Calmare Moped Union

www.kalmarmopedunion.se


Klubbmöten 2024 Mötesvärdar



Januari           Inget möte

Februari         Årsmötet Styrelsen

Mars               Allan Anka ersätts av styrelsen

April               Tobbe Micke Hillman Stefan

Maj                 Ing-Gunn Hasse Chicko Lars

Juni                Rallyt - ALLA

Juli                 Åke Benke Mange Nisse Berit 

Augusti          Börje Tomas Peter.A Gerra Ann-Britt

September     Mats Kjell.L Carl-Axel Sven

Oktober         Magnus.L Kjelle.J Örjan Peter.P


November      Jörgen Hazze Tage Lennart Per


December      Styrelsen


Om du upptäcker att du inte kan medverka på din tilldelade månad har du själv ansvar för att "byta jämnt" med någon i en annan månad.

Tisdag den 5 november

kl 18.00

Tiden rullar obönhörligen på och snart är det dax för nästa klubbaktivitet.

Vi samlas utanför Pressbyrån vid Kalmar järnvägsstation. Därifrån ska vi promenera till ett ställe i centrala Kalmar. Av den anledningen är det kanske inte så lämpligt att komma med en moped som ska parkeras vid stationen. Fast det är upp till var och en att avgöra.

Vi kommer att bli bjudna på fika. Ev medverkar en journalist från KLT.

Välkomna!

Tisdag den 1 oktober

kl 18.00

Redaktionen har en positiv och en lite tråkigare sak att meddela. Efter ett (hrmm) sällsynt besök på ett av stadens systembolag kan vi meddela att årets Oktoberfest öl har planterats ut i butiken. Arrangörerna av klubbens oktobermöte har däremot, tyvärr, inte för avsikt att ta oss med till Munchen den här gången :(

Planerna för kvällen är att vi ska göra ett besök på Calmar industri teknik på Propellervägen 6. Det blir lite av en favorit i repris. Vill minnas att företaget hette Kalmar Rostfria sist vi var där i januari 2013. (se startsidan)

De som inte är säkra på vägen ut till flyget kan sluta upp vid Larssons Bil vid 17.15 tiden för gemensam färd ut till företaget.



Redaktionen ber så mycket om ursäkt för att ha skrivit fel tid för samlingen. Ingen skugga över Kjelle som tydligt skrev 17.30 i sitt sms till mig.


Stort tack till Mats som hade godheten att ta några bilder och dessutom skrivit ihop en text som härmed återges. Håll till godo!

Vi träffades hos Kalmar Industri teknik och Kalmar Rostfria. Magnus Olsson som är en av delägarna berättade om företagets historia och utveckling. Det började med att tre personer som öppnade eget när Bombardie lades ner i Kalmar. Så föddes Kalmar Industriteknik, som senare förvärvade samarbetspartnern Kalmar Rostfria när dess ägare ville trappa ner och gå i pension. På vägen förvärvade man på samma sätt också ett Öländskt bolag vilket gör att man också har verksamhet på Öland. Guldfågeln är en stor kund där man förutom underhåll också nyproducerar transportsystem för produktionen. Bolagen omsatte tillsammans ungefär 30 miljoner förra året. De har ett 20-tal anställda.

Företagen har en mångskiftande verksamhet men är ganska riktade mot olika typer av byggsmide. Just nu jobbar de med ett stort projekt som är Kalmars nya reningsverk. Andra typiska jobb är inredningar av exempelvis restauranger och barer etc. där man producerar alla metalldelar i inredningen.

Vi fick visning av en avancerad metallbearbetning med exempelvis laserskärning av upp till 15 mm plåt. Det fanns många avancerade maskiner som utför allahanda operationer i metall. Svetsning i både rostfritt och stål är en vanlig del av konstruktionerna som kunderna efterfrågar.

Mannen som verkar att målande beskriva något är Magnus Olsson, delägare i Kalmar Industriteknik och Kalmar Rostfria.

Vad det här är för en manick är svårt att säga för någon som inte deltog i mötet. Ser lite ut som en brödrost för pinnbröd.

Den här bilden var lättare. Det måste vara embryot till en robot som kan servera dig en riktigt god Oktoberfestöl.

Jag hoppas innerligt att Magnus har kvar sitt sinne för humor som jag minns det! Säkerligen ska prylarna ovan komma till ovärderlig användning inom någon industri nära dig!


Å klubbens vägnar tackar redaktionen Magnus och resten av företaget för ett intressant studiebesök. En lite fågel viskade att det trots strulet med tiden kom 17 medlemmar. Tack även till Kjell och Companjoner för att de ordnade studiebesöket!

Söndag den 8 september


STOPPA PRESSARNA !!!


Samlingstid och plats inne i stan kvarstår men resten av programmet blir något helt annat.

Efter lite onda aningar och jagande efter Hydrex VD så fick vi beskedet att de inte kan ta emot oss "...i år" som det stod i hans sms.


Det nya programmet blir en helt annan åkrunda över Smedby, Dörby, Rinkaby och Hossmo. I stället för att köra förbi Binga så kommer vi att stanna där och delta i deras årliga arrangemang - Bingadagen. Vi har haft en kontakt med dem och är välkomna att ställa ut mopparna inne på området. De kör en teaterföreställning som ska vara färdig strax efter 14.00. Vi stannar i närheten och när vi fått klartecken så kör vi in på området i kortege. Därmed blir vi en del av arrangemanget. Ni som kommer körandes med större fordon får parkera på anvisad plats.


Som sagts tidigare så blir det samling på söndag vid Larssons Bil kl. 13.00.

Hoppas ni är sugna på att lufta klenoderna i den envisa sensommarvärmen!



Jag kan inte minnas att jag har kört moped så långt i bara T-shirt.

Och ändå det var precis lagom varmt!

12 glada mopedister och en Vespa dök upp utanför Larssons bil.

Det hade förmodligen kommit några medlemmar till, om de inte hade förbrukat sina krafter på ett stolleprov dagen innan. Gänget som körde moped upp till Fågelfors, utanför Högsby. Körde ytterligare 7 MIL mopedrally, till stora delar på grusväg. Därefter körde de (stollarna) hela vägen tillbaka till Kalmar.

Vi brummade iväg i maklig takt på cykelväg till Smedby. Genom gamla Smedby och sen ut på Ljungbyholmsvägen till Dörby kyrka, där Carl-Axel anslöt. Sen vek vi av mot Rinkaby och Hossmo på natursköna vägar, genom mäktiga alléer och skarpa kurvor (även för en moped). Efter en kort bit på gamla E22 ans 40 km/tim väg, förbi Hossmo kyrka, svängde vi av mot Binga. In mellan stenstolparna och upp till det flotta huset på kullen, Binga gårds huvudbyggnad. Där bjöd Mats på en elak tävling med frågor om vad vi hade sett på vägen dit. Garageportar, företagsnamn, färg på containrar m m. Det blev inte många rätta svar men Peter Andersson, Leif Olsson och Berit visade prov på split vision och fick var sin trasa som pris.

Lagom till att prisutdelningen var klar så fick vi ett telefonmeddelande om att vi kunde köra in på området eftersom teaterföreställningen var klar. Vi möttes av vinkande människor med uppmuntrande miner och parkerade mitt inne på festområdet. Bingadagen bjuder på levande musik, Kolbullar, fikaförsäljning, åkning med traktor och vagn och tävlingar mellan byalagen  och mycket annat. En mycket trevlig tillställning i herrgårdsmiljö. När alla hade fått sin fika var det fritt fram att dra sig tillbaka i sin egen takt.

Dagen till ära kunde vi hälsa en ny medlem välkommen till klubben. Sven Kindberg, med sin blå Dakota, tillför både ännu en Puch och ännu en Sven till klubbgemenskapen.

Mitt i smeten fick vi ställa upp våra klenoder. En yngre herre från trakten hade väl fått lite inside information och släpat dit sin Puch Nevada. Därmed stod det 14 st gamla mopeder utställda på Bingadagen 2024. å Mats Vespa 250

Jag såg ingen av oss äta kolbullar men kaffe och äppelkaka hade strykande åtgång.

För att summera dagen så kunde man inte tänka sig bättre väder i början av september. Trevliga vägar att köra på. Hyfsad uppslutning trots att många hade anmält förhinder. En elak tävling och till sist så tror jag att de flesta tyckte att Bingadagen är en genuin och hederlig svensk tradition som dessutom är riktigt trevlig.


Vi i programgruppen för september lämnar över stafettpinnen till nästa gäng. Månntro om det blir en gratis utflykt till Oktoberfest i Munchen???

Tisdag den 6 augusti

Samling senast 17.30 vid Batterilagret på Wismarsvägen 3 på Kalmars norra industriområde. Vi kommer att få en visning av butikens varor och kanske lite historik.


God uppslutning i vanlig ordning. Somliga kände till butiken men för flertalet var det en ny bekantskap. Tomas berättade om Kalmarbutiken och att den är en del av en ganska stor affärskedja med butiker runt om i hela Sverige. När alla hade gått runt och kikat lite så blev det en hel del kommers. Allt från små ficklampsbatterier till stora laddare för bilbatterier. Tomas bjöd på kaffe och kakor och svarade på frågor.

Fullt med Orangeklädda människor som nyfiket såg sig om i Kalmarbutiken Batterilagret.

När alla handlat färdigt och sänkt en mugg kaffe så gick vi ut och fortsatte att prata mopeder och titta på såna. Det stod bl a en ny ljusgrön pärla där, som tillhör vår nya medlem Mats Thunman. Vi hälsar honom välkommen i klubben! 

Vi tackar Tomas på Batterilagret samt mötesarrangörerna

för en trevlig kväll !


P.S.

Det kom en skummis på cykel och låtsades att det var en moped. Minns ni hur barnen cyklade omkring med "flarror" i framhjulet eller helt enkelt bara plutade med munnen och utstötte gutturala ljud? Hmmm...

D.S.

Tisdag den 2 juli

Åkmöte!

Samling vid Larssons Motor (ska vara LARSSONS BIL AB!) kl 17.30.

Vi kör en liten mopperunda och hamnar så småningom på fordonsträffen vid travet. Där finns det fika och korv att köpa för den sugne och hungrige.

Välkomna!


Vid Larssons Bil landade det ena efter det andra ekipaget in med gamla klenoder. Somliga på egna hjul och andra långväga via släpvagnar. Till slut var vi 14 mopeder som gav sig ut på en landsvägsrunda. Målet var fordonsträffen vid Kalmartravet. Vi drog till oss många nyfikna blickar. Efter en timma började himlen visa otäcka tecken på oväder varför vi skyndsamt packade och tackade för oss. De flesta fick väl några stänk på sig med enligt uppgift så överlevde samtliga.

Utan tvekan en av de mest extrema kreationer vi har haft på våra aktiviteter inom klubben. Inräknat alla rallyn. Den glade ägaren som verkligen bjuder på sig själv sken ikapp med de övriga medlemmarna.

Efter lite gummibandsåkande på Kläckebergavägen fick vi ordning i ledet och anlände till fordonsträffen vid travet. Vi nästan dubblerade antalet fordon där, även om vi inte tog upp så mycket plats som de övriga. Vi räknade in 14 st figurer med olika slags CMU utstyrslar.

Lördag den 1 juni 2024 - Mopedrallyt

Så var det fullbordat! Återigen fick vi en underbar försommardag! Redan till mötet på morgonen då vi kollade upp alla förberedelser, så hade det kommit 25 medlemmar utav 32. Man blir nästan tårögd.

Inga större problem märktes av förutom att vi föråkare blev förvarnade om att pilnings-gruppen hade stött på en berusad man i Rockneby på fredagskvällen. Han hade tjafsat om att vi inte fick köra där. Vi föråkare tog med några extra pilar och när vi kom till Rockneby så var det någon som hade vänt på pilar och flyttat om dem. Hade vi inte rättat till det så kunde hela gänget ha gett sig ut mot Revsudden. Rent sabotage! Undrar just vem det kan ha varit?


Förutom den incidenten flöt allt på som det skulle. Den nya dragningen av rallyt var uppskattad. Våra bärgare fick några få uppdrag och alla gick omkring och myste i sommarvärmen. 

Off we go - i ett sedvanligt moln av blårök:)

Det vimlade av brandgula T-shirts på området. Mest runt inskrivningen och försäljningen.

Ett mycket udda ekipage som fick ett välförtjänt pris. Vi kommenterar inte förarens vikt men konstaterar att kompensationen var väl tilltagen!

I den svalkande skuggan radade ett gäng Puch upp sig i väntan på prisutdelningen. Kul att mina gamla brädlappar från senaste renoveringen av huset kommer till heders! Tillsammans med 50 svarta lappar som vi har fått av Kalmar Ölands Fordonshistoriker (KöF)

Prisbordet får väl anses hålla måttet även i år. Mycket tack vare mopeddelar.se i Linneryd samt givetvis alla våra lokala sponsorer. Sedvanlig pratmakare var Hasse som förhoppningsvis hörs lite bättre nu när vi har börjat använda en riktig PA-anläggning.


Det ska även sägas att vårt rally bevakades av en flitig fotograf som har lagt ut bilder och filmer på sin facebooksida. Det är alltså fri tillgång till det materialet på hennes sida. Hon heter Jessica Lind. Enklast är att gå in på youtube.com och söka där på jessica lind moped.

Tack för hjälpen med det Jessica!


Till sist vill vi tacka alla trogna rallydeltagare för att ni år efter år kommer till oss! Svårt att säga ifall det är ni eller vi som har mest trevligt. Helt klart är att allt jobb med att ordna rallyt är värt varenda minut.


Väldigt mycket välkomna till nästa års rally!

Måndag den 20 maj kl 17.00

Åkmöte för klubbens medlemmar. Samling utanför Hasses verkstad på Tegelviken. Därifrån kör vi ut till Svenssons Motor för att gemensamt testa 2024 års rallyrunda.

Sex glada gossar samlades för att prova årets rallyrunda. Hasse har införskaffat en gigantisk lokalkarta där själva rundan bara upptar en tiondel av utrymmet. Men detaljerad och fin.

Kvälllens mest udda ekipage kom Benke rullande med. Jag måste erkänna att jag kände en viss tveksamhet inför att den skulle klara utmaningen. Men den tog sig runt hela äventyret. 

Någonstans i skogen. Jag vet ärligt talat inte var. Kanske i närheten av Sporsjö. Solen sänker sig låångsamt över gänget som plötsligt blivit nio stycken. Vi fiskade upp tre till ute vid SvenssonsMotor.

Här studerar alla Hasses jättekarta. Utom en som kopplade av med annat. Och en som tyckte att buskarna såg lite torra ut. På den här platsen ska vi troligen ha fikapausen.

Kort efter att vi gett oss av därifrån försvann mannen med den trilskande kopplingsvajern i ett helt otroligt moln av blårök. Frågan är ifall tvåtaktsoljan överhuvudtaget var utblandad med någon bensin.

Solen sänkte sig några grader till och temperaturen ytterligare flera grader. Några började köra med vänsterhanden i fickan. Andra kupade den runt något annat. Ingen ska säga att det inte var en helt fantastisk majkväll med solsken och hela naturen i blomning. Men det var fan så kallt!


När vi var tillbaka vid SvenssonsMotor kunde vi konstatera att rundan blir drygt 5 mil. Alla var rörande eniga om att det är en jättefin dragning.

Det känns som att hela klubben är på tårna inför årets rally. Det ska bli jättekul att få göra det igen! Hoppas att det kommer riktigt många deltagare!

Torsdag den 16 maj kl 17.30

Samling vid Axelssons Cykel och Motor på Ståthållaregatan 56.

Planer på att hälsa på Daltons MC i Läckeby. Anmälan till Lasse senast den 14 maj. 0703 99 77 60.



Enligt rapporter från flera håll så blev det ett mycket lyckat möte uti vårsolens glans. Hoppas få in lite bilder från mötet så kan referatet utökas.


Inga bilder so far.

Skvallret säger dock att Daltons MC tyckte det var så roligt att de vill se oss där igen till nästa år. Även våra medlemmar tycker ju att det var ett bra möte så varför inte?


TADDAM !!!

De som ropa i skogen skola få svar.

Tack så mycket för bilderna Carl-Axel! De får tala för sig själva.

Tisdag den 9 april kl 17.30


NY INFORMATION


Utifrån väderläget på måndagen, annandag påsk, så flyttar vi aprilmötet till den 9 april. Då samlas vi vid Stadsbiblioteket på Sveaplan och kör en romantisk tur inne i stan till att börja med. Sen tar vi sikte på Hansastaden. Om det blir oväder typ Ing-Gunn eller Hans så träffas vi "En trappa upp" i Hansastaden och tar en kvällsfika och tjötar om bättre tider.



ÄNTLIGEN !!!

Jag minns nästan inte när vi senast var ute och körde tillsammans.

Det är verkligen något speciellt att komma ett gäng "gamla" mopedister på gamla(!) fordon och köra bland vanligt folk. Alla som stannar upp, ler och vinkar uppskattande. Alla barn som skrattar, vinkar och applåderar. Och så de som kommer fram till oss när vi stannar någonstans och ställer frågor. Eller berättar om egna minnen från gången tid när de själva körde moped. Eller vilken moped deras föräldrar eller för-föräldrar hade. Även om det var lite småkallt så var det ändå värt uppoffringen. Sen körde vi några, för mig, nya slingor i de norra delarna av Kalmar. Tack till de inititerade guiderna för det! Väl framme i Hansastan så landade vi på IKEA och intog en välsmakande kvällsfika! Där väntade även en välkomstkommitté på lika många klubbmedlemmar utan moped. Så vi blev ett tjugotal sammanlagt.

Efter kaffesamkvämet gav ordförandinnan lite information innan personalen tyckte att vi borde lämna lokalen, eftersom de stänger kl 19.00. Hasse hade med sig ett välbehållet exemplar av Classic motor, med artikeln om "Mopedofilerna" anno 1994. Jag lägger in bilderna under fliken Historik.

Tisdag den 5 mars kl 17.30

På med joggingskorna! Vi ska ända upp till tredje våningen på Idrottens hus. Det vill säga på Lars Kaggskolan. Jag tog mig friheten att knycka en bild. Om fotografen har något emot det så hör av dig!

Som framgår av bilden så ställer vi oss på den jättestora parkeringen framför Lars Kaggs ingång och knyter på joggisarna. Sen kompletterar vi med boxhandskarna inför den ingående diskussionen om hur, var, när och varför vi ska ha ett rally i år igen. Det är mötets enda punkt enligt inf på Whats App. Ni som inte har fått ut era beställda kläder. HÖR AV ER TILL Börje! ...så att han kan ta med rätt storlekar. Han kan ju inte gärna släpa med sig alla kläder.

Nytt möte, ny lokal och lika mycke folk! Härligt att se det stora intresset hos klubbmedlemmarna! De som hade hoppats på att vi skulle sitta uppe i tornet fick finna sig i att vi hamnade på den ordinarie byggnadens tredje våningsplan. Dock ett mycket ändamålsenligt sammanträdesrum. Åsså fick vi ju fika.

Huvudämnet för kvällens diskussioner var ju 2024 års mopedrally. Tanken är att alla medlemmar ska känna sig, och även vara delaktiga i, genomförandet av rallyt på ett eller annat sätt. Därför utsågs ett stort antal ansvariga för olika delområden. Allt ifrån pilning, inköp, parkering till dassen (fåsenu - var det Åke eller?)

Kvällen till ära hälsade vi en ny medlem välkommen i klubben. En gammal återkommande rallydeltagare som äntligen begripit att det är lika bra att gå med i vårt eminenta sällskap. Välkommen Peter!

Tisdag den 6 februari kl 17.00

Så har det blivit dags för årsmötet 2024.

Platsen är Sjöbrings väg så alla ni som var med på julmaten i december vet vilken källarnedgång vi ska krypa ner i. Jag tog bort min förra text där jag antog att vi skulle träffas en timma senare. Det är väl många viktiga spörsmål som ska avhandlas kan tros. Dagordningen har skickats ut till medlemmarna via WhatsApp. Vi ser fram emot att det kommer många medlemmar, precis som det brukar göra. Vi ser även fram emot en frisk debatt och många bra förslag på vad vi kan hitta på att göra under det kommande året. Det är låga odds på att det blir ett rally i år igen. För att skryta lite så har vi fått många lovord om förra årets rally. Personligen skulle jag nog säga att det var ett av våra absolut mest lyckade!


Varmt välkomna till den 30 årsjubilerande moppeklubbens årsmöte!

Jodå, vi bjöds på frisk debatt med högt till tak i vanlig ordning. Det togs upp frågor om när vi ska ha rallyt, hur vi ska marknadsföra det, om vi ska höja startavgiften, rallykommitté, försäljning m m. Frågan om vi alls ska ha ett rally var det minsta problemet. Det blev ett rungande ja till att vi ska ordna ett Mopedrally 2024!

Till ansvariga för att vädrets makter är med oss utsågs det äkta paret

HANS och ING-GUNN.


Styrelsen ser lite annorlunda ut nu. Berit sitter kvar som ordförande. Hans Axelsson är kvar som vice ordförande men ny kassör blir Mikael Karlsson. Mats Hobring fortsätter som sekreterare och övriga i styrelsen blir Lars Gustavsson, Ing-Gunn Axelsson, Anders Samuelsson (Hillman), samt Börje Älvhall som har hand om våra inventarier. Det ska även sägas att mötet hade lockat 21 av våra 30 medlemmar. Mycket bra!


Förra året hade vi planerat möten med mopedkörning vid ett stort antal tillfällen men vädret grinade illa mot oss och många av dem blev inte av eller hade mycket få deltagare. Ett förslag för i år är att vi samlas på ett ställe alla tisdagskvällar, med start framåt våren. De som är sugna på att köra moped tillsammans bara dyker upp där, helt kravlöst. Vi återkommer med inf senare.

Det planeras även för en resa med övernattning någon gång framöver. Vad som till min förvåning däremot inte togs upp, om jag inte sov just då, är hur vi ska hantera det faktum att det är 30 år sedan klubben bildades i år??

Årsmötet bestämde att vi ska fortsätta samarbetet med mopeddelar.se

Mötesdeltagarna med vidöppna öron för den som för tillfället har ordet.