Calmare Moped Union

www.kalmarmopedunion.se


Klubbmöten 2023 Mötesvärdar
Januari           Inget möte

Februari         Årsmötet Styrelsen

Mars               Börje Mange Sven Thomas.

April               Hasse_A Tobbe Erland Nisse_J

Maj                 Mikael_K och rallykommittén

Juni                Rallyt - ALLA

Juli                 Lasse Hillman CA_Hjort Christoffer_W

Augusti          Berit Ing-Gunn Magnus_L Jörgen_P

September     Åke Stefan Kjelle Kent_E

Oktober          Örjan Benke Ann-Britt Gert

November      Peter Mats Hazze Kjell_L

December      Styrelsen


Om du upptäcker att du inte kan medverka på din tilldelade månad har du själv ansvar för att "byta jämnt" med någon i en annan månad.

Extramaterial

Med mindre än en vecka kvar till Julafton fick solen för sig att titta fram.

Djävlars blod tänkte jag och gick ut till garaget! Jag drog ut moped, motorcykel, åkgräsklippare och jordfräs. Alla startade snällt och det blev en liten paradkörning fram och tillbaka på gatan. Tyckte att jag såg några gardiner som drogs åt sidan här och där:)


Sen var det dags att ta fram den hopfällbara minisågen och bege sig upp till skogen. I mitt lilla hus finns bara plats för en bordsgran.

Men äkta vara ska det vara!

Det fina med att låta granen åka moped hem från skogen är att alla dåliga barr har skakats bort. Nu står den där så fin och färdigklädd tills familjen kommer på besök. Bara en liten röd kula i toppen!


God Jul igen!

P.S. Vill bara tillägga att jag hade löfte om att ta en gran.

Tack till Sven-Olof och Gulli!

D.S.

Tisdag den 5 december kl 18.00


Dax för årets gastronomiska högtid. Tillika vår sista sammankomst för i år.

Vi landar, som vanligt, in på källarvåningen vid Sjöbrings väg. Egentligen är adressen Ståthållargatan 52A men ingången är från Sjöbrings väg. Utmed den gatan är det fri parkering men mycket svårt att hitta en ledig plats. Om man åker runt kvarteret till Pizzerian så finns några platser för tretimmars parkering med parkeringsskiva.


Vad ska vi då göra? Jo, smörja kråset med lite hemlagad mat som har jultema. Sen får vi hjälpas åt att ha trevligt, ljuga lite om året som gått och lyfta blicken mot 2024.


Glöm inte att anmäla dig till Ing-Gunn enl inf på WhatsApp. Vi vill ju att maten ska räcka till! Om du dyker upp oanmäld får du vänta på lill-turen, d v s tills alla andra har tagit första omgången. Ev får du även ställa dig i skamvrån

Riktig Jingle bells stämning med en decimeter snö och hyfsat kallt. Ett skapligt gäng hade anmält sig till Lasse, Hasse och Ing-Gunns hemlagade julmatsbord. Någon ställde frågan om hur länge vi har haft den här traditionen. Ingen hade svaret då men jag har kollat bakåt ibland mötesreferaten och första gången vi var där och åt julmat är troligen i december 2012. Rätta mig om jag har fel!

När vi voro mycke mätta så visades provex av nästa omgång klubbpersedlar upp. Det bestämdes att vi köper hem samma sorts T-shirts och tröjor som vi har sedan tidigare eftersom alla var överens om att kvalitén är bra. Det blir givetvis nytt tryck. De närvarande fick kryssa i önskad storlek.


Några av oss hade lite avvikande hudfärg med påföljden att vi fick en del elaka kommentarer om fönsterbord eller sollampor i baren. Vi öppnade genast moteld och frågade om det hade förekommit någon form av epidemi i Kalmar senaste veckan eftersom alla såg så bleka ut.


Det finns ju inte direkt någon motsvarighet till våra mopeder på Gran Canaria utan snarare lite större och snabbare fordon. Den här skönheten såg vi i ett skyltfönster i Las Palmas. "Talaria Sting" 5000 euro, 6000w, 100km räckvidd

Nu är det inte fler aktiviteter planerade inom Calmare Mopedunion för 2023. Icke desto mindre så ser vi fram emot år 2024 som ju är ett nytt jubileumsår. Klubben fyller 30 år och vi kommer på olika sätt att fira detta med pompa och ståt. Du som följer våra äventyr får klicka på ett nytt ställe för att se vad som ska hända och vad som har hänt: Klubbmöten 2024.


Pelle penna tackar för visat intresse och önskar alla en riktigt


God Jul & Gott Nytt År

November

Höstrusket tar för sig men vi ger oss inte så lätt! Gruppen som planerar novembermötet är nära målgång. Det kan bli en annan veckodag än brukligt men aktiviteten desto bättre. Återkommer när allt trillat på plats.

Rusket fortsätter men bitarna verkar trilla åt rätt håll. Det blir inte fössta tissdan som vi brukar ha utan...

Torsdag den 9 november Kl 17.00


Vi ska besöka Kalmar stadsbibliotek och hoppas få reda på vad de kan ha för skatter liggandes för oss motorintresserade och i synnerhet det som gäller mopeder.

För oss som är riktigt gamla så är byggnaden den ärevördiga gamla Posten vid kanaaulen. För de halvgamla är det en föredetta restauranglokal och för de unga har det även varit lokaler för studentfester.

När vi är färdiga på biblioteket ska vi förflytta oss några kvarter därifrån till Fabriksgatan 31. Där har det ordnats med en lokal på SOC som vi kan fika i.


Välkomna till bibblan!

Novembermörkret hade sänkt sig redan innan vi hann påbörja vår samman-komst, trots att vi började en timma tidigare än vanligt -Brr! Väl inomhus var det dock både varmt och ljust. Våra trevliga ciceroner gjorde dessutom sitt bästa för att höja stämningen med både humor och engagemang.

Vi började i entren där det en gång i tiden fanns postboxar. Många av oss var med på den tiden och har minnen av den mycket speciella byggnaden med en smått fantastisk inredning och arkitektur. Vid renoveringen till bibliotek har man inte sparat på krutet utan återskapat många av detaljerna, t ex de unika taklamporna och entrédörrarna med posthornet på.

Innanför entrén Ligger det mäktiga rummet med högt i tak och gott om plats.

Utöver det stora rummet finns även flera våningsplan med långa korridorer fulla av - vaddå? Jo böcker:)

Mopeder, motorer och teknik är väl, ärligt talat, inte det största intresset hos  en vanlig biblioteksanställd. Det finns ett visst utbud, om än begränsat. Att det är så beror ju inte på att de har något emot dessa böcker, utan helt enkelt på att de inte vet vad som finns. Därför blev vi ombedda att komma in med förslag på litteratur inom det här området. Såväl böcker som tidskrifter.Vi ska försöka komma ihåg att ta upp det på vårt nästa möte. 

Härmed förklarar jag socialnämndens möte öppn... eller var det kanske CMU?

Inte sen vi fick låna NORDENS direktionsrum på Södra vägen har vi väl suttit i mer schangdobla lokaler.

Vi blev informerade och pratade om de kommande aktiviteterna inom klubben. Vi hälsade även de nya killarna välkomna eftersom de alla tre har bestämt sig för att bli medlemmar.


Vi tackar mötesarrangörerna för ännu en intressant och vederkvickande sammankomst i vår eminenta mopedförening! ...å fikat var gott!

3 oktober

Tisdag den 3/10 är nästa aktivitet planerad. Örjan har råddat den och vi ska göra ett nytt försök att köra lite moped tillsammans. Samling vid Stig Nilsson kl 17.30. Det bör vara ljust en timma efter det så att vi kan köra en runda.

Vi avslutar med fika ute på Rasta. Ni som inte kör moped den kvällen kan komma dit vid halvsjutiden.


Välkomna!

Tro det eller ej - det kom regn på vårt tisdagsmöte!

Det måste ha lagts en förbannelse över våra åkmöten i år!

Sen har vi i och för sig haft bra väder på rallyt och vid andra sammankomster.

Nog om det. Våra möten är i alla fall välbesökta och vi har haft en hel del intresserade personer som har kommit för att se vilka stollar vi är. Så även denna kväll. En man som en gång i tiden arbetade på Volvofabriken i Kalmar. Det visade sig att en hel rad av medlemmarna har arbetat där - runt ett tiotal faktiskt.

Alltid gott med ob..  lite fika eller kvällsmat!

Ordföranden tog till orda och informerade om vad som komma skall. Inför vårt 30-årsjubileum ska vi trycka upp lite nya klädpersedlar. Förslag kom på T-shirt och/eller collegetröjor. Ev ska vi även köpa en ny jacka som håller emot väder och vind bättre än nuvarande. Inköpsansvarig Lars i Läckeby kollar upp saken. Den omtalade resan till västkusten kommer att flyttas till våren 2024. Kanske läge för ett litet arbetsutskott eller kommitté?

Vår kassör transformeras till materialförvaltare och en ny kommer att väljas vid årsmötet. Tills dess ansvarar hela styrelsen för kassaförvaltningen.


Ett lite tråkigare inpass gjordes angående arrangerandet av månadsmötena. Vid flera av årets möten har en del ansvariga varit helt ointresserade av att dra sitt strå till stacken. Det står i klartext högst upp på denna sida att man ska byta jämnt med någon ifall man inte har möjlighet att vara med på den månad som man har fått sig tilldelad !

Oktobermötet var på vippen att ställas in men HEDER ÅT Örjan som ensam såg till att det blev av!

Ett litet gäng envisa mopedister struntade i både väderprognos och regn.

Om man tittar noga så står det fyra stycken mopeder bland alla vattenpölar. Längs bort en Vicky, som för öfvrigt är oktober månads pinuppa i tidningen Moped´s kalender.

5 september 

Tisdag den 5 september fortsätter äventyret... Vi ska hälsa på en gammal bekant utanför Trekanten. Ingen mindre än Läder Bernt.

Samling kl 18.00 vid hans verkstad. För er som inte har varit där förut så kör man från Trekanten city mot Kristvallabrunn. Kör under järnvägen. Ca 500 meter efter vägskälet mot Förlösa finns en träskylt på vänster sida som det står "Sadelmakeri" på. Där svänger man in och kör in på bakgården.

Har du någon gammal läderattiralj som behöver lite kärlek för att fungera som den ska så ta med den! Även om Bernt inte kan trolla så fixar han det mesta som har med läder att skaffa.


Det blir lite enklare förtäring typ fika. Välkomna till sadelmakeriet!

Längst in i huset i en trång verkstad hittar vi nestorn själv. Omgiven av allehanda lädermaterial och specialverktyg, för att behandla sina alster. Antingen det rör sig om att reparera något gammalt eller att tillverka något nytt. Skinnet som Bernt håller upp är trots grovleken mycket smidigt. Bästa kvalitet intygar han och påstår att han brukar ta till det som föda, i bistra tider. Fast den spjuveraktiga blicken avslöjar honom. Bernt drar den ena rövarhistorien efter den andra när vi står där. Kvällens bästa missade nog tyvärr många eftersom det inte finns plats för alla därinne på samma gång.

Vår tidigare medlem Oddbjörn hade kommit farande på en gammal Moto Guzzi för att få sadeln lagad. Javisst sa Bernt, jag tar hand om den direkt. Men hur ska jag ta mig hem då frågade Oddbjörn. Du kan få låna en madrass av mig sa Bernt. Sen beskriver Bernt målande hur Oddbjörn hade kört hem över Ölandsbron med Guzzin, medan madrassen flaxade vilt.

Tiden måhända inte står helt stilla i Bernts verkstad men den har sitt eget sätt att räkna på.

Bernt har ju den goda smaken att köra Triumph. Den har stått där på samma plats så länge jag minns och jag trodde bara att det var ett utställningsförmål. Men ack vad jag bedrog mig.

Jag var ute och körde en runda häromdagen sa Bernt.

Hela fastigheten har en mysig atmosfär runt sig. Gamla välbevarade träbyggnader omgärdade av stora, höga och gamla björkar. Fikavrån är lika trång som verkstan. Fast fikat räckte till alla ändå. Det var en underbar september kväll och större delen av klubbens medlemmar hade tagit sig dit.

De flesta hade någon form av klubbkläder på sig. Det gör att det syntes mer tydligt vilka som ännu inte har blivit medlemmar. Vi hade tre stycken intresserade personer som verkade trivas bra. Det rör sig alltså om personerna längst till vänster och till höger på bilden.


Vi tackar Läder Bernt för ännu ett trevligt besök och hälsar honom

välkommen att besöka nästa års mopedrally!

Mopedutställningen på Himmelsberga hembygdsmuseum pågår t o m den 3 september. Här kommer ett litet smakprov av det som visas.

En internationell publik när jag besökte utsällningen, både tyskar och skåningar.

"Springchas" av Tomas Rydh. Notera fimpen i mungipan!

Om jag hade 3 800kr liggandes och bara skräpade skulle jag köpa den direkt!

8 augusti

Tisdag den 8/8   !!!

Eagle has landed!  En annan fågel flög förbi och meddelade skarpt besked:

Först och främst så blir datumet den 8 augusti i s f den 1/8.

För det andra så avslutas inte med grillning som var den tidigare planen.

 

Kl 18.00 samlas vi på Stig Nilsson. Sen ger vi oss ut på en mopedrunda och avslutar det hela ute på Travet. Där är det ju tisdagsträff för entusiastfordon. Berit har med sig en bullpåse men i övrigt får man vända sig till försäljningen på plats.

 

Alla hälsas hjärtinnerligen välkomna att deltaga !

1 augusti

Tisdag den 1/8 närmar sig. De ansvariga står framåtböjda i startgroparna.

En liten fågel flög förbi och viskade något om mopedåkning och grillning

så se till att du har tvåtaktsblandad bensin hemma i tillräcklig mängd!

Och så här blev det till slut:


Ovädret Hans hotade med regn och rusk och hårda vindar så i sista stund omdirigerades mötesdeltagarna till City Gross för ett litet samkväm med fika i varm och ombonad miljö. Men inte ens där kom man undan från Hans. Det var t o m två st där.

Tisdagar brukar samla fler grupper av motorintresserade till att fika på CityGross. En man (Agne) från en sån grupp kom fram till Mopedisterna och ställde en hovsam fråga om intresset för att ställa ut gamla mopeder, eller åtminstone besöka en utställning, på Himmelsberga Hembygdsmuseum på Öland. Den heter "Mopeder - längs vägarna" och visas i Lilla hallen. Det är vernissage den 19 augusti och utställningen håller på till den 3 september.

Om du är intresserad av att ställa ut din gamla klenod så kontakta muséet!


Lite andra frågor dryftades. Bl a en ev resa under hösten men framförallt hoppades väl alla att det ska bli lite bättre väderförhållanden vid våra aktiviteter så att man blir sugen på att verkligen ta sin gamla moped och köra dit. I år har vi verkligen haft otur på den fronten. Ut med Hans!

Till sist ett stort tack till Åke för att du skickade bilder.  Redaktörn hade ju förhinder att närvara.

4 juli

Tisdag "Fourth of july" som di säjer i Americat. kl 19.00.

Vilken gång i ordningen i år har jag tappat räkningen på. Vi ska nämligen träffas ute på Green Deer - Svenssons i Läckeby, för att utvärdera årets rally och spana lite framåt. Dels hur vi lyfter fram det som är bra med vårt rally men även fila på hur vi gör med de saker som inte har fungerat så bra. Tror att alla tänker på prisutdelningen. Det finns tankar och idéer om det.

Under sittningen på EAT kom det även fram intressanta idéer om nya aktiviteter på staun. Vi kommer helt enkelt att ha lite brainstorming!

Arrangörerna utlovar sedvanligt fika. Vi får väl se ifall någon kan tänka sig att skjuta till lite vanligt vatten och inte bara sockersöta bubbelläsk. 


De mopedburna som vill ha sällskap ut till Svenssons Motor träffas vid

Biltema kl 18.00


Välkomna!Kvällen till ära fick vi en ny medlem som vi härmed hälsar officiellt välkommen! Han heter Tage Lundin och kommer från trakterna runt Kristvallabrunn. Inte långt från bortre delen av årets rallyrunda. Det finns många fina småvägar i det området.

De närvarande fick göra en kort presentation av sig själva. Det är intressant att även om det har tillkommit nya medlemmar fortlöpande under årens gång, så finns det ändå en ganska stor kärna av dem som var med och bildade klubben 1994, som fortfarande är  aktiva. Ska försöka leta fram en bild från första mötet på länsmuséet så vi kan titta på ungdomarna som bildade vår eminenta mopedklubb. Vi ska ju gubevars fira 30 år 2024.


Efter hot om nederbörd så blev det ingen mopedkörning den här kvällen.

Det var väl bara vår nye medlem som var tuff nog att ta mopeden.

Mötet ägnades istället åt att utvärdera alla delar av rallyt. Många har fått positiv feedback från deltagarna. Inga direkt negativa synpunkter har framförts förutom det vi alla håller med om;

Vi måste speeda upp processen för prisutdelningen !


Börje meddelade att han av olika skäl är tvungen att avsäga sig kassörskapet. Mats tar på sig att sköta sysslan tillfälligt. En ny kassör måste väljas snarast.

För övfrigt var alla rörande eniga om att Svenssons Motor fungerar alldeles ypperligt som start- och målplats för ett mopedrally! Förvisso tappar vi den trevliga paraden genom Kalmar tätort men man får väga fördelar mot nackdelar.

Stalltipset är väl trots allt att även nästa års rally förläggs till Svenssons Motor.

Möte i museimiljö. Här finns attiraljer som är äldre än både våra mopeder och di äldste av oss. I bortre högsätet sitter vår nye medlem Tage.

Mycket fin att titta på. Ja, inte gubbarna i bakgrunden kanske men ett fint originalexemplar av en Vicky med Victoriamotor som Tage kom susande med. Otroligt lättstartad visade det sig när han skulle köra hem.

EAT!

Kan väl ses som en uppmaning men är även namnet på en buffè restaurang i Kalmar. Dit styrde vi kosan en lördagskväll i juni.

Nu var det faktiskt några fler gäster där än bara Berit.

En kassör är ju vanligtvis snål och grinig med klubbkassan. Men på EAT-kvällen visade sig Börje från sin mest givmilda sida. Bidraget räckte nästan till buffékostnaden. Ville man ha något annat i glasen fick man snällt öppna upp sin egen pung.

Jag tror ingen gick hungrig ifrån EAT däremot vår det några som besökte Ff både före och efter maten.

Ännu en trevlig klubbaktivitet läggs till handlingarna!

                         3 juni 2023

Paddabam - Paddabam - Paddabammm !!!


Årets höjdpunkt! Calmare MopedUnions årliga rally!


Observera att vi har en helt ny samlingsplats för mopedrallyt i Kalmar! Nämligen Svenssons Motor i Läckeby. Det ligger ca 10 km norr om centrala Kalmar. Om du kör moped så fortsätter du norrut från Lindsdal. Om du kommer med mopeden på släp så svänger du av motorvägen vid avfart Mosekrog. Från avfarten och rondellen där, är det bara några hundra meter till Svenssons motor.


Anmälan sker mellan 09.00 - 10.30 Deltagarna börjar släppas iväg 10.45

Rallyrundan är drygt fem mil i år. Några sträckor går på grusväg. Det blir ett stopp ungefär halvvägs in på rundan. Eftersom vi samarbetar med Mopeddelar.se, som har marknadsfört vårt rally via sina utskick, så har vi förväntningarna högt ställda på att deltagarantalet blir väsentligt högre än tidigare år.


Så ta din gamla veteranmoped och kom till vårt rally den 3 juni!


Du är varmt välkommen!

...och varmt var det. Fast ganska lagom faktiskt. Strålande solsken som oftast vid våra rallyn men utan att man behövde söka skugga.

Start- och målplatsen för årets rally var ju som bekant Svenssons Motor i Läckeby. Organisationen med anmälan strax innanför grindarna och betalning uppe vid sekretariatet fungerade utmärkt. Många av oss medlemmar fick motta spontant beröm för årets rally. Däremot slogs inget deltagarrekord. Vi hade stark konkurrens av evenemanget American Cars på Öland. Vi nådde i alla fall 126 betalande vilket inte är fy skam.

När det var som dammigast och grusvägen aldrig verkade ta slut så dök ett välkommet bord med förfriskningar upp. Supertrevlig serveringspersonal och ett brett utbud av dricka.

Om man inte har uppnått åldern för att själv få köra rallyt så kan man ju ha sån tur att ens farsa har ett lämpligt fordon...

...eller har man en farsa som har byggt en miniversion av en Compact med fungerande elmotor.

Till sist var det så dags för prisutdelning. Det måste ändå sägas att vi aldrig haft ett så förnämligt prisbord. Detta tack vare att mopeddelar.se sponsrat oss med ett stort antal rejäla motordelar. Förgasare, kolvar, bensinkranar,  drevsatser och mycket annat. Dessutom hade de försäljning i busskuren med förmånliga priser.

2023 års rally blev nog en av de trevligare tillställningarna vi har haft. Organisationen är vältrimmad. Vackert väder, trevlig runda, ännu trevligare deltagare - kort sagt; kundente vart bättre!

Vi fick ju ett stort bildreportage i Kalmar läns tidning inför vårt rally. På själva rallyt hade vi besök av Barometern som gjorde ett bildreportage på sidan 7 i måndagstidningen. Om än lite i skuggan av kungabesöket.


Till sist bara en liten frågeställning; vem av våra Ölänningar var det som skrev texten? ...de måst ha vare nåån från östre si av öa!

22 maj

Måndag kl 17.30 vid Svenssons Motor i Läckeby.

Nu duggar aktiviteterna tätt! Det är ju maj och ingen pandemi i sikte. Tanken är att alla klubbmedlemmar ska få chansen att se området där vi har start och mål för årets rally. Vi ska även checka av att alla arbetsuppgifter har tilldelats någon som har accepterat att utföra dem.


Du som tänker köra moped på måndag kan, om du vill, först åka till Biltema och samåka med andra likasinnade ut till Svenssons. Samling 17.00 på parkeringen. Annars är det 17.30 vid Svenssons som gäller.


Styrelsen och rallykommitten hälsar alla klubbmedlemmar välkomna!

14 maj

Söndag kl 11.00 - 15.00 ordnar Åby Hembygdsförening Barnens dag och Mopeddag på Hembygdsgården. Calmare MopedUnion och Tramp Kickers är inbjudna att ställa ut sina mopeder.

7 maj

OBS DAGEN!!! Söndag den 7 maj kl 10.00

Vi samlas utanför Giraffens ingång mot Verkstadsgatan. Vid entrén till Systemet ifall någon är bekant med det. Där ordnas det en bakluckeloppis som vi är tänkta att förgylla med vår blotta närvaro. Vi har inga arbetsuppgifter utan kan ägna oss åt att ta emot komplimanger för våra fina mopeder och lyssna på historier typ: när jag var ung så hade jag en... eller: min farfar hade en gammal enpetare... o.s.v. Alltid lika trevligt!

VIKTIGT MEDDELANDE !

Passa på att fylla på kalorinivån före kl 12.30 för då ger vi oss ut och provkör den tilltänkta rallyrundan. Det tar ju några timmar och det blir inget fika eller matstopp. Däremot kanske vi stannar till några gånger för att diskutera olika spörsmål.


Rallygruppen samt Mats och Hazze, som har haft kontakterna med Giraffen, hälsar alla klubbmedlemmar välkomna!

Strålande solsken och en skön plats där det inte blåste småspik.

En stor mängd loppisförsäljare hade samlats. Många av dem kom fram och tittade på vår lilla mopedutställning. Vi fick ett särskilt tack av Giraffens evenemangsansvariga. Hon har dessutom överlämnat ett presentkort till Hazze som ska användas som pris vid mopedrallyt. (inte Hazze utan presentkortet - syftningsfel)Kalmar läns Tidnings chefredaktör var där och gjorde ett reportage som kommer att läggas ut på deras hemsida. Hon var mycket energisk och lade mycket tid på intervjuer och följde t o m med oss ut till Svenssons Motor och en bit ut på rundan för att fotografera.


Under viss förvirring och i spridda skurar drog delar av mopedisterna sig på olika vägar mot Svenssons. Vid Snurrom enades vi om att låta Mats köra först. Därefter kördes hela rundan i sakta mak och i samlad trupp. Alla var överens om att det är en fin runda, dock med ett par ganska långa sträckor med grusväg. 

Vi gjorde ett stopp vid Mokällan och tittade på hur vattnet "springer upp" ur underjorden.

Ytterligare ett stopp anmodades efter 5-6 mil i sadeln för att massera sin bakre ädla del. Mitt ute i skogen tyckte vi. 500 m senare stormade vi in i metropolen Sporsjö.

Tisdag den 4 april

Samling vid pumpen! Pumpen är ännu en gång bakgården till Stig Nilssons cykelaffär. Kan det ha något samband med att det även är en av mötesarrangörernas arbetsplats?

Kl 18.00 ska vi vara startklara. Planen är att köra en runda med mopederna för att återvända till nämnda bakgård och värma oss med lite grillat.


Hasse Tobbe Erland och Nisse hälsar oss välkomna!

Jodå, vi värmde oss med lite grillat men det var mycket få som hade kört moped till mötet. (Det var verkligen sviinkallt). Därför blev det ingen åkrunda. Istället förflyttade vi oss till andra våningen och dukade upp ett långbord. Där satt vi sen och ljög och mumsade på korvar. Nåja alla ljög kanske inte, Mikael informerade om hur rallykommittén har tänkt sig vårt arrangemang den 3/6. De nya, eleganta pilarna visades upp. Jag försökte pressa Hasse på om det hade hänt något spännande där uppe under takåsen på Stig Nilsson. Antingen har det faktiskt inte hänt något, eller så var sammanhanget eller sammansättningen på mötet inte passande. Jo, en sak som var lite spännande var att personalen är tvungen att ta ner istappar vissa vintrar. Det går till så att en person ålar sig ut vid ett vindsfönster medan den andra personen håller i benen så att ingen ramlar ut. OK då, ganska spännande. Vi fick även lite inf om maj månads möte då vi först ska medverka vid en bakluckeloppis och därefter köra vår rallyrunda. 

Klubbens nya grill monterades ihop i ett nafs och sen blev det grilla av! Ett par kilo kol och några liter tändvätska senare fick mötesdeltagarna sina efterlängtade korvar

Tisdag den 7 mars

OBS TIDEN!!!  Kl 17.30

Vi ska återigen göra ett besök ute på flygplatsområdet. Flottiljvägen 15. Vi har faktiskt t o m varit i de här lokalerna förut men då var det ett företag som hette Ariterm som huserade där. Sedan några år tillbaka så håller Omsorgsförvaltningen i Kalmar kommun till här. Lite olika delar som servar basverksamheten - äldreomsorg.


Kontorslokaler för larmoperatörer, vaktmästare som har centraliserats hit, några personer som håller på med utredningar och annat, samt slutligen några chefer. Ca 30 st damer och herrar inalles. Utanför lokalerna står en hyfsad fordonsflotta parkerad med några specialbilar som vi hoppas få kika på. Åsså en elmoped, ifall de inte har flyttat på den sedan jag slutade där i somras.


Nu får vi inte glömma att bestämma vilka som ansvarar för månadsmötena framåt. För april är förslaget  Hasse A. Erland, Tobbe och "Nisse".

Se där... (om man tittar noga längst ner till höger i bilden) Elmopeden står kvar där jag ställde den i juni 2022. Tyvärr är det kanske inte så många som har använt den sen dess.


När alla hade sparkat av sig snön, skakat av jackorna och hängt upp dem så kunde vi bänka oss i den fräscha konferenslokalen. Min gamla kontorskamrat Roger gav oss en intressant föreläsning och uppvisning av de vanligaste typerna av larm som används inom Omsorgen. Det är mycket spännande teknik. Det finns hur mycket high tech som helst men på en kommunal budget och med det ansvar man har gentemot brukarna så får man gå balansgång mellan smart teknik och pålitlighet och användbarhet. Man tummar aldrig på säkerheten i systemen! Det hindrar inte att Teknikenheten kör en del pilotprojekt för att testa nya idéer och uppfinningar. En del såna kan bli aktuella några år framåt när det finns en stabil produktion, service och när barnsjukdomarna har rättats till. 

Roger visade oss hur t ex hemtjänstpersonal m h a sina tjänstetelefoner öppnar brukarnas ytterdörrar eller medicinskåp. Allting loggas så att man kan gå tillbaka och se vem som har gjort vad. Larmen går oftast till ledningscentralen ute vid brandstationen. De är bemannade 24/7 och de kontaktar rätt personalgrupp. Inget larm är avslutat förrän en adekvat åtgärd har satts in.


Min gamla kollega Mikael Lundgren som jag hjälpte med att ha lite koll på SOC bilar har numera stigit i graderna och är chef för teknikenheten inom OMS.

Tillsammans visade vi runt i lokalerna och berättade om de olika funktionerna. Bl a finns en välutrustad cykelverkstad som har ersatt den tidigare funktionen som köptes in på entrepenad. Bl a från Stig Nilssons en gång i tiden. Vaktmästarnas flådiga öppna kontorslandskap på andra våningen låg tyvärr i mörker.

Efter rundvandringen satte vi oss åter runt konferensbordet för att ta oss en fika och dryfta klubbens verksamhet framåt.

Hazze ska, i samarbete med Mats, kontakta centrumledaren på Giraffen för att prata om ett upplägg där vi ställer ut våra mopeder utanför ingången från Verkstadsgatan (systemet). Utställningen ska ske någon gång i maj i samband med att det ordnas loppis där.


Ett annat förslag är att vi samlas utanför en frisör på S:a Långgatan. Vi hänger där i en timma och sen kör vi en runda. Hazzes frisör kontaktar centrumledaren om tillstånd för att ställa ut mopederna. Inget datum är bestämt.


Mikael informerade om rallygruppens arbete. Det är nu officiellt klart och godkänt att start- och målplats blir på Svenssons Motor vid Mose Krog trafikplats utanför Läckeby. Arbetet med nya pilar beskrivs i artikeln nedan.

Vi ska även göra en inventering av övrigt rallymaterial som ska ingå i den årliga materiellistan.


Vi hälsade en ny medlem välkommen: Kjell Lindberg köpte moped nu i helgen och är både nyfiken och förväntansfull på vad vår klubb kan erbjuda. Vi ska nog inte göra honom besviken. Klubben har inte varit så här aktiv på många år


Thomas tog upp frågan om vårt militärrält. Eftersom det inte verkar finnas något större intresse från någon att köpa det så kanske vi kan göra en god gärning och skänka det till Ukraina. Ett enhälligt möte röstade för det.

Thomas undersöker vem som kan ta hand om det. Hittar vi ingen så erbjuder sig Thomas att ta det på pakethållaren och köra ner med det.

Rallygruppen

Rallygruppen som tillsattes vid novembermötet har varit hyperaktiv!

Förutom att ta fram underlag för diskussionerna vid årsmötet har man hunnit med att sortera fram ett hållbart alternativ för start- och mål vid 2023 års rally. Ett studiebesök på plats har gjorts. Alla är överens om att det är en mycket lämplig plats! Man har beslutat att ta fram nya pilar och börjat tillverka dessa. Man har även påtat i funderingarna/planerna på samarbete med Mopeddelar.se om ett gemensamt rally. En information kommer att ges vid mötet i mars.

Full rulle !

Ett fantastiskt teamwork gjorde att målningen av Hasse o Ing-Gunns gamla klickgolv gick som en dans. Två strykningar med orange färg är klara. Vi får se ifall det behövs en tredje för att få rätta stunsen. Sen ska golvet sågas upp till rätt storlek och slutligen ska en svart pilspets målas dit.

Som den uppmärksamme och vakne betraktaren redan har förstått så målas pilarna alltså i Calmare Mopedunions färger.

Stilarna är olika. Höger eller vänster? Handskar eller inte? Pekfingrar eller knytnävar? Vad Hillman gör med sin vänstra hand vill vi inte veta!

Tisdag den 7 februari

Årsmöte kl 18.00. Vi samlas i källarlokalen på Sjöbrings väg. Det blir väl som vanligt årsmötesförhandlingar, val av styrelse och diskussioner om 2023 års verksamhet. Förhoppningsvis har rallykommittén hunnit spåna lite om hur årets rally kan komma att utformas. Våren kommer antagligen rusande med sedvanlig hastighet. Vi ska även stadfästa vilka som ansvarar för vilket möte under det kommande året.


Styrelsen hälsar alla medlemmar välkomna!

Bilder från ett årsmöte är svårt att få till att bli spännande.

Ett årsmöte kan ju vara dötrist och formellt eller jobbigt och långdraget...

...eller alldeles fantastiskt underhållande. Vad det är med våra årsmöten som lockar vet inte jag men att 22 av 30 medlemmar dyker upp är ändå väldigt bra måste man väl säga.

(och hunden Zebbe förstås - kan ses nedanför Hasses skägg)

Förra årsmötet bytte vi sekreterare och i år var det kassörens tur att bytas ut.  Vår nya kassör heter Börje Älvhall. Vi fick även en ny revisor, Erland Eriksson. Vår eminenta valberedning utökas med en suppleant, Jörgen Pihl. Vi skulle ha presenterat förslaget till mötesansvariga men det föll bort utan att någon la märke till det. Marsmötet är fixat och vid det mötet tar vi upp resten av årets ansvariga.

Under övriga frågor kom det flera förslag på verksamheter under det kommande året. Inga beslut togs men styrelsen kommer att behandla förslagen.

Hasse föreslog en tvådagarsresa till Simrishamn för att titta på:

Autoseum Nisse Nilsson collection.

Tobbe föreslog en bussresa (vad annars) till Hjorteds mopedmuseum.

Mange informerade om att Åby hembygdsförening ordnar barnens dag den 14 maj. Ähum??? Jo det var något med mopeder åxå. Vi får återkomma.

Lasse informerade om att det blir mopedrally i Ruda i år igen den 13 maj.

Hazze tyckte att vi skulle köra moped över Ölandsbron till en mopedaktivitet på Himmelsberga i höst. Vi som har provat att köra moped på Ölandsbron gör inte om det! Livet är för kärt. Däremot kan man ju vara med på aktiviteten.

Hazze ska även undersöka ifall vi kan ha en mopedutställning inne på Giraffen en lördag, när de har loppis. Sen tyckte han även att vi skulle åka moped till hans frisör - oklart varför.

När förhandlingarna avslutats och mötet närmade sig slutet så hade de flesta betalat sina medlemsavgifter och även våra nya ryggsäckar och kepsar.


Och med det förklarar jag årsmötesreferatet avslutat. Vi ses vid flyget!

Nytt år!

Nya möjligheter, nya möten, nya medlemmar, nya mmm...

Cykel? Motorsåg? Moped? - Eller kanske allt på samma gång!

Det gläder ett gammalt motorhjärta att dagens ungdom håller kreativiteten levande. För att inte länsman ska bli alltför nyfiken får platsen förbli hemlig. 

Om den fungerar? Jajjamännsan! Jag har en ännu hemligare film:)