjlighet att närvara vid septembers begivenhet.

Enligt vanligvis trovärdiga uppgiftslämnare så blev det en riktig pang-kväll!

ONSDAG den 6 augusti i stället  !

Samling kl 18.00 vid Stig Nilssons för samåkning i bil. Lasse har varit och tittat på Violas Porslin i Alsterbro. Han tyckte att det fanns så mycket fint att se där så han föreslår att vi förlägger månadsmötet dit. Det är ju en bit från Kalmar så samåkning i bil är att föredra framför moped. Titta gärna in på Violas hemsida så förstår ni Lasses entusiasm över samlingarna: http://www.violasporslin.se  …när du har kommit till bild nr fyra ska du titta lite närmare. Då börjar du förstå att det handlar om lite mer än porslin. Om du vänder på steken och tittar på de 9 sista bilderna så går det inte att ta miste på varför vi ska åka dit. Att sedan Viola skriver lite vanvördigt om ”skrot” får vi väl ha överseende med. Det lär även finnas mer grejer som inte är med på bild på hemsidan. OBS igen! Det är inget inträde men man får köpa kaffe med bröd för 40 kronor. För den skull så måste vi veta hur många som kommer. Anmälan görs till Lasse eller Åke senast på söndag den 3 augusti. Tala gärna om för dem ifall du kan köra och ta passagerare så vi vet hur vi ska organisera samåkningen.

Väl mött onsdagen den 6 augusti !
Vi blev ganska många som var intresserade av Violas porslin. Och ännu fler av mopedutställningen och andra tekniska prylar i lokalen. Kaffe med dopp smakade också bra!På ljugarbänken kvalar tre herrar in.
På jägarbänken återfinner vi tre herrar med färska björnlicenser, en utan och en föredetting.

Det fanns många gamla mopeder att vila ögonen på och en del ganska ovanliga med.

Den gamla jukeboxen spred ytterligare stämning i lokalen. Helt genomgången och renoverad. Med ett maskineri som vimlar av motstånd och reläer som ser till att rätt skivas matas fram.

Ett lite krigsråd hölls utanför Violas porslin innan medlemmarna skingrades. Vi har en angenäm uppgift att ta ställning till. Mer information om det vid nästa möte.


Till sist vill vi tacka Viola, och hennes man, för det trevliga, goda och intressanta besöket!

Lördag den 7 juni

Taddam!

Årets rally äntligen här!

Sedvanligt gutt väder och närmare 100 deltagare. Åter igen har vi haft ett lyckat mopedrally. Trots minimal bemanning så funkade alla delar av arrangemanget utmärkt. Vi har ju fått en viss vana efter 20 år.

Nog med skryt nu!

Har inte hunnit få in några bilder ännu men det ska komma en bildkavalkad här så småningom...

Har dock rafsat om startsidan lite, som den uppmärksamme följaren har märkt. Där finns numera den här bilden: Ingemar med armen om en brud.


Här är Ingemar igen med en ny brud. Men säg varför skakar handen så?


...det får bli en cliffhanger tills nya bilder kommer in...


Tisdag den 3 juni kl 17.00 - 18.00

Ingen direkt mopedaktivitet för medlemmarna kanske. Men för dem som satt i närheten av en radio i Kalmartrakten fanns möjligheten att höra Kanon FM sända en hel timmas mopedsnack. Varvat med önskemusik från deltagarna som var inga mindre än Hasse och Hazze från CMU.

Lennart Marmelid höll i trådarna och berättade anekdoter från sin ungdom. Hasse och Hazze berättade sina historier och betonade att de måste vara preskriberade vid det här laget - jo,jo. Ett kul inslag i etern! Om jag inte minns fel så sände Kanon FM direkt från starten av ett mopedrally för sådär en 10 - 15 år sedan. Det kanske vore ett sätt att hotta upp kommande rally på!?


Tisdag den 6 maj kl 18.00

Våren är här och vi laddar för ett åkmöte. Samling vid Stig Nilssons. Efter en lagom lång runda för att stimulera aptiten landar vi in på Bremerlyckan hos Berit som har lovat att bjuda på pepparste... eller var det kanske så att hon har kört igång grillen och att klubben bjuder på kåv mä bröö.


Välkomna!
BRRR!

Kallt!

Men skam den viking som viker ner sig!

Vi tog vägen förbi mudden och Södra utmarken. Plötsligt avvek Lasse in bland buskarna utan förklaring men återkom strax med ett nöjt leende på läpparna.
Våren hade anlänt även till en innegård på Bremerlyckan. Men låt inte de skira

löven på träd och buskar lura dig. Det var förbaskat kallt!
Desto bättre smakade det med vaam kååv !!!
Ett stort tack till värdinnan som dessutom hade den goda smaken att bjuda upp oss till lägenheten så att vi kunde tina upp med hjälp av en kopp java.Tisdag den 1 april kl 18.00

Aprilmötet bjuder på en lite annorlunda inriktning. Vi ska hälsa på Kalmar Stadsmission i deras lokaler på Södra långgatan 36 i Kalmar. Vi får en liten guidning och information om verksamheten och sen är det kanske inte omöjligt att även den kaffesugne får sitt lystmäte.

Samling vid entrén kl 18.00


Välkomna!
Våra studiebesök brukar ju oftast handla om tekniska prylar, industrier och innovationer som imponerar på oss. Efter mötet på Kalmar Stadsmission tror jag inte att någon av oss kunde vara annat än djupt imponerad av det engagemang som Böna och alla hans anställda och frivilliga har och över det viktiga arbete som de utför. En del visste vi nog om deras verksamhet men kanske inte att den är så omfattande. Sen är ju byggnaden på S:a Långgatan fantastisk i sig. Jag tror Böna sa att den är på 375 kvm.
Björn, eller Böna som väl de flesta kallar honom, bjöd in oss till det stora allrummet precis innanför fika- och matserveringen. Han är diakon och vad säger han måntro? Tja, kanske: Där uppe har jag chefen! Med tanke på hans skojfriska framtoning.

Det finns många stora rum i huset på S;a Långgatan. De minsta rummen är kontor. Bönas guidning kryddades med många historier och anekdoter från de många årens verksamhet. Att de har lyckats få många trasiga människor att hitta till ett bättre liv är det ingen tvekan om. De fyller ut ett tomrum som vårt skattebetalda samhälle inte kan komma åt.En del av oss fick väl en flashback till grundskolans syslöjd när vi kom in i textilverkstaden. Man kunde se att här uträttas stordåd på det praktiska planet. Vilka stordåd som man uträttar med och för varandra kan vi bara gissa.


Ett jättestort tack till Böna för den trevliga och mycket intressanta visningen av Kalmar Stadsmissions lokaler i Kalmar!


Tisdag den 4 mars kl 18.00

Välkomna till Stig Nilssons, gärna per moped om vädret medgiver.

Eller om du bara är lika envis som vanligt.

Vi kommer att samla upp deltagarna och ge oss ut på en kort runda med mopederna. Har du bil så får du instruktioner på plats. Skulle du av någon anledning missa oss så bara ring någon i högen så talar vi om vart vi ska bege oss.


Kl 18.30 måste du i alla fall ha hunnit upp oss för sen blir det värre att komma in.

Hade kanske inte behövt vara så hemlighetsfull om destinationen. Det kom ett skapligt gäng ändå. Med tanke på vart vi blev insläppta och vad vi fick se så frågar man sig än en gång hur vi kan ha ett så gott rykte:)


Har du sett en 16 cylindrars Perkins diesel med 61 liters cylindervolym på riktigt nära håll - jag menar så nära att du kan ta på den?

Det har vi gjort nu! Inte bara en utan två stycken. De används för att driva generatorerna till reservkraften på Länssjukhuset i Kalmar. Riktigt maffiga pjäser som tidigt samma morgon provkördes för att man ska vara säker på att de startar som de ska, ifall det blir ett riktigt elavbrott.


Antingen gör man en "smoth start" där motorerna startas innan man bryter den externa strömtillförseln. I det läget är det ingen elförbrukare som märker något av det överhuvudtaget. Den mer brutala metoden, men samtidigt mer realistiska, är att helt enkelt börja med att bryta den externa strömtillförseln. Då blir det några sekunders glapp och en liten spänningspeak som enligt Carl-Axel kan vara utslagsgivande på gamla datorer som behöver få vissa komponenter utbytta:)


Diesel slurpar de givetvis i sig i mängder även om varvtalet vid normaldrift är modesta 1500 rpm. Tankar och cisterner såväl ovan som under jord räcker till tio dagars ständig drift utan påfyllning.


Den utgående kraftkabeln har ungefär samma dimension som ett elefantorgan.

De olika verkstäderna i kulvertarna under jord förde mina tankar till vårt besök i Rifas lokaler en gång i tiden. Där fanns åxå utrustning för att kunna uppfinna och tillverka sexkantiga hjul, om man skulle vilja det. Enligt platschefen så har man även snillen och skruvare som verkligen kan använda grejerna när det behövs.


Kvällen till ära så hade vi med en person från Ljungbyholm som kanske kan bli medlem så småningom. Tyvärr uppfattade jag inte namnet men återkommer senare och redigerar texten så att det kommer med. Samma minnesproblem gör att jag inte heller har namnet på platschefen, kvällens trevliga och kunniga ciceron. Kvällen avslutades givetvis med ett kaffesamkväm i personalutrymmet. Rykande färskt kaffebröd serverades men frågan är om inte Hasses 760 motor rök lika mycket efter den utryckningen.


      Crocodile Dundee skulle förmodligen ha sagt: THIS ! is an engine!


       En två tre fyra fem...  äh! Många!!!

    Mmm... grova doningar det här, tyckte Berit.
     Det låg en nästan religiös stämning över besöket i "reaktorhallen"

     Det finns en svets- och metallverkstad, ett snickeri och en   rörmokarverkstad. Om inte rymdteknologi så i alla fall ganska nära.
Glöm inte att vi på årsmötet bestämde att alla intresserade medlemmar träffas för att gå ut och äta den 8 mars!!


Tisdag den 4 februari kl 18.00

Årsmöte i källarlokalen på Sjöbrings väg.

Välkomna!


Dagordning CMUs Årsmöte 2014


1. Mötets öppnande   med fika.


2. Godkännande av dagordningen.


3. Val av mötesordförande.


4. Val av mötessekreterare.


5. Val av två justeringsmän, tillika rösträknare.


6. Uppläsande av verksamhetsberättelse.


7. Kassörens ekonomiska berättelse.


8. Revisions berättelse.


9. Beslut om ansvarsfrihet för styrelsen.


10   a. Val av ordförande på två år.    b. Val av sekreterare på två år.

       c. Val av styrelseledamot på två år.


11. Val av två Revisorer på ett år.


12. Val av valberedning ( två pers.) på ett år. En Sammankallande.


13. Beslutande av medlemsavgift för 2015.


14. Månadsmöten.


15. UnionsRally  2014 ?  I så fall 7 juni ?


16. Hemsidan  ( Mopedisten ) .


17. Motorevenemang / Utställningar .


18. Övriga frågor.


19. Mötets avslutande

Ett sedvanligt välbesökt årsmöte har genomförts!

Förutom personvalen så bestämdes att vi rullar vidare mot ännu ett mopedrally och tjugoårsjubileum minsann!!

Vi påstår envist att vi är Sveriges äldsta mopedklubb. Vi har funnits i tjugo år utan avbrott! Vi fortsätter med månadsmöten och i likhet med förra året blir det tre medlemmar som ansvarar för varje möte. En lista på vilka, kommer att läggas överst på den här sidan.

Återkommer med lite bilder och kompletterande text.

Auf Winerschnitsel!


Tisdag den 7 januari kl 18.00

God fortsättning på er allihopa!

Årets första tisdagsmöte infaller den första arbetsdagen efter alla helger.

Vi samlas på Stortorget i Kalmar utanför domkyrkan så får vi se ifall bitarna har fallit på plats eller vi får köra plan b.

Välkomna!De högre makterna var inte på vår sida. Kyrkporten var mycket låst. Det är väl det de kallar mässfall. Det  var bara att omdirigera styrkorna mot Citygross fikahörna. Ingen som klagade högljutt på det eftersom de hade specialerbjudande på kaffe med bakelse. Inte ett öga var torrt:)

Men ve den klubbmedlem som inte håller vad den lovar, eller åtminstone ser till att informera i tid om något planerat inte fungerar!