Calmare Moped Union

www.kalmarmopedunion.se

 

Klubbmöten 2017      Mötesvärdar


14 Januari                               Thomas Eriksson

7 Februari                                Styrelsen

7 Mars                                     Bengt Hazze

4 April                                     Inge Magnus Sven

2 Maj                                       Börje Jörgen P Thomas

3 Juni Rallyt

Juli inget möte

1 Augusti                                Berit Peter Örjan

5 September                           Lasse Stefan Åke

3 Oktober                               Carl-Axel Ing-Gunn Jörgen V Hasse

7 November                            Ann-Britt Benke Gert

5 december                             Styrelsen

Tisdag den 5 december

  .......swoooccsshh...   Hej mate - what was thaat?    -That was a year, lad!


Nu är det julmöte igen. Känns inte länge sen, eller hur?

Återigen kommer styrelsen att kraftsamla för att vi ska få njuta av lite julmat tillsammans i källarlokalen på Ståthållaregatan 52.

Ta gärna med eget bildmaterial och annat från det gångna året!


Trevlig stämning utlovas - allt kan hända! Vem vet, kanske Börje spelar en trudelutt på dragspel?


Välkomna till 2017 års sista medlemsmöte!


(...psst! ...gissa hur dags?   18.00)

Lika gott som vanligt! Lika välbesökt som vanligt!  Lika trevligt som vanligt! Lite sordin på stämningen lade dock beskedet om att ännu en av våra medlemmar, Bengt  Carlsson,  avlidit bara några dagar tidigare. Därför inleddes mötet med en tyst minut.


Carl-Axel hade tagit med en rejäl bunt med gamla nummer av "Mopedisten", en måttligt rumsren tidning som producerades när föreningen var ung. Många igenkännande  leenden och muntra kommentarer fälldes medan artikelförfattarna ömsom försökte bortförklara och ömsom rodnade lätt.  Vi kan av press-etiska skäl inte återge  nämnvärt mycket av innehållet här på vår hemsida. Somliga företeelser var, om inte bättre, så i alla fall roligare förr:)


En försmak av julens läckerheter avnjöts med god aptit. Heder åt kockarna som stått och stekt och förberett mötet!

Tisdag den 7 november

  Novembermötet förläggs till fiket på Citygross.  Vi samlas där runt kl 18.00


Välkomna!Webbis brukar ju lyckas missa något möte då och då. Den här gången blev det novembermötet. Skvallret säger dock att de flesta medlemmarna mötte upp på CityGross för att  peta i sig en massa onyttigheter  från fikadisken. Usch! ...fast lite avis är jag nog ändå. Ser fram emot nästa möte med en massa onyttig julmat istället.

Tisdag den 3 oktober

  Hösten och verksamhetsbesökens tid är inne. Som jag har skrivit flera ggr förut; Kalmar har massor med spännande företag och verksamheter som bara väntar på att utforskas. Nu har turen kommit till Kalmar tågdepå.


Vi samlas utanför ingången på Torsåsgatan SENAST 17.55 !!!

De som har egna skyddsskor och/eller skyddsglasögon får gärna ta med dem eftersom det kommer att krävas.


Efter besöket är det samling vid fiket på City Gross för att smälta intrycken och kanske någon läckerbit från kakdisken.


VälkomnaNär vi väl hade kommit igenom dörrslussarna,  med väldigt korta ledtider, och riggat oss med skyddsutrustning så fick vi komma ut i den STORA  lokalen där hela tågset körs in för service eller reparation. Man kan väl lugnt säga att det inte är pincett och förstoringsglas som gäller  i den här verksamheten.  Det är stort, det är högt, det är långt och det är TUNGT! En tågvagn väger 88 ton.  För att slipa hjulen lyfts hela vagnen upp i en rigg. Det finns två spår och plats för två vagnar på varje linje. Smörjgropar som väcker otäcka minnen av  gamla tiders besiktnings-besök med sina rishögar. Men även ett genomgående intryck av en fräsch arbetsplats med kraftiga luftutsugar och en ren och ljus miljö.


  I en sidobyggnad körs tågen genom en tvättanläggning med en särskild "tvättfartsknapp" intryckt. Ett stycke därifrån  står tåg parkerade i väntan på sin tur. Då passar vissa kreativa slynglar på att dekorera tågen på sitt eget vis. Det kostar givetvis tid och (skatte)pengar att återställa dem innan de kan tas i trafik igen. Vi hade flera kreativa idéer om hur man skulle komma tillrätta med  och förhindra den verksamheten. De passar sig nog inte för utskrift här men de hade med all säkerhet givit resultat.


20 personer är anställda på anläggningen varav 2 kvinnor. Man arbetar tvåskift men skulle behöva gå upp till treskift för att utnyttja anläggningen effektivt och hinna med  fler tåg.


Två av våra medlemmar nickade instämmande och igenkännande till det mesta av informationen. Både Lasse och  Vicke har vigt sina yrkesliv till tågverksamhet och det var  Jörgen (Vicke) som  ordnade så att vi fick komma till Kalmar Tågdepå. Det tackar vi särskilt för!


Min hovsamma fråga ifall man fick fotografera fick artigt men bestämt nej till svar.  Vid invigningen i december 2016 var det väl dem som inte ställde den frågan. Bl a 24 Kalmar som har ett reportage på sin sida.


Parkeringsplatsen är väl tilltagen och det var väl kanske tur för vår medlem som har skaffat sig ett osedvanligt stort fordon. Och ja, det är väl lika bra att jag skriver det själv; vi var två som trodde att man skulle köra in på stället innan. Stefan upptäckte misstaget i tid men inte jag. Det blev en snabb loop och ut igen.


På Citygross anslöt Ing-Gun och det tuggades både om mopeder och på bullar.


Återigen Tack till Vicke och till Kalmar Tågdepå för ett intressant besök!   Utsidan var det inga restriktioner mot att fotografera.  I bakgrunden skymtar tvätten.

   En unik T-shirt som Vicke bär med stolthet!


EXTRA EXTRA - READ ALL ABOUTE IT  !!!


Tisdag den 12 september

  Trilla inte omkull nu  bara för att  månadsmötet inte är den första tisdagen i september. Några av de mest centrala figurerna i klubben, bl a  en av mötesarrangörerna är på utflykt till något suspekt museum i Germanien första veckan, så det får bli andra tisdagen i september den här gången.


Emellertid så tänker de inte  rucka på vare sig samlingstiden eller platsen. Näh, det blir som vanligt Stig Nilssons och 18.00. De som har full tank och nytt tändstift kan köra moped ut till  Svenssons i Läckeby, eller snarare Mosekrog.  Andra tar sig dit på lämpligt sätt;  flyger på en kvast, liftar med en drickabil eller stjäl en cykel från någon tokig Ironman. Väl ute  på muséet  får vi beskåda klenoderna och det kommer att finnas någon enklare fika förtäring.


Välkomna till ännu ett fantastiskt arrangemang med


Calmare Moped Union !!!

Lasse har en stor del av sina mopeder utställda på Svenssons motormuseum.

Det är inte bara mopeder på museét. Där finns nästan allt som har med jord- och skogsbruk att göra. Plus en massa andra nostalgiska prylar som smälter in fint i miljön. Tvåmannasågen kanske vore något för ett modernt par som har björkedrag. Fast det är nog minst lika tungt som en ovass handsåg.

Den lilla stugan som vi fikade i verkade var stabilt byggd men för säkerhets skull stagade Berit upp den med sin gamla trotjänare.  Även Erland bidrog med att stötta upp.

Till tonerna av gamla hederliga vinylskivor fikade gänget och pratade om minnen från flydda tider. "Skivor till kaffet" per definition.


Vi tackar för Åke och Lasse Stefans trevliga möte!

Tisdag den 1 augusti

  Nu börjas det igen! Efter en lång solig sommar är det dags att återse den kära bakgården på Stig Nilssons. Om du inte har kört slut på all bensin i moppen i sommar så spara en skvätt till en åkrunda!

Vi har tänkt köra ut och titta på det stora bygget vid Karlsro och däromkring. Vi avslutar med att våldgästa Peter som bor i Dörbylund. Vid första fartkameran i Rinkabyholm. Där ska finnas grillar och korvar och stjärteplats.

Väl mött den 1 augusti kl 18.00  vid Stig Nilssons!

 

WOW !

Det har verkligen hänt saker runt Karlsrorondellen och Dörbylund!

Jag kunde inte se att vi körde mot eller passerade några förbudsskyltar men vi var ute och åkte på ställen där ingen trafik har  släppts på ännu. (Hi hi)


Backyard babys  släng er i väggen!   De här backyard boysen och girlsen är mycket coolare!

Maffig utsikt över trafikflödet vid Karlsro.

Den här vägskylten är det inte många världsmedborgare som

har sett ännu. Troligen bara  skylt-tillverkaren, vägarbetarna och CMU.

Bilsterna tutade och vinkade glatt åt oss. Avundsjuka förstås. Finns det någon större frihetskänsla än att åka moped??

Vi prövade den nya genvägen mellan Smedbyvägen och Dörbylund. En av viadukterna över den nya sträckningen av E22.

Hemma hos Peter och Elisabet var det förberett och framdukat.

Alla lät sig väl smaka - STORT TACK till värdparet !!!

Först kom det ingenting, sen kom det ingenting, sen får ni räkna ut resten:)

26 - 30 juli

Då är Stigs museum på Mosekrogvägen 1 Läckeby sommaröppet. Den 29 är det bilutställning och den 30 utställning för MC och mopeder. Då är vi välkomna dit. Utställningen är öppen mellan 11.00 - 17.00.  Det finns även servering.

Vill  ni komma o ställa ut era moppa mot fri entré - det skulle uppskattas hälsar Lars G.

 

Tisdag den 13 juni   ÅKMÖTE

Vi  samlas på Stig Nilssons  kl 18.00 sen kör vi den trevliga rundan som vi fick så mycket beröm för efter rallyt. Vi passar på att slita ner alla snitslar  och ta med ev kvarglömda pilar. Vem vet - vi kanske kan göra andra fynd också längs vägen:)


Välkomna på tisdag!


Rally  lördag den 3 juni

 

 

Årets rally blev lyckat. Vi blev fler än någonsin - 119 st.  Den nya, lite längre, rallyrundan fick spontant beröm från ett flertal deltagare.


Bilder visas under  sidan "Unionsrallyt 2017"NUUU!

...är det dags igen. Planeringen och förberedelserna inför mopedrallyt pågår för fullt. Som vanligt håller vi tummarna för vackert väder. Det gör ju det hela mer njutbart. Konservativa som vi är så blir det inga större  ändringar i programmet gentemot tidigare år. Varför ändra på ett vinnande... o s  v? Däremot blir rallyrundan  något längre i år än tidigare.


Vi hälsar nya och gamla rallydeltagare  VARMT VÄLKOMNA!

Tisdag den 2 maj

 

Till mötet i maj önskar vi oss varmt väder.

Vi ska nämligen ge oss ut på en rejäl runda med mopederna.

Så pumpa och smörj så det står härliga till!

Samling kl 18.00 på Stig Nilssons. Vi provkör förslaget till årets rallyrunda och avrundar med en fika hemma hos Börje.


Välkomna!

Det var många som hade både pumpat och smort sina grejer. Tur var väl det för vi körde en ovanligt lång runda i den härliga vårkvällen som gav  en försmak av sommaren. Vägar som flera av oss aldrig har kört förut.  Därmed får troligen även många av rallydeltagarna se lite nya vyer och vägar. Hemma hos Börje fick vi oss lite varm dricka och kaffebröd till livs innan vi vände hemåt. Ska erkännas att de sista milen hem, efter att solen hade gått ner, inte kändes fullt lika värmande.

Tolv edsvurna män (plus en kvinna) Alla hade en härlig åktur i den förhållandevis ljumma vårkvällen.

Höll på att glömma bort bildgåtan från förra månaden. Jag bli väl ovän med Ing-Gun för resten av månaden. Men alla ser väl att det är henne "mysse"? Fast hon är väl glad nu när dotera har gått och gift sig:)

Tisdag den 4  april

 

Gissa vad - det blir samling utanför Stig Nilssons kl 18.00:)


Peppar peppar ta i trä, osvuret är bäst och alla andra liknande eder!  För ett år sedan misslyckades jag ju att få till en visning av Teslan. Nu är den bokad igen och tanken är att vi är en stund vid Stig Nilssons och tittar och berättar om den. Sen får de som är hugade att åka med en sväng  göra så. Resten av gänget förflyttar sig på valfritt sätt och färdväg ut till Citygross för en fikastund.   Under några timmar ska vi nog se till att alla som vill får sig en åktur med Teslan. Det handlar nu om den nya modell 90 S.

OM! det inte djävlas igen som förra året. Då får vi hoppas att inte kaffet tar slut i alla fall!


Välkomna!

Sven Mange  Inge


Äntligen!

Inga punkteringar! Inga påkörda rådjur! Det blev en visning av och provåkning i Tesla 90S till slut. Motorn lämnar uppemot 800 hk på det för en elmotor karakteristiska sättet.  Effekten kommer som ett piskrapp och man får lite nytta av nackstöden. På papperet ska den göra 0 - 100 km/tim på 3,5 sekunder.  Vi kunde konstatera att med fyra man i bilen gör den det i alla fall under fyra sekunder.

Och kaffet räckte! Till sist en liten bildgåta.  1. Vad är det för något? 2. Vad finns inunder? Svar nästa månad.

  Glad som en lärka! Fattas bara när man får åka Tesla en hel dag på jobbet och sedan bjuda kompisarna på en åktur.

Tisdag den 7  mars

 

Månadsmötet i mars är förlagt en bit söder om Kalmar. Närmare bestämt till Hossmo. Hazze och Bengt har tagit kontakt med hembygdsföreningen som kommer att ge oss en intressant visning av Hossmo kyrka i skymningen. Alla med fyrhjulingar samlas vid Stig Nilssons i god tid så att vi kan åka därifrån kl. 18.00. Om du tänker köra moped till Hossmo får du åka i så pass god tid att du är där ca 18.15. Gäller även dem som kommer söderifrån och inte vill åka fram och tillbaks till stan. Innan vi åker hem bjuds det på kaffe med tilltugg.

Hazze och Bengt hälsar  Välkomna!


Tyvärr var vädrets makter ogina och en större mängd snö satte stopp för det planerade besöket i Hossmo kyrka. Till mopedisternas försvar ska dock sägas att det var inte de som backade ur utan grabbarna som skulle skotta fram kyrkan ur snön.

Tisdag den 7 Februari

 

Årsmötesdags!

Alla medlemmar hälsas välkomna till källarlokalen på Ståthållaregatan 52!

KL 18.00 låses ytterdörren och alla som kommer senare får betala dubbel årsavgift.

Nä, så jävvliga  är vi inte. Då skulle förmodligen även jag åka dit på dubbel avgift. Men glöm för all del inte att ta med lite kontanter  så att kassören får lite att leka med i vår!

Vi brukar ju alltid få något i krävan så det blir det säkert även i år.

Valberedning och revisorer har sitt jobb att ta tag i så vi har något att ta ställning till vid årsmötesförhandlingarna. Ja, så ska ju ordföranden sätta ihop en blåröksdoftande årsberättelse föstås.


Välkomna till årsmötet!

Tydligen hade många läst inbjudan för nästan alla kom i god tid före kl sex.

När vi hade samlat ihop oss för mötesförhandlingar föreslog Hasse att vi skulle inleda även detta möte med en tyst minut. Ännu en av våra trogna medlemmar har nämligen lämnat oss sedan förra mötet. Ingemar Ljung har inte missat många möten de senaste åren. En bild av Ingemar iförd sin  unika hjälm fanns invid ett levande ljus.  Hans  stillsamma person med en god portion av humor kommer att vara saknad.


För första gången på länge har det rört på sig i persongalleriet inom klubbens styre. Kjelle hade avsagt sig styrelseposten och vi valde in Berit som vice ordförande. Det innebar i sin tur att vi fick en ny valberedare. Peter träder in i Berits ställe tillsammans med Åke.   Efter lite dividerande  om mötesvärdarna  fortsatte mötet med livliga diskussioner om såväl hemsidan som klubbmopeden Örnens vidare öde. Man kan nästan tro att man befinner sig i något sydeuropeiskt land stundvis. Härligt med människor som vågar säga vad man tycker och stå upp för det, tycker jag. Sen har vi ju demokratiska regler och sammanträdesteknik  till att reda ut   frågorna med. Hur som helst så var alla rörande eniga om att vi ställer till med ännu ett Unionsrally 2017.  Hasse  upprepade att vi måste försöka åka lite mer moped i år.  Vi kan ju till exempel  vara med på grannklubbarnas rallyn i mer eller mindre organiserad form.


Nu tycker  i alla fall jag att det ska bli spännande att se vad årets  mötesvärdar hittar på.  Väl mött ute på vägarna och på mötena!

Lördag den 14 Januari

 

Åkmöte  !!!  (?)


Tro det eller ej men det finns fortfarande stollar i klubben som tror att de är tonåringar och kan ge sig ut och köra moped i jeans stoppade med tidnings-papper mitt i smällkalla vintern. Och Lovikavantar -  brrrr!

När detta skrivs har det redan gått ut en klass ett varning. Och det gäller inte lättöl utan vinterväder.


Finns det fler stollar så samlas ni/vi på Stig Nilssons kl 13.00 den 14 januari. Thomas ordnar två engångsgrillar  och du tar själv med det du vill lägga på dem. Du kanske skulle ta en grill till för att värma händerna runt Thomas.


Kallt välkommen !


P.S.

Kolla in moppetomtarna i Bollnäs 17 december 2016! Sundsvalls tidning.

D.S.
Enligt  vanligtvis  välunderrättade källor så finns det fyra (4) stycken stol... riktiga vikingar i klubben. Dessa fyra genomförde den planerade grillaktiviteten  efter att ha tagit sig en åktur per moped. Vi emotser en fylligare rapport vid årsmötet. Håll särskild utkik efter deltagare vars fingrar ser ut att ha förfrusit nyligen. Blå eller rödmosiga näsor kan ju ha blivit så efter att ha varit med om andra typer av aktiviteter.