Calmare Moped Union

www.kalmarmopedunion.se

 

Klubbmöten 2015


Mötesvärdar


3 Mars            Ing-Gun, Peter och Thomas

7 April            Kjelle, Erland och Magnus

5 Maj              Månadsmötet inställt Stefan, Hazze och Sven

6 Juni Rallyt

Juli inget möte

4 Augusti        Åke, Hasse och Bengt K

1 September   Börje, Jörgen och Lars

6 Oktober        Berit, Ingmar och Gert

3 November    Carl-Axel, Johnny och Benke

1 december    Våra eminenta ordförande och kassör

En titt i glaskulan för 2016 ger vid handen att klubben inte har några planerade aktiviteter i januari månad.

Tisdag den 2 februari har vi årsmöte.

Tisdag den 1 december

 


Då är det dax för sedvanliga decembermötet, mycket tugg både för öron o mun.

Har du några bilder från året - tag med. Eller något annat intressant med knytning till vår hobby.


Vi samlas i källarlokalen på Sjöbrings väg  kl 18.00


Välkomna!


Hasse  och Ing-gun Axelsson

Möe mad, go mad o s v! Mycket snack blev det också, som vanligt. Den ivrige köksmästaren stekte köttbullar så att brandvarnaren satte igång. För att inte grannarna skulle komma rusande så  tog (någon) ner brandvarnaren i en hast. Vanligtvis är det ju bajonettfattning på såna där tingestar så med ett raskt vridgrepp kom den loss. Bara det att det var en fattning där man ska klämma in  två fjädrande plastbitar. Nåja - den ena är fortfarande hel.

 

Efter maten vidtog bildvisning och allteftersom kvällen led så gäspade den ena efter den andra och tackade för sig.


Tack Hasse och Ing-Gun för all mat och särskilt tack till Erland för en mycket god hembakad äppelkaka!

Mötesdeltagarna kanske undrar hur det gick med MC-affären. Härmed meddelas  att den gamla Yamaha 650 US Custom från 1980 som jag en gång i tiden köpte ny i Vetlanda och ett par år senare sålde, numera  lyser upp ett hörn i mitt garage.

Tisdag den 3 november

Novembermötet kommer som ett skott!

Samling kl 18.00 utanför stora Skälbyladan där Lions har sina logdanser. Men det är inte tänkt att vi håller logdans utan vi ska testa på luftskytte, luftpistol och luftgevär.  Om någon kommer sent, ring på Carl-Axel så öppnar vi.

Välkomna Carl-Axel, Johnny och Benke.


Örnenprojektet

Som länge har utlovats, första raderna om projektet skrevs redan i samband med mötet i  augusti 2014,  så kan  vi publicera en bild på klubbens moped "Örnen".


Paddamm !!!

Tisdag den 6 oktober

Hej vad det går! Redan dags för vårt nästa klubbmöte!

Berit har ordnat audiens till Kalmar reningsverk. "Gamla mudden på Tegelviken" för riktiga Kalmariter, å de då va!  Eftersom de ställer upp på obekväm tid så vill de gärna att vi är ett gäng på minst tio stycken. Det ska väl inte vara något problem, vi brukar vara fler än så. Ett tips är att gå in på deras hemsida och kika på några av filmerna där :

http://www.kalmarvatten.se/vara-filmer

Mange - det är en vw bubbla  med i en av dem!


Vi behöver träffas  utanför grindarna senast fem i sex, 17.55 lokal tid. Mopederna kan vi köra in så att de hamnar på rätt sida grinden, som öppnas kl 18.00 Om du inte hinner dit i tid så blir du tyvärr utlåst.


Välkomna på tisdag den 6 oktober!

Tisdag den 1 september

Hösten är här! Och med den nya klubbmöten. Den här kvällen ska vi förära Biogasfabriken vid Mosekrog ett besök.  Den ligger precis intill Svenssons Motor där vi var för några år sedan och tittade på motormuséet. Vi ska vara där kl 18.30. De som vill kan samlas vid Stig Nilssons kl 18.00 För samåkning. Vi hinner väl inte ljuga så länge där om man inte kommer lite före vill säga. Kvällens mötesarrangörer är Lars, börje och Jörgen.


Hjärtligt välkomna!

Vårt besök inleddes med en praktisk demonstration av hur enkelt det är att tanka en vanlig bil med biogas. Enda skillnaden är väl egentligen att det väser i ställer för blaskar:)

I bakgrunden syns rötkammaren med firmanamnet More Biogas.

Vi avslöjar nog inga företagshemligheter med en bild på det här avståndet men Carl-Axel kanske hann se något. Ett av de många inblandade företagen tillverkar och säljer biogasanläggningar.

En bild säger allt! Jag behöver väl inte skriva mer?

Fast kanske ändå. Jag är fortfarande imponerad av att man gör något så fantastiskt bra!  Man kör hit skit och piss och annat biologiskt avfall. Sen plockar man ut energin ur det. Restprodukten är fortfarande helt ok att köra ut och gödsla åkrar med. Det är t o m bättre eftersom man har tagit bort metangasen! Gasen komprimeras i specialcontainers som köps upp av Eon. Sen är det bara att tanka och köra med bussar och bilar.

Kjell Axelsson  berättade med inlevelse om det senaste i raden av projekt som han har genomfört. Vi hamnade ju mitt emellan kungabesöket veckan innan och det planerade besöket av energiministern veckan efter.

Som jag sa till Kjell så har jag faktiskt i min ägo en gammal overall från  AB Läckeby Rör. På den tiden körde man en reklamslogan som löd:

"Rör det rör - rör det oss"

Sedermera bildades  LR installation AB. Gissa vad LR kom ifrån? Ännu längre fram drog Kjell igång  Läckeby Water med en världsomspännande verksamhet. Vi kan bara återigen konstatera att vi i Kalmar har en lång rad av spännande företag. Vi har nog inte sett det sista än! 

Lördag den 12 september

Hasse och Ing-Gun känner sig lite ensamma på sitt sommarställe så de undrar ifall inte klubbmedlemmarna har lust att komma  dit ut och liva upp stämningen lite. Runt tretiden på eftermiddagen kan väl vara en lagom tid att dyka upp. Det går även att ansluta senare. Mat, dryck och gott humör medtages på egen risk. Ett mindre antal kan erbjudas övernattning. Egen sovsäck medtages i så fall.  För vägbeskrivning kontaktas Hasse eller Ing-Gun.   Det finns ingen som helst anledning till kalaset annat än att ta chansen till att ha en trevlig eftermiddag och kväll tillsammans!


Alla klubbmedlemmar hälsas  mycket välkomna!

Hasse och Ing-Gun

Tisdag den 4 augusti

Mötestiden är som vanligt 18.00 .

Vi ska besöka en tvåhjulingsentusiast som brukar grensla lite mer potenta maskiner än de som vi, i klubbsammanhang, använder oss av. Ja man kan väl  t o  m (hm) säga att han har kört mer potenta maskiner än de flesta motorcyklister. Vi samlas på Södra vägen  utanför  Alternativ 1 MC. Vid det här laget vet väl de flesta att jag menar ägaren T o m  North.

Gå gärna in och tjuvtitta på hemsidan: www.alternativ1mc.se


Välkomna!   

Tvåhjulingsintresset bland klubbmedlemmarna  omfattar, hos de flesta, även lite större  fordon. Därför var det ganska naturligt att förlägga ett besök hos vår lokala MC handlare. Vi fick en guidning i lokalerna  som är lika stora, om inte större på det nedre planet.

Tom berättade om hur det kan gå till vid  endurance-loppen på kontinenten. Det lilla teamet från Kalmar kan ju inte mäta sig med de penningstarka internationella teamen men har ändå lyckats placera sig förhållandevis bra. Att ligga och susa runt på en bana i hastigheter  mellan 200 - 300 km/tim går väl an i dagsljus. Men på natten är det en helt annan sak! För att få ut så mycket som möjligt av varje förare måste man prova fram hur många varv och hur lång tid var och en presterar bäst.  Om jag inte minns helt fel så kör Tom 2 timmar och 18 minuter. Sen byter man däck, tankar upp och skickar iväg nästa man.     

Brm, brrm...brrrmmm!

204 hk på bakhjulet. Hmm, undrar just hur långt man kan rita svart i asfalten med den här?

Välkomna till Calmare Mopedunions rally den 6 juni 2015 !!!


Snart dags för årets stora begivenhet. Förberedelserna är i full gång! Rallyrundan ska provköras för att kolla in var pilar och snitslar ska vara. Priser ska tiggas ihop. Matvaror ska köpas in. Vi är ett litet tappert gäng och om vi inte hade så många års rutin så skulle det nog inte fungera.

Nu hoppas vi bara att det kommer ungefär lika många som det brukar göra!

 Ett litet bildsvep från 2015 års mopedrally i Kalmar.

Ordföranden med sin gamla klenod. Farfars cykel med något nyare påhängare

Några av klubbens kvinnliga medlemmar laddar inför rallyt 2015.

Benke "Bärgare" hade investerat i en ny rigg till att spänna fast ev vrak i.

Tursamt nog fick han ovanligt lite att göra i år.

Årets värsta ap-hängare satt på den här Monarken.

Man tager vad man haver som Kajsa Varg sa. Finns det inga träd eller buskar att snitsla i så...

Sedvanlig avslutning på rallyt med ett hyfsat prisbord.

TRA EXTRA EXTRA EXTRA EXTRA EXTRA EXTRA EXT


Den 2 maj är en lördag. Då ska vi ut och åka minibuss!

På årsmötet drog vi upp riktlinjerna för en nostalgiresa till Laholm. Vi har gjort flera lyckade resor till Göran Martinsson och hans fantastiska mopedmuséum. Nu är det dags igen!


Anmälan och inbetalning av 150 bindande kronor görs till Hasse Axelsson senast den 31 mars.


KL 06.00 den 2 maj samlas vi utanför VW på Södra vägen i Kalmar. Bussarna kommer från Europcar på Bilkompaniet.


OBSERVERA att det planerade månadsmötet den 5 maj ställs in p g a att bussutflykten ligger så nära i tid.


Vi fick en vacker men kylig vårdag när besöket hos Göran Martinsson gick av stapeln.

Det finns enormt mycket att titta på men frågan är om inte Görans favoritmärke (eller?) Telstar tar priset. Man får nästan en chock när man kliver in genom den gamla ladugårdsörren och möts av den här synen!

Fråga Göran om mopeder! Det lär finnas över 180 st i den gamla ladugården - ofattbart!

Här har vi den! Ett magnifikt exemplar av Örnen. Visionen av hur klubbens egna exemplar skulle kunna se ut. Om vi någonsin orkar få den lika fin.

Tog en bild av motornumret för att se om de möjligtvis är kusiner, sysslingar eller bryllingar. 77647.Man skulle kunna visa hur många bilder som helst på fina mopeder men vi rekommenderar i stället andra klubbar att åka dit och se med egna ögon.

Ni blir inte besvikna. Den som vill se fler bilder kan i och för sig besöka Hjärtums moppedrevs hemsida och kolla in deras resa till Göran 2010.

Hur gick det Hasse - fick du upp något ur insamlingsbössan?


Han brukar aldrig läsa hemsidan så jag klarar mig nog undan denhär gången åxå. Fast i ärlighetens namn så såg jag hur han stoppade ner en rund summa i mjölkkrukan. (webbis)

Jag blir ibland kallad för pedant. I så fall har jag funnit min överman!

Här finns lådor för varenda liten detalj du kan hitta på från en moped.Vi besökte Göran för sexton år sedan (1999). Slutorden, efter vi tackat för oss blev: Vi ses igen om sexton år!

Tisdag den 7 april

Månadsmötet i april kommer att förläggas till Kalmar Stadsmissions försäljningsställe för second hand på Wismarvägen 12. Vi samlas utanför lokalerna kl 18.00. Vi får titta runt i lokalerna och ta oss en fika.

Välkomna!


För en massa år sedan gjorde vi faktiskt ett studiebesök hos grannarna - Autoexperten. Ni vet väl om att vi fortfarande har en skaplig klubbrabatt på alla varor hos dem.

Än är det långt till sommartemperaturerna. Stadsborna kan dock kosta på sig att ta moped till mötena. En ny medlem till på köpet - Örjans Florida skymtar fram bakom räcket.

Som vanligt vid ett studiebesök så fick vi en intressant inblick i vad som försigår bakom kulisserna och än en gång blev vi imponerade av Stadsmissionens fantastiska verksamhet.

Hittade en riktigt nödvändig artikel inför sommarens mygg- och fluginvasion. Ing-Gun tyckte---Äsch!

Tisdag den 3 mars

Fram med passet - vi ska krossa länsgränsen!

Vi ska förära en före detta medlem, som emigrerat till Blekinge, ett besök.

Då förstår nog de flesta att vi menar Stig Antonsson i Jämjö.

Eftersom det är en bit att åka så samlas vi lite tidigare än vanligt så att vi kan samåka från Stig Nilssons kl 17.30.

Extramaterial

Fram med passet - vi ska krossa riksgränsen!

Vilket var just vad medlemmarna Minnert och Carlsson gjorde i stället för att delta på marsmötet i Blekinge.

Och vad har det med klubben att göra tycker kanske någon.

JO! vi begav oss ut på mopedspaning i Österrike. Detta hittade vi:Strax bredvid kyrkan i Hopfgarten har en veteranentusiast en liten lokal med några gamla fina mopeder, MC och skotrar. På bilden en hemmabyggd tävlingsmaskin - Puch 125cc. Värdinnan som vi hyrde av var brorsdotter till mannen och ordnade med en liten privat visning för Mange och mig på kvällen. Efter att vi blivit bjudna på ett par snapsar lyckades Mange köpa en foto-tavla med en häst som bogserar en VW-bubbla av farbrorn.

Puch 125 RL Motorroller 1955 En riktig Vespadödare om man får tro Österrikarna:)

Tisdag den 24 februari

Dags att ge sig i kast med den trilskande mopeden igen. Nu har i alla fall cylindern behagat släppa sitt grepp om kolven och fött ut den. Erforderliga reservdelar ska även finnas att tillgå så nu går projektet vidare.

Välkomna den 24 februari kl 18.00 till Stig Nilssons!

Tisdag den 3 februari

Samtliga medlemmar i Calmare mopedunion kallas till årsmöte.

Vi samlas i källarlokalen på Sjöbrings väg kl 18.00 den 3 februari 2015.


Välkomna!
Det är i skrivande stund oklart vad det beror på att våra årsmöten är så välbesökta. Det kan vara brist på sysselsättning och tristessen mitt i smällkalla vintern. Det skulle kunna vara att man är ganska säker på att inte behöva bli vald till någon post som man inte redan har. Alla aktiva blev, som vanligt, omvalda. Eller möjligtvis att klubben bjuder på fika.

Vi var arton medlemmar på årsmötet 2015. Endast fyra hade förhinder.

En av deltagarna är nybliven medlem.

Vi hälsar Bengt Karlsson välkommen i klubben!


Under årsmötet kunde vi konstatera att vi fortfarande har pengar kvar i klubbkassan. Vi bestämde att genomföra ännu ett Unionsrally den 6 juni 2015. Några förslag till utflykter diskuterades. Några personer utsågs att undersöka förutsättningarna. Det beslutades även att boka upp några bord vid bytesmarknaden i Folkets park i Kalmar i sommar. Månadsmötena kommer åxå att fortsätta. Varje möte har tre ansvariga medlemmar.

Troligen beror de välbesökta årsmötena faktiskt på att vi har så himla roligt och trevligt tillsammans!

Tisdag den 20 januari samt den 27 januari.

Då tar vi nya tag med den vrenskandes mopedmotorn. Välkommen till Stig Nilssons för en stunds underhållning. Antingen du hjälper till att skruva eller bara kommer med goda råd.