Calmare Moped Union

   www.kalmarmopedunion.se

 

   Klubbmöten 2013


    Mötesvärdar för Klubbmöten 2013

 

     Datum satta efter ’1:a tisdagen’ men kan ändras.

     Rallydagen 1 juni är spikad.

 

5   Mars:  Peter, Stefan, Carl-Axel

 

2   April:  Lars, Tomas, Börje

 

     Ytterligare extramöte under april för att få till ett bra rally

 

7   Maj:   Rallyplanering, Alla.

 

      Lör 1 Juni:     Unionsrallyt

 

      Juli:   Semester, inget planerat möte.

 

6   Augusti:        Ingmar, Melvin, Berit

 

3   September:  Jörgen, Hasse H, Erland

 

1   Oktober:     Lars, Tomas, Börje

 

5   November:    Sven, Magnus, Kjell

 

3   December:   Hasse AOBS !

Nu finns det ett antal bilder från 2013 års Unionsrally inlagda under juni månad

Tisdag den 3 december kl 18.00

Vips så har ännu en månad svischat förbi och det är dags att samlas igen för en stunds gemyt i källarlokalen på Sjöbrings väg. Liksom förra året ombeds du ta med bilder och annat gammalt nostalgiskt material, så att den motoriska själen får sitt. Kroppen ska få sitt lystmäte i form av skinkmackor och te eller kaffe. Vi hoppas kunna trolla fram en kanon att visa ett och noll bilder med.


nja, inte en så´n kanon. Fast ni som var med i november 2011 minns, med all säkerhet de galna finnarna i Bredaryd. Carl-Axel och jag träffade för övrigt på en av dem i somras i Linköping, på Classic Bike Racing. Han placerade sig mycket bra i 250 klassen med den gamla Yamman. Trea totalt har jag för mig.

 

Hur som helst så är alla medlemmar välkomna till källarlokalen på Sjöbrings väg den 3 december!Kanongod skinka hade Hasse och Ing-Gun ordnat till gänget som samlades på Sjöbrings väg. Efter lite mingel och skvaller så kom vi igång med att titta på gamla bilder. Melvins futuristiska fordon följdes av Hasse och Lasses roadtrip till Tyskland i somras. Visserligen färgade av intresset för gamla östtyska MC, bilar, och den här gången gamla krigsfordon, men ändå mycket intressanta bilder. Till sist visades gamla och nya mopedrallybilder.Nu tar vi sikte mot nästa år. Det ryktas om ett januarimöte som kan ta oss till högre höjder. Återkommer med information om det när jag har lagt ut nästa års klubbmöten.


Redan nu kan vi väl ändå säga att årsmötet blir det 4 februari i lokalen på Sjöbrings väg.


En synnerligen God Jul & Ett Gott Nytt År tillönskas eder allihopa !!!

Tisdag den 5 november kl 18.00

Så där ja. Nu var det klart med november månads aktivitet.

För ovanlighetens skull samlas vi inte på Stig Nilssons utan i stället utanför Trelleborg Rubores fastighet kl 18.00.

Nu ligger den ju som tur är inte i Trelleborg utan på Franska vägen 18 a i Kalmar. På deras hemsida kan du surfa runt hur länge som helst och titta på produkter och filmer från olika delar av Trelleborg Groups verksamheter.

www.trelleborg.com

Vi kommer att få se en del av det som tillverkas i Kalmar och det fina i kråksången är att de kör skift så vi kommer att få se produktionen i drift.

Nu gäller det bara att se till att vi blir ett rejält gäng som kommer, lägg allt annat åt sidan och slut upp den 5 november!


Vi ses den 5 november!

Ja, uppslutningen går sannerligen inte att klaga på. Det kom inte mindre än 18 personer till kvällens aktivitet. Å inte kan vi klaga på kvalitén på besöket heller. Det verkar inte vara någon ände på hur många intressanta teknikföretag det finns i Kalmar. Om jag kunde komma ihåg allt som sades under kvällen tror jag att jag skulle kunna skriva en bok om Trelleborg Rubore i Kalmar.

Företagets historia är helt fantastisk. Om man tänker på vad som har hänt sedan grundaren Percy Josefssons första trevande experiment hemma i köket i Ljungbyholm 1988, till dagens jättestora fabrik med en omsättning som närmar sig den magiska gränsen på 1 miljard!


Man firar m a o 25 år i år. Om man bara ser en liten tunn skiva med lite gummiblandning på så verkar det kanske inte så märkvärdigt. Multiplicera den med några hundra miljoner och lägg därtill att i stort sett ALLA bilmärken i hela världen använder dem. Då förstår du att det blir business!


Skrikskydden till bromsbelägg kom till efter att man förbjöd asbest som material i bromsbelägg. Percys uppfinning satt som hand i handske för att förhindra de eländigt skrikande bromsarna. Just nu är orderböckerna fulla och produktionen ska starta ytterligare ett skift för att hinna med. Man har inte heller några större problem med konjunktursvängningarna som påverkar bilförsäljningen kraftigt. Om nybilsförsäljningen går ner så säljs det i stället mer reservdelar till begagnade bilar som ju åxå behöver bromsa ibland.


Rundvandringen och visningen av fabriken sköttes med bravur av Mikael Holm och "Putte". Jag tror inte någon av oss hade en aning om hur stora lokaler som döljer sig bakom den lilla diskreta infarten från Franska vägen. Flera stora och moderna produktionslinor med ofattbara vikter, volymer, temperaturer o s v. Fabriken är Kalmars största energiförbrukare och det går inte ens att ha en generator back up. Blir det strömavbrott så blir det - thats it! Och det blir dessutom dyrt. Samtidigt verkar man ha tänkt mycket på att ta vara på all värme som alstras i olika processer. En rad värmeväxlare ser till att man är självförsörjande på uppvärmning i de gigantiska lokalerna. Alla konstiga (giftiga) gaser som förekommer i en del processer tas omhand och renas till nästan 100 %. Mikael påstår att de inte lämnar något till deponi utan allt material de använder återanvänds på något sätt.


Tyvärr fick man inte fotografera ute i produktionen men när vi kom till huvudentren fanns det en demonstrationsskiva med en av de nyare produkterna "Tuned Absorbers". Den fick man i alla fall fota.


Precis till vänster om Mikaels hand sitter en sån "Tuned absorber" som gör det möjligt att ställa in exakt det frekvensområde som man vill dämpa.

Om man önskar sig ett hårt paket i julklapp så kunde det t.ex vara en

"Tuned absorber".


För att det inte ska bli en bok trots allt får jag väl avrunda nu.

Några siffror till slut:

Man tillverkar ca 3 miljoner shims per vecka. Produktionslina 6 för "Vulkanisering" är 85 m lång. Det kommer ungefär 15 långtradare dagligen för att lossa och lasta på Trelleborg Rubore i Kalmar.

Snacka om att företaget är Kalmars doldis, för hur många visste det här?


TACK ! Mikael och Putte för ett jätteintressant och trevligt besök!

Kaffet och mackorna satt fint åxå för den delen.

Tisdag den 1 oktober kl 18.00

Tiden går fort och det är åter dags för en tisdagsträff med Calmare Mopedunion. Mötesvärdarna har ordnat med grillkol, senap och ketchup.

Du behöver bara ta din gamla moped och möta upp utanför Stig Nilssons, laddad med kåv o brö eller något annat som du vill värma till.

Vi kommer att köra till någon av grillplatserna i utkanten av Kalmar.


Varmt (!) välkommen!

Varmt var det nog gott och väl ibland grillkolen. Inte fullt lika varmt att sitta och köra ut till Värsnäs på en gammal moped.

Tisdag den 3 september kl 18.00

Nu är det dags att hoppa upp i sadeln igen!

Kl 18.00 samlas vi vid Stig Nilssons för ännu en spännande runda

ut i det blå området runt Kalmar.

När kaffetarmen gör sig påmind så glider vi väl in på något trevligt

fik och tar upp tråden från förra mötet. Vi behöver väl spåna lite runt

senhösten och vinterns aktiviteter. Vi brukar ju hitta på lite av varje

under den mörka årstiden. Kom gärna med förslag till höstens mötesvärdar!

Dessutom behöver vi utse mötesvärdar för november och december.


Väl mött tisdagen den 3 september!


Septembersolen kastar långa skuggor redan tidigt på kvällen

men trots allt är solen fortfarande varm efter denna rekordlånga sommar.


Vi hamnade på City Gross (igen) och krystade faktiskt fram förslag på nya ställen där vi inte har avlagt besök. Trots att Kalmar för länge sedan blev av med biltillverkningen så finns det fortfarande en hel del verksamheter med anknytning till bilindustrin. Inget är klart ännu men förfrågningar om besök kommer att göras inför de kommande höst och vintermötena.

En sak blev dock spikad och det är att decembermötet blir en repris av förra årets lyckade koncept "Skinkmackor och bildvisning". Mackor behöver du inte ta med men gärna bilder och annat med mopedanknytning i olika former. Preliminärt datum tid och plats är Sjöbrings väg den 3 december kl 18.00.


En glad nyhet kan vi väl bjuda på och det är att Melvins Compact har kommit tillbaka till husse efter att har varit stulen en tid. Grattis!

  Tisdagen den 6 augusti

  Samling på Stig Nilssons bakgård, sedan kör vi ca 1,5 mil till ett

  ställe för grillning. Klubben står för korv mm.

  ( Detta är skrivit torsdagen 8 aug. efter problem med hemsidan.

    One's WebEditor fungerar inte längre med InternetExplorer 8,

        har fått gå över till Mozilla Firefox. )


   Ev. kommer ett referat vad som hände i tisdags:

... och här kommer det, ca en månad sent.


Vi hamnade hemma hos Melvin i Trekanten. Han hade dukat upp med

korvagrillning och gamla Coca Cola på en uteplats på gården där han hyr.

Korvarna intogs under sedvanlig munhuggning mellan mötesdeltagarna.

När ingen orkade stoppa i sig mer och inte kunde komma på fler

elakheter så anträddes hemfärden i den varma augustikvällen. En sak var

dock alla rörande eniga om. Det har varit en fantastiskt fin sommar i år!

Lördag den 1 juni

Äntligen dags för klubbens stora kraftmätning - årets Unionsrally!

Flinka händer i det nog så viktiga förarbetet inför den

förhoppningsvis stora anstormningen. (lägg burkarna på minnet)

Commersen tar sin början i väntan på att rallyt ska dra igång.

Penis sarna är på plats. Nu ska det bara komma en massa mopeder åxå.

Fast helst ingen som behöver bärgas.

Anmälan och inskrivning, ordning och reda ska det vara!

Eller hur Carl-Axel?

Lystring - hövdingen talar till folket. Trots att det aldrig förut har regnat så mycket på ett rally som vi har anordnat så blev det deltagar-rekord. Jag tror att Hasse sa något om mopedister och hårdingar.

Kön på plats, en hederlig Cresent 2000.

De första frågorna avklarade och truppen delas upp i mindre gäng för att få bättre flyt längs rallyrundan. (vaddå flyt, hah)

Vi provkör den nybyggda cykelbron över E22 vid Hansa City.

Framåt och bakåt, lite hit och lite dit.

Utanför Guldfågeln Arena bjöds ett välkommet regnskydd.

Regnet det bara öser ner och ja, jag blir våt om både skor och strumpor.

Äntligen framme vid ett värmande kaffestopp!

Ooops, det var visst fler som kommit på samma tanke.

Mitt i prick eller?

Sur men glad:)

Bättre byxlös än rådlös:)

Samling vid prisbordet som dagen till ära var förlagt inomhus.

När vi hade delat ut de sista kepsarna fanns det fortfarande två gröna avlånga priser kvar som alla verkade att rata. Det fick bli två modiga klubbmedlemmar som lade vantarna på reklampennorna från Viagra.

Utrustad för krig - mot vädrets makter.

Vid fronten.

I aktern.

Två gamla trotjänare.


Turbo hmm, den påstås faktiskt ha reell effekt.

Syntes dessutom på flera ekipage.


Från turbo till trehjuligt.

Mera trehjuligt.

F-låt Muck men den här bilden får du faktiskt bjuda på.

Till sist - kommer ni ihåg korvburkarna?Vi kommer aldrig att glömma det tappra gänget som trotsade vädrets makter anno 2013 och slog nytt deltagarrekord på Unionsrallyt...

och åt upp alla våra korvar.VARMT VÄLKOMNA NÄSTA ÅR IGEN !!!


Tisdag den 2 april

Nu går vi i spänd förväntan på vad nästa mötesvärdar går och klurar på.

Den första april har ju varit då, så de kan ju inte ha mage att lura oss på något sätt - eller?


Brrrrr! De säger att vi ska ha ett åkmöte.

Vi säger så här: efter att ha sett femdygnsprognosen så är det inte säkert att det kommer någon per moped. Men! Vi behöver likväl komma igång med planeringen av årets rally. Vi träffas vid Stig Nilsson kl 18.00 och tar ett litet krigsråd. Det kanske går att köra valda delar av rundan på fyra hjul? Vi kanske kan hitta något mysigt ställe att sätta oss på och fik... och prata om rallyplaneringen!?


Välkomna!


Tisdag den 5 mars kl 18.00

Den 5 mars kommer vi att få veta lite mer om Fysiologiska kliniken på länssjukhuset i Kalmar. Vår nya medlem Peter Andersson har ordnat så att vi får komma till hans arbetsplats och titta runt lite bland plåster och kanyler.

Vi samlas utanför entrén till hus 18 A. Infart från Ståthållargatan, mittemot den gamla kiosken. Därifrån guidar Peter oss.

Det bör finnas parkeringsplatser lite varstans i närheten. Bara se upp ifall det är parkeringsavgifter även kvällstid.

Kl 18.00 är tiden, som vanligt.

 

Välkomna!


Näh!!

Några plåster och kanyler såg vi inte till på Fysiologen. Snarare datorer och röntgenapparater. Lite märkligt att man vågar släppa in så många suspekta typer som oss på samma gång. Peter måtte ha satt sin heder i pant för vår skull - TACK för det!

Han öppnade dörr efter dörr och för varje rum vi klev in i fanns det ännu märkligare apparater, som klarar av de mest invecklade mätningar och procedurer. För att inte tala om värdet på dem! Den här kostar fem, sa Peter när någon frågade. Och han menade inte fem tusen kronor! Men så kan den åxå, bildligt talat, skiva upp i stort sett vilken kroppsdel som helst och visa vad det onda består i. Vi fick se en instruktionsfilm som visade hur man kan skärskåda ett hjärta från alla håll.

I ett annat rum stod en liten bur som skulle kunna få en fluga att drabbas av klaustrofobi. Där skulle man sätta sig och andas i en slang. Sen kunde man utläsa både det ena och det andra om tillståndet i den stackars kroppen som placerats där. Gissa vem som frivilligt kröp in i den? Jo undertecknad. Mina snälla kamrater låste upp den efter lite bönande. Åke, som har varit på Fysiologen och tagit del av faciliteterna förut, verkade mest intresserad av vilket rum den där kvinnliga läkaren med långt ljust hår hade.Efter rundvandringen blev alla, konstigt nog, kaffesugna och även det kunde Peter råda bot för (haha - vitsigt!). Så småningom blev vi utsläppta innan Securitas kom och tog över ruljansen.

Den här kvällen var det två UFO´n ute på moped. Det ena tog kurs mot sta´n efter mötet och det andra mot Rinkabyholm.Tack Peter för ett mycket intressant studiebesök!

Tisdag den 5 februari 2013


Årsmöte 2013


Plats: Ståthållaregatan 52, källarlokalen

          med ingång från Sjöbrings väg


Välkomna den 5 februari!


Ännu ett välbesökt årsmöte kan läggas till klubbens tidigare dito!

Kan det vara de smaskiga smörgåstårtorna som lockade? Eller kanske de sedvanligt spännande årsmötesförhandlingarna?? Det kan knappast ha varit för dramatiken runt personvalen i alla fall eftersom samtliga blev omvalda. Lite mer spännande ser däremot det kommande verksamhetsåret ut. En grupp utsågs för att hålla ihop arbetet med årets mopedrally. De har även uppdraget att försöka hitta en ny sträckning. Inget lätt uppdrag efter alla tidigare varianter av rallyt men skam den som ger sig!

Under året återupplivar vi den gamla idén med mötesansvariga medlemmar, tre stycken inför varje möte. Vi kommer ev. även att återuppliva en annan gammal traditionell aktivitet på andra sidan bron. Mer om det när dimmorna runt förslaget skingrats.

För övrigt informerades om en inbjudan från www.mopedsafari.se som har "långtgående planer på att köra veteranmoped på Öland den 14 juli". Det är ett gäng Victoriafantaster som ämnar släpa med minst 8 st Victorior till Öland. Har vi några Victorior i klubben egentligen? Det är ganska fyndigt, på min ära!

Äras åxå, till sist vår "Veteran-ordförande" som tar upp handsken ännu ett år.

Tack Hasse, för det gångna året och lycka till med det nuvarande!


 

Tisdag den 8 januari 2013 

Grattis!

Världen gick inte under den 21 december som Majafolket hade förutspått.

Eftersom du kan läsa det här så har du ju även överlevt årsskiftet 2012/2013.

Det gör att du har förmånen att få vara med om ännu ett spännande år med

Calmare Mopedunion!

Det första du ska göra är att strecka kalendern den 8 januari kl 18.00 och

framåt den kvällen. Nu är det nämligen dags för årets första mopedaktivitet.

Ja, förutom de som syns i tid och otid ute på stan förstås, på svartmålade

ufon! (den sågs senast parkerad utan CityGross på Nyårsafton)

Kul att det finns vinterentusiaster på veteranmoped !!!

Alltnog så ska vi förära Kalmar rostfria på Propellervägen ett besök.

www.kalmarrostfria.se

Vår förra mötesvärd Kjelle har ordnat så att vi får komma dit och ta del av

företagshemligheterna, eller hur det nu var, kanske bara titta på lokalerna(?)

Välkomna den 8 januari !


Flera mötesdeltagare fick ryckningar i högerfoten när de närmade sig

Propellervägen 6 och såg en reflexklädd figur stå och vinka in bilar till

vägkanten. Det visade sig dock vara en bensindoftande yngre klubbmedlem

som vid närmare beskådan hade en så skitig utstyrsel att den omöjligt

kunde tas för att sitta på någon företrädare för ordningsmakten.

 

Så kan vi lägga ännu ett mycket intressant !!! studiebesök till den numera

imponerande raden av sådana som klubben har gjort genom åren.

VD på Kalmar Rostfria Magnus Olsson, inledde blygsamt med att säga att

det inte fanns så mycket att säga. Sen höll han en halvannan timme lång

presentation som gjorde, åtminstone mig, mycket imponerad och lite stolt

över vilken kunskap det finns i ett antal verkstadsföretag i Kalmartrakten.

Att man hade en så bred kundkrets och lika bred "produktkatalog" på Kalmar

Rostfria "hade jag ingen aaning om". Glädjande var dessutom hur han pratade om att företagen inte direkt konkurrerar med varandra här, utan snarare kompletterar och hjälper varandra. Konkurrenterna finns på betydligt längre avstånd. På långt avstånd arbetar även en del av de anställda i företaget. Vissa uppåt Västeråstrakten och andra ibland långt neråt europa. 16 "gubbar" i olika åldrar, från 25 - 60 år drar runt firman. Emellanåt tar man även in en kvinna till vissa legojobb och Magnus fru håller ordning (även) på finanserna. Och det går tydligen bra eftersom företaget stadigt har vuxit med ett par anställda varje år. Inget uppdrag eller arbete verkar heller vara för litet för Kalmar Rostfria. Man kan även ställa upp och göra små detaljer åt privatpersoner. På vårkanten tar man hem en särskild beställning till båtar av "räcken" eller vad det nu hette. Och lite längre fram kan man hitta högar av trasiga propellrar, som väntar på att lagas, lite här och var.

Besöket avrundades med en fikastund i personalutrymmet som snart ska

expanderas för att passa kostymen bättre. Magnus berättande växlade så

småningom in på den lilla leksaken som han unnat sig själv i fyrtioårspresent,

en fyrhjulsdriven Porsche från 1993. En pärla som vi ser fram emot att

beskåda i Kalmar Folkets park i sommar. Magnus fick dessutom en utmaning

att delta i vårt mopedrally. Han kanske kan få låna en moped av farfar som

är en av våra trogna deltagare.

 

Tack Magnus för ett trevligt och mycket intressant studiebesök!

På informationsfronten nämndes för öfvrigt att vår nuvarande hemsida är

uppsagd och vi kommer att synas i en ny skepnad inom kort.

www.kalmarmopedunion.se

Även information om nästa månadsmöte, som är årsmötet, kommer snart

att läggas ut. Platsen är inte riktigt spikad ännu men tiden är givetvis.::

Tisdag den 5 februari 2013 kl 18.00.